Vladimir-Putin-napredВОРОЊЕЖ — Владимир Путин наложио влади да разради узвратне мере за санкције Запада, тражећи притом да буду прецизне „како би се подржали домаћи произвођачи“.

„Политички инструменти притиска на привреду су неприхватљиви, они су у супротности са свим нормама и правилима. С тим у вези влада Русије је већ предлагала низ узвратних мера на тзв. санкције неких земаља“, рекао је руски председник током радног сусрета са вршиоцем дужности губернатора Вороњешке области Алексејем Гордејевом, пренео је Итар-Тасс.

Путин је подвукао да произвођачи у разним земљама треба да буду у једнаком конкурентском окружењу, што одговара, између осталог, интересима националне безбедности, а и правилима Светске трговинске организације (СТО).

Током сусрета, Гордејев је руском председнику пренео страховање вороњешких привредника у вези са протекционистичким мерама које се примењују у Европској унији.

„Представници индустрије и пољопривреде почињу да питају, између осталог, о нашим трговинско-економским односима, на пример са земљама ЕУ“, рекао је он.

„Знамо да је тамо знатно виши ниво протекционизма. Све то узнемирава. Наравно (бизнисмени) постављају питања, конкретно где је СТО, где су ти прописи и зашто се не осигурава праведна конкуренција“, рекао је Гордејев.

Агенција РИА Новости подсећа да САД и ЕУ не признају приступање Крима Русији и оптужују Москву за мешање у унутрашње ствари Украјине, што Русија пориче и назива те оптужбе неприхватљивим.

Западне земље од марта су већ у неколико наврата уводили санкције руским политичарима, бизнисменима и компанијама, претећи да ће такве мере појачавати.

ЕУ је и 30. јула објавила списак санкција на ком су укључене осам особа и три правна лица, а власти Уније забраниле су, између осталог, инвеститорима да продају и испоручују кључне опреме и технологија ради стварања, куповине или развоја инфраструктурних пројеката у неколико грана привреде на Криму и у Севастопољу.

Министарство финансија САД је дан раније саопштило да се уводе санкције Московској банци, ВТБ и Рос сељхозбанци, као и руској Обједињеној бродоградилишној корпорацији.

Медведев: Морамо да узвратимо санкцијама

Премијер Русије Дмитриј Медведев објашњава да Москва мора да размотри могућност увођења узвратних мера којима би одговорила на санкције Европске уније руским авио-компанијама, због кризе у Украјини.

„Тема о којој бих волео да дискутујемо односи се на последице одлуке коју је више влада донело у вези са нашим превозницима. Треба да разговарамо о могућим узвратним мерама“, истакао је Медведев на састанку с министром саобраћаја Максимом Соколовом и замеником директора „Аерофлота“ Вадимом Зингманом.

Руски пословни дневник „Ведомости“ објавио је да Русија разматра и ограничену или чак потпуну блокаду европских летова за Азију преко Сибира као одговор на европске санкције Москви због Украјине, што би повећало трошкове летова авио-превозника из Европе према Азији.

Руска нискотарифна авио-компанија „Добролет“, под државном контролом „Аерофлота“, прошле недеље је морала да обустави све летове, јер је њен лизинг уговор о набавци авиона „боинг 737-800“ стопиран с обзиром на то да је Европска унија проширила санкције и на тог авио-превозника због летова ка Криму, јавља руска новинска агенција Итартас.

Забрана летова – одговор Русије?

Москва — Русија разматра могућност да западним компанијама које лете за Азију ограничи или забрани да прелећу Сибир што би био одговор Москве на санкције против ње.

Позивајући се на извор упознат с том темом, руски лист „Ведомости“ пише да руске власти разматрају то могуће ограничење још од када су Европска унија и Сједињене Америчке Државе донеле прве санкције против Москве због њене улоге у украјинском кризи.

Разматрање увођења те забране је сада подстакнуто тиме што је Запад у недељу уведео санкције и против нискотарифне подружнице руског „Аерофлота“, авио-компаније „Добролет“ која одржава везе између Москве и Симферопоља, на Криму који је Русија пролетос анектирала.

По листу, руска министарства саобраћаја и спољних послова разматрају то питање, али одлуке још нема.

Не износећи појединости, премијер Дмитриј Медведев изјавио је у уторак да Русија треба да почне да размишља о могућим мерама као одговору на санкције Запада. Медведев је то рекао на састанку с министром саобраћаја и руководством „Аерофлота“, пренела је званична новинска агенција Итар-ТАСС.

Аерофлот је одбио било какав коментар вести о могућој забрани летова страних компанија.

Авио-компаније за летове из Европе у Азију користе коридор изнад Сбира јер је најкраћи и најекономичнији. Накнада за те прелете годишње износи скоро 300 милиона долара, објавио је Аерофлот.

На вест коју су објавиле „Ведомости“, почела је да опада вредност акција европских авио-компанија, јавила је агенција АП.

Вредност акција компаније „Ер Франс-КЛМ“ и ИАГ која је власник „Бритиш ервејса“, опала је данас поподне за 3,8 одсто.

Деонице „Аерофлота“ су међутим изгубиле двоструко више – шест одсто вредности


Извор: РТС, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин узвраћа на санкције

* Обавезна поља