fidelcastroХАВАНА — Лидер кубанске револуције и дугогодишњи шеф државе Фидел Кастро оценио је данас да је главна грешка САД и Европе то што потцењују руски народ.

„Највећа грешка САД и Европе је то што су потценили руске грађане, који су своју отаџбину током Другог светског рата бранили као Спартанци“, навео је Кастро у чланку објављеном у листу „Гранма“, званичном органу Централног комитета Комунистичке партије Кубе.

Истичући да су се на политичкој карти света појавиле „нове и неизбежне снаге“, бивши лидер Кубе рекао је да Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, са њиховим везама са Латинском Америком, већином земаља Карипског басена и Африке, представљају „силу, способну да сарађује са осталим државама“, укључујући САД, земље Европе и Јапан.

У чланку је Кастро поменуо и рушење путничког авиона „Боинг 777“ малезијске авиокомпаније 17. јула изнад Доњецке области у Украјини.

Према његовим речима, Русија се за уништење авиона из Малезије оптужује „из немоћи“, а оптужбе представљају „ужасавајући примитивизам“.

„Председник (Русије) Владимир Путин, министар иностраних послова Сергеј Лавров и остали функционери (руске) владе никада не би починили такву глупост“, навео је Кастро а преноси Итар-Тасс.

Фидел Кастро: Израелска офанзива у Гази је нови облик фашизма

Хавана — Бивши кубански лидер Фидел Кастро упоредио је израелску офанзиву у појасу Газе са „новим обликом фашизма“ који њихов савезник Америка не може да контролише.

„Мислим да је, у овом моменту људске историје, на помолу нова и ужасна форма фашизма са знатном силом“, навео је Кастро у колумни у листу Гранма под називом „Палестински холокауст у Гази“.

Кастров чланак је објављен у време када је на снагу ступило 72-часовно примирје, навела је агенција АФП.

„Зашто влада те земље (Израел) мисли да ће свет остати равнодушан на овај језиви геноцид који се данас чини над палестинским народом“ навео је Кастро (87), који је 2006. године предао власт брату Раулу.

Кастро сматра да постоје чињенице које одражавају „скоро потпуну неспособност САД да се суоче са тренутним светским проблемима“.

Куба је дипломатске односе са Израелом прекинула 1973. године после Јомкипурског рата, односно арапско-израелског рата, који је почео на јеврејски празник Јом Кипур.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Фидел Кастро – Русију оптужују из немоћи

* Обавезна поља