aleksandar-vucic-vladimir-putin-08-07-2014-2(1)МОСКВА – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Москви да ће председник Русије Владимир Путин посетити Београд до краја године, што, како је рекао, сведочи о добрим односима две земље.

Након разговора са Путином у његовој подмосковској радној резиденцији Ново-Огарјово, Вучић је српским новинарима изјавио да је све што је било на путу потписивању Уговора о Јужном току завршено и све дилеме отклоњене и да ће данас или сутра у Београду бити потписан уговор са руском страном о изградњи Јужног тока на територији Србије.

Вучић је казао да је веома задовољан резултатима посете и срдачношћу домаћина, додајући да је веома захвалан руској страни за разумевање за проблеме у Србији.

Српски премијер навео је да је са Путином разговарао о економској, политичкој и свакој другој сарадњи две дрžаве.

– Путин је прихватио мој позив за посету и веома брзо, пре краја године, биће у Београду. То, чини ми се, довољно говори о међусобном уважавању и сарадњи коју Србија има са Русијом – приметио је председник српске владе.

Он је оценио да су резултати разговора с руским државним врхом добри за Србију и њене грађане.

Путин је на почетку састанка потврдио да Русија намерава да ојача односе са Србијом, пре свега у економско-трговинској сфери.

Вучић је, на руском језику, захвалио Путину на подрšшци и сарадњи Русије са наšшом земљом и изразио очекивање да ће кључно питање – уговор о Јужном току – бити реализовано после њиховог данашњег сусрета.

– Надам се да смо завршили најважнији уговор око Јужног тока – казао је Вучић.

Путин је рекао да Москва не само да пажљиво прати шта се догађа у Србији, већ и покушава да учествује у развоју трговинско- економских односа.

– Имамо добре пројекте али и још великих могућности – казао је Путин.

Путин је навео и да му је драго што види Вучића у Москви и да је обавештен о јучерашњим садржајним разговорима са Дмитријем Медведевим.

Вучић се захвалио на топлом пријему и политичкој подршци у вези са Косовом и навео да Србија жели са Русијом „најбоље економске односе“.

Према његовим речима, српска делегација је јуче у Москви имала „напоран али веома, веома успешан дан“.

Вучић: Без уцена по питању Украјине

Вучић и Путин су разговарали и о кризи у Украјини. Вучић је рекао да недвосмислено сви сматрају да је мир у Украјини интерес за све стране и нагласио да по том питању Русија није ничиме ни опомињала, а камоли уцењивала Србију.

Српски премијер је рекао да је Путин више пута поновио да је мир у Украјин интерес за све.

На питање да ли Русија од Србије као председавајућег ОЕБС-у очекује неку помоћ када је у питању Украјина Вучић је одговорио: „Русија доживљава Србију као пријатељску земљу и Русија ни на који начин, било чиме није ни опомињала а камоли уцењивала Србију“.

Како је додао, у разговору ОЕБС није помињан. Једна од тема је било и Косово, а Вучић је рекао да изразио захвалност за руску подршку територијалном интегритету Србије.

Како је планирано, Путин и Вучић разговарају најпре у четири ока пола сата, а потом у проширеном саставу.

Главне теме српског премијера и руских званичника, јуче и данас, су Јужни ток, цена гаса, дугови српске стране, те Украјина.

Како је саопштено из Кремља, током састанка Путин и Вучић ће разговарати о перспективама даљег јачања политичког дијалога Русије и Србије. Планирано је, такође, и да се размотре питања у вези са билатералном и трговинско-економском сарадњом, у првом реду у области енергетике, јачања културно-хуманитарних веза и сарадње у сфери међународне политике.

Вучић се јуче сусрео са руским премијером Дмитријем Медведевим с којим је разговарао најпре сат времена у четири ока, а потом су се придружиле делегације.

Са српске стране састанку су присуствовали министар енергетике Александар Антић, министар привреде Душан Вујовић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Вучић је после састанка изјавио да Србија жели да постане део ЕУ, али да не жели да нарушава односе са Русијом, као и да су сва питања око Јужног тока разрешена и да се ускоро може очекивати потписивање једног документа који ће то и озваничити.

– Никад нисам скривао да Србија жели да постане део ЕУ, али Србија не жели да у тешком тренутку нарушава добре, најбоље пријатељске односе са Русијом – рекао је српски премијер.

Медведев је рекао да је Јужни ток приоритетан пројекат, за Европу и за Србију и да ће реализација тог пројекта означавати и подизање нивоа сарадње Русије са Србијом на нови ниво. Додао је и да не сме бити политизован. Како је навео, то означава и партнерски приступ две земље у том послу.

Вучић је прецизирао да „смо ми имали имала четири молбе и да нам се на све четири изашло у сусрет и да остају само неки технички детаљи да се још уреде и да се може очекивати да у наредним данима све буде завршено. Дугачки и конструктивни разговори су били око Јужног тока током којих су сва питања решена, подвукао је премијер Србије.

Алексеј Милер: Русија и Србија прелазе на нову фазу реализације пројекта Јужни ток

Москва и Београд су данас потписали уговор о изградњи гасовода и компресорске станице, рекао је новинарима шеф Гаспрома Алексеј Милер.

Приликом сусрета са председником Руске Федерације Владимиром Путином премијер Србије Александар Вучић је рекао да је задовољан због обављеног посла и назвао га најважнијим уговором у сарадњи двеју земаља у оквиру Јужног тока.

Владимир Путин Александру Вучићу: Пратимо ситуацију у Србији, очекујемо да заједно развијамо економске односе

МОСКВА – Премијер Србије Александар Вучић данас се у наставку дводневне посете Москви састао са председником Русије Владимиром Путином.

Путин је на почетку састанка потврдио да Русија намерава да ојача односе са Србијом, пре свега у економско-трговинској сфери.

Вучић је, на руском језику, захвалио Путину на подршци и сарадњи Русије са нашом земљом и изразио очекивање да ће кључно питање – уговор о Јужном току – бити реализовано после њиховог данашњег сусрета.

„Пратимо политичку ситуацију у Србији, а што је најважније очекујемо да заједно развијамо најбоље могуће економске односе“, рекао је Путин, додавши да зна да је Вучић јуче имао значајне разговоре са руским колегом.

Како је рекао, Србија и Русија имају пуно тога што су урадиле, али имају још више могућности.

Вучић се захвалио Путину и на подршци Русије по питању Косова и Метохије. Српски премијер је рекао да српска делегација данас има напоран, али и успешан дан, и изразио очекивање да ће после данашњих разговора бити закључено више споразума.

У делегацији коју предводи Вучић су и министри енергетике и привреде, Александар Антић и Душан Вујовић, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Путин и Вучић прво разговарају у четири ока, а затим ће им се на свечаном ручку придружити и делегације.

Глас Русије: Србија може да постане главни енергетски чвор Јужног тока

У Србији се може изградити главни енергетски чвор система Јужни ток. „Са територије Србије ће кренути два крака – у Републику Српску и Хрватску.

Разматра се могућност изградње крака за Македонију из Србије, а не како је раније планирано из Бугарске“, – речено је на сусрету председника РФ Владимира Путина и премијера Србије Александра Вучића.

Наглашено је да је руководство Србије подржало ту идеју и да Србија жели да добије статус регионалног енергетског чвора“. „Разматра се питање о гасоводу Србија-Косово, и стварању потрошачке мреже за испоруку руског природног гаса“, стоји у коментарима.


Извор: Танјуг, Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин и Вучић договорили Јужни ток

* Обавезна поља