Putin odgovara 10ХАБАРОВСК – Председник Русије Владимир Путин и председник Украјине Петро Порошенко договорили су се да криза на истоку Украјине буде решена мирно, путем преговора и да се грешке, попут насилног преузимања власти, више не понове, изјавио је Путин у интервјуу Првом каналу руске државне телевизије, а преносе РИА Новости.

„Чини ми се да је то веома добра лекција за све нас, да бисмо ту трагедију окончали што је пре могуће, мирно и путем преговора и о томе сам се с Петром Порошенком договорио, као и о томе да више нико и никада не понови грешку као што је била учињена оружаним преузимањем власти у Украјини. Јер то је узрок овоме што се сада дешава”, оценио је председника Русије.

Путин је рекао да власт у Кијеву од априла на истоку Украјине спроводи насилну акцију против незадовољног становништва Донбаса.

Према последњим информацијама, навео је руски председник, убијено је више од две хиљаде, а рањено око 600 мирних житеља те области.

Западне агенције из интервјуа преносе да је Путин рекао да не може да процени када ће се окончати украјинска криза и да то, како је рекао, зависи од воље украјинског руководства.

Руски председник је оценио да подршка запада војним операцијама Украјинским властима није у складу са демократским вредностима, преноси Ројтерс.

Ова агенција истиче Путинове речи да Русија неће са стране посматрати убијање људи.

Из интервјуа који је данас емитован на државној телевизији, АФП издваја да је руски председник позвао на разговоре о државности источне Украјине.

Ова агенција оцењује да је Путин „драматично подигао улог украјинског конфликта позивајући по први пут да се размотри државност источног дела бивше совјетске државе”.

„Морамо моментално почети разговоре о потенцијалној организацији друштва И државности југоисточне Украјине са циљем да заштитимо законите интересе становништва које тамо живи”, изјавио је руски председник.

АФП наглашава да је Русија раније захтевала само већа права за већинско руско становништво у источним деловима Украјине у оквиру децентрализованог федералног система .

Путин је још једном демантовао да је Русија у Украјину слала припаднике своје редовене војске, а АФП подсећа да су проруске снаге на истоку Украјине истицале да се уз њих боре И руски добровољци, „војници који су на одсуству”.

Кремљ: Путин не позива на отцепљење источне Украјине

МОСКВА – Званични Кремљ саопштио је да председник Владимир Путин у данашњем интервјуу државној руској телевизији није позвао на отцепљење источног дела Украјине, нагласивши да тај регион треба да остане део Украјине, а сукобе у том делу назвао је унутрашњим конфликтима.

„Морамо моментално почети разговоре о потенцијалној организацији друштва И државности југоисточне Украјине са циљем да заштитимо законите интересе становништва које тамо живи”, пренео је АФП Путинове речи, указујући да се по први пут помиње реч државност и говори о политичком и државном статусу.

Овај део Путиновог интервјуа су истакле све западне агенције, док су РИА Новости и руски медији из интервјуа акценат ставили на мирно решење кризе и Путинов договор са председником Украјине Петром Порошенком. Путин је у интервјуу нагласио да Русија не може по страни стајати и гледати како страдају људи, а званични Кремљ објашњава да речи предсеника Русије не значе позив на отцепљење дела територије Украјине. „Одмах треба да почну суштински разговори о друштвено-политичкој организацији и државности у југоисточној Украјини да би се заштитили легитимни интереси становништва које тамо живи”, преноси Ројтерс писање Итар-Тасс-а.

Путинов портпарол Димитриј Песков је новинарима поводом Путиновог интервјуа и украјинске кризе рекао: „Није реч о конфликту између Русије и Украјине. То је унутрашњи украјински конфликт”.

Упитан директно да ли „Новорусија”, како проруске снаге на истоку Украјине зову тај регион, треба да остане део Украјине, Песков је одговорио: „Наравно”.

„Само Украјина може да постигне споразум са Новорусијом и то је једини начин да се постигне политички договор”, рекао је Песков.

Званични Кијев, њихови савезници у Европској унији као и Америка увели су санкције Русији, тврдећи да руске трупе учествују у сукобима на истоку Украјине. Путин је то и у данашњем интервјуу државној телевизији демантовао и оптужио Кијев да спроводи насиље над руским становништвом на истоку Украјине.

Путин је истакао да решење кризе зависи од украјинских власти, а да је његов сусрет са председником Украјине Петром Порошенком био „добар”. Порошенка је руски председник назвао „партнером са којим је могуће разговарати”.

Са друге стране, Порошенко је изразио наду у политичко решење кризе, али је упозорио да је Украјина на ивици рата.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин за мирно решење кризе

* Обавезна поља