Slavisa-RisticКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Вршилац дужности шефа Еулекса Жоел Ваштер изјавила је данас да су издати налози за хапшење градоначелника Зубиног Потока Стевана Вуловића и бившег председника ове општине Славише Ристића.

Ваштер је у интервјуу митровичком Радију „Контакт плус” изјавила да је Вуловић осумњичен за организовање бекства лица лишених слободе, а Ристић за угрожавање УН и придруженог особља те тешко убиство.

„Налози са хапшење су издати, ако се они (Вуловић и Ристић) појаве на Косову на тужиоцу ће бити да размотри захтев за њихово задржавање или не. То је на правосудним институцијама не на мени или било ком другом политичком чиниоцу”, изјавила је Ваштер.

Она је нагласила да Еулекс не угрожава рад градоначелника Зубиног Потока и да је градоначелник Вуловић „сам изабрао и донео одлуку о томе да буде ван Косова” објаснивши да је Вуловић обећао тужиоцу да ће се одазвати позиву и да су се они надали да ће тако и бити.

Марко Ђурић: Уместо налога за хапшење покренути дијалог

БЕОГРАД – Директор Канцеларије за КИМ Марко Ђурић критиковао је данас Мисију Еулекс због издавања налога за хапшење садашњег и бившег градоначелника Зубиног Потока Стевана Вуловића и Славише Ристића заложивши се за решавање тих проблема кроз дијалог са Мисијом.

Ђурић је, уз констатацију да је издавање тих налога унело велики немир међу Србе на северу КИМ нагласио да је је потребно што хитније „сести за сто” и да се пронађе ваљано и задовољавајуће решење за ове случајеве”.

„За нас су то притисци на представнике нашег народа и нешто што не само да није прихватљиво него и у знатној мери отежава све наше напоре о нормализацији… и због тога је дијалог са представницима Еулекса нешто у чему ми видимо решење, односно пут за решавање ових проблема”, рекао је он.

Ђурић је истакао и да је „истовремено веома важно да сви они који тренутно у овом интеррегнуму који влада на северу КИМ доносе одлуке везане за рад правосудних органа те одлуке доносе на одговоран начин”.

Према његовим речима, то је неопходно, имајући у виду последице које свако кривично гоњење може да изазове у политичком смислу, и „евентуални пораст тензија и дестабилизацију”.

„Наши људи на северу желе да живе мирно и оно у шта сам потпуно уверен је да су Ристић и Вуловић људи који своју заједницу представљу или су је представљали у доброј мери”, рекао је Ђурић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУЛЕКС наставља прогон Срба

* Обавезна поља