putinsirija09Пошто су руски ваздушни удари били веома успешни у борби против Исламске државе у Сирији, многи Ирачани доводе у питање амeрички ангажман на Блиском истоку.

„Чекао сам да се Русија умеша у борбу против ИД“, каже Мухамед Карим Нихаја, сликар из Багдада за француску агенцију АФП.

„Они постижу резултате. САД и њени савезници бомбардују већ годину дана и нису постигли ништа.“

Нихаја ради на завршним потезима портрета Владимира Путина. Он није једини. Путиноманија је захватила добар део становника Ирака.

„Требало би да Путину доделимо сиријско и ирачко држављанство, зато што нас воли више него што нас воле наши политичари“, каже за АФП студент из Наџафа Мухамед ел Бахадли.

„Муслимани нас бомбардују зато што смо Рафиди (термин који ИД користи за шиите)“, каже Сааф Абдулах, власник продавнице.

„У међувремену Путин, православац, брани нас. Можда је он у ствари шиит, само ми то не знамо“, каже Абдулах.

Руски председник постао је и нека врста познате личности на ирачким друштвеним мрежама, јер су се пронеле гласине да је пореклом са Блиског истока.

Гласине се односе на то да му је отац био ирачки бакалин, специјализован за трговину смоквама, на арапском „тин“. Због тога је постао Абу Тин. Абу Тин се, после Другог светског рата преселио у СССР, где се оженио плавокосом Рускињом, а сина назвао Абдуламир. Име Владимира Путина је, дакле русификована верзија имена Абдуламира Абу Тина.

„Хвала Путину што ме је убедио да останем у Ираку“, каже таксиста Али ел Рамахи, „хаџи Путин је бољи од (Барака) Хусеина Обаме.“

У среду је ирачки Комитет за одбрану и безбедност наговестио да постоји могућност да од Русије затражи подршку у борби против ИД, рекао је председник тог комитета Хаким Замли.

Русија није одговорила на ове захтеве, с обзиром да још није добила званичан захтев ирачке Владе.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путиноманија захватила Ирак

* Обавезна поља