Руски председник Владимир Путин обратио се грађанима у новогодишњој поруци и том приликом истакао да је 2022. година представљала годину кључних догађаја који постављају темеље за будућност и независност Руске Федерације.

Путин је, наиме, упутио Русима новогодишњу честитку окружен војницима који учествују у специјалној војној операцији у Украјини.

„Морална, историјска праведност је на нашој страни“, рекао је руски лидер. „Одлазећа година донела је велике, кардиналне промене како за нашу земљу, тако и за цео свет. Била је испуњена бригама и стрепњама. Али наша вишенационална држава и њени народи показали су храброст и достојанство, како је био случај у свим тешким епохама руске историје. Речју и делом су подржали заштитнике отаџбине, наше војнике и официре, све учеснике у специјалној војној операцији“, истакао је Путин.

Путин је казао и да је ово била година заиста судбоносних догађаја који су постали граница која поставља темеље наше заједничке будућности, наше истинске независности. „За то се данас и боримо, штитимо наш народ на нашим историјским територијама у новим субјектима Русије, заједно градимо и стварамо“, рекао је Путин.

„Увек смо знали, а данас смо се поново уверили у то да суверена, независна, безбедна будућност Русије зависи само од нас. Од наше снаге и воље“, поручио је председник Русије. Истакао је и да је Запад лагао говорећи о миру, док се истовремено спремао за агресију. „Данас то отворено признаје, без устручавања“, констатовао је Путин.

Према речима Путина, западне елите цинично користе Украјину и њен народ за слабљење и раскол Русије. „Никада никоме нисмо нити ћемо дозволити да то уради“, поручио је он.

Путин је скренуо пажњу да је Нова година најповољнији тренутак да се све ситне замерке оставе у прошлости, а да се најдражима испричају своја нежна осећања.

„Нека нам свима ове искрене речи и племенита осећања дају што више духовне снаге, уверења да ћемо заједно пребродити све тешкоће и сачувати своју земљу великом и независном, само ћемо ићи напред, побеђиваћемо, зарад наших породица и зарад Русије“, закључио је руски лидер.

„Прошла година била је испуњена немирима, стрепњама и бригама. Али наш вишенационални народ, као што је то био у свим тешким временима руске историје, показао је храброст и достојанство, речју и делом подржао је браниоце отаџбине, наше војнике и официре, све учеснике специјалне војне операције“, рекао је руски председник.

Путин у Ростову на Дону честита Нову годину војницима РФ – Фото: Снимак екрана/РТ

„Сматрам веома важним што су у протеклој години особине као што су милосрђе, солидарност и активно реаговање добиле посебан значај у нашем народу. Све више грађана осећа потребу да помогне другима. Они се удружују, без икаквих формалних упутстава. Желим да вам се захвалим за осетљивост, одговорност и добродушност“, рекао је руски лидер.

Путин је уједно и захвалио учесницима у специјалној војној операцији за снагу духа и одважност. „Милиони људи су уз вас душом и срцем“, закључио је руски председник.

Из Путиновог обраћања:

  • Протекла година је била година преокрета који постављају темеље за будућност и независност, за шта се данас земља и бори;
  • Русија гради и ствара, најважнија је судбина земље, а заштита отаџбине је света дужност;
  • Руси су показали храброст и достојанство, подржали су учеснике у специјалној војној операцији;
  • Истина је на нашој страни;
  • Русија штити свој народ на својим историјским територијама;
  • Суверенитет Русије зависи од наше снаге и воље;
  • Западне елите су нас годинама уверавале у своје мирољубиве намере, између осталог и у Донбасу, где су у ствари подржавали неонацисте;
  • Запад користи украјински народ за слабљење Русије – ми то никада нећемо дозволити;
  • Запад је лагао о миру и спремао се за агресију – сада отворено говори о томе;
  • Гаранције мира и безбедности треба да буду поуздано обезбеђене;

 


Извор: НСПМ/РТ Балкан

Оставите коментар

Оставите коментар на Путиново новогодишње обраћање руском народу

* Обавезна поља