koribko-1Амерички аналитичар руског порекла Ендрју Корибко је у свом првом коментару на одлуку руског председника Владимира Путина да повуче део снага из Сирије навео да је то крупан војно-дипломатски потез који Русија не би предузела без професионалне процене целе ситуације и преговоа иза кулиса са свим релевантним глобалним силама.

„Русија се не „повлачи“ из Сирије на онај начин како су то неки у први мах могли да помисле. Она још увек задржава своје базе у Латакији и Тартусу, а од почетка антитерористичке интервенције је помогла Сиријској арапској војсци да ослободи већину насељених подручја у земљи.

Председник Путин шаље снажну поруку остатку света уочи обнове мировних преговора да је Русија дуплира подршку дипломатском решењу сукоба и ни на који начин не окреће леђа Сирији.

Било какав повратак великих сукоба ће се суочити са руским одговором, и зато ће део снага и даље бити држан у Латакији да би се обезбедило поштовање прекида ватре. Ако буде потребно, и ако се ситуација драматично промени, осигурано је да се све јединице које су уклоњене из борбе могу вратити.

Ово је крупан војно-дипломатски потез који Русија не би предузела без професионалне процене целе ситуације и преговора иза кулиса са свим релевантним глобалним силама, било директно (као са САД) или индиректно преко позадинских канала (на пример разговари Ирана са Турском у име Русије).

Сувише је прерано да било ко говори о „подели“ Сирије или о некој врсти себичног договора између Русије и САД на раучн Сирије.

putin-sirija 2Сигуран сам да је, нема сумње, било свих врста разговора, али то не значи „подела“ на „сфере утицаја“.

Оно што видимо на руској страни је само највидљивији резултат ових тајних преговора; мање је видљиво шта Иран, Хезболах, Саудијска Арабија, Турска, Катар, и САД раде са своје стране. Најбоље је веровати да ово није једнострана акција, предузета због руске или сиријске слабости и она је очигледно усаглашена са савезницима.

То је био унапред планиран, стратешки и изненађујући маневар, очигледно унапред осмишљен. Предстојећи мировни преговори ће бити кључни, и баш као што је било раније, на првом месту ће остати Сиријцима да одлуче о будућем унутрашњем уређењу своје земље, било да оно остане унитарно или федерално“, закључио је Корибко.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Путиново повлачење као тактички маневар

* Обавезна поља