Princ Carls-aerodromБритански престолонаследник принц Чарлс и његова супруга војвоткиња од Корнвола допутовали су данас у Београд у оквиру шире посете Србији и региону. Њих је на аеродрому „Никола Тесла” дочекао председник Владе Србије Александар Вучић. Поред Вучића на аеродрому су и председница Народне скупштине Маја Гојковић и британски амбасадор у Србији Денис Киф. Принц Чарлс и војвоткиња од Корнвола су дочакани са погачом и сољу, а на црвеном тепиху су и деца у традиционалној српској ношњи.

Поред сусрета са премијером Србије, принца Чарлса и војвоткињу од Корнвола ће примити председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом. Током дводневе посете они ће имати низ сусрета а једино јавно обраћање принца Чарлса биће другог дана посете на пријему у Народној скупштини. Британски амбасадор у Србији Денис Киф рекао је да је посета посвећена миру и помирењу, младима и изградњи будућности Србије и билатералних односа. Она пада у добром тренутку с обзиром на актуелни тренутак приближавања Србије ЕУ и чињеницу да се билатерални односи добро развијају без обзира на неслагања о неким питањима, каже Киф.

Према његовим речима, ова најзначајнија посета из Уједињеног Краљевства још од 1978. године увод је у годину током које се обележава 180 година званичних дипломатских односа Србије и Велике Британије, који су у турбулентњ историји имали своје успоне и падове, али чија разноврност и богатство, односно дубина никада није долазила у питање. Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола су у оквиру посете региону већ боравили у Хрватској а до 19. марта ће посетити и Косово и Црну Гору. Принц од Велса је последњи пут боравио у Београду 1978. године, а на Косову је био 1999. године. Последњи пут је са војвоткињом од Корнвола био у региону 2007. године када су посетили Босну и Херцеговину.

Николић дочекао принца Чарлса у Председништву Србије

Британски принц Чарлс састао се одмах по доласку у Београд са председником Србије Томиславом Николићем. Принца од Велса и војвоткињу од Корнвола испред улаза у Председништво Србије дочекали су Томислав Николић са супругом Драгицом. Пошто су позирали фоторепортерима испред застава Србије и Велике Британије, председник Николић и принц Чарлс повукли су се на разговоре.

Како је раније најављено, председник Србије поклониће британском принцу Чарлсу сабрана дела Вилијема Шекспира, фотомонографију о хришћанском наслеђу Косова и Метохије и дрворез са мотивима Хиландара, саопштено је данас из Председништва. Николић ће принцу од Велса поклонити ћирилично издање Шекспирових дела на библијском папиру, са додатком радова енглеског писца која до сада нису била објављивана на српском језику.

Princ-Carls-Tomislav-Nikolic

Међу протоколарним поклонима су и фотомонографија на енглеском језику „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије” као и уметнички ручни рад дрворез Марије Јовановић „Српско средњевековно наслеђе” са мотивима Хиландара. Чарлсова супруга Камила од председника Србије ће добити огледало са рамом у дрворезу са мотивима пиротског ћилима.

 


Извор: Танјуг, Бета

Коментари

Један коментар на Допутовао принц Чарлс

Оставите коментар

Оставите коментар на Допутовао принц Чарлс

* Обавезна поља