rukovodepsБЕОГРАД – За десет месеци нови менаџмент Електропривреде Србије (ЕПС), са в. д. директора Александром Обрадовићем (СНС) на челу, потрошио је чак 12,5 милиона динара на службена путовања у иностранству, од чега је лично Обрадовић за 13 путовања из џепа потрошача електричне енергије избио више од 2,3 милиона динара на име смештаја и дневница, открива „Ало!“.

Званични подаци које смо добили из ЕПС-а показују да је то предузеће од септембра прошле године до јуна ове године исплатило 118 девизних дневница за највише руководиоце, међу којима су в. д. директора, његов заменик, помоћници, као и директори сектора. Укупни трошкови иностраних путовања коштали су ЕПС око 12,5 милиона динара, од чега је 10.086.141 динар отишао за трошкове пута и смештаја, а 22.566 евра за дневнице које су инкасирали руководиоци предузећа.

Менаџемт ЕПС-а је о трошку редовних платиша више пута у току месеца путовао у Италију, Чешку, Немачку, Кину, Јапан, Аустрију, Швајцарску, Француску, Белгију, Данску… Сврха путовања била је различита – од учешћа на међународним конференцијама, преко учешћа на сајмовима, састанака у оквиру државних делегација, консултација о међудржавним споразумима, до посета пословним партнерима и сличног. Осим функције „светских путника“ (као што је одредница „директор сектора“), надлежни из ЕПС-а нису желели да нам доставе њихова имена.

Као сврху Обрадовићевих путовања, у ЕПС-у навели – „разговори с пословним партнерима“?! |

– Тиме би се повредило право на приватност ових лица, с обзиром на то да су то подаци о личности који су заштићени према Закону о заштити података о личности, осим лица која су на основу закона изузета од заштите података о личности – пише у одговору који је „Ало!“ добио од директора Сектора за правне послове ЕПС-а Драгана Вељића.

Једино смо за в. д. директора ЕПС-а Александара Обрадовића добили тачне податке из којих се види да је за десет месеци свога мандата путовао чак 13 пута. Обрадовић је на име дневница инкасирао 2.476 евра, док су трошкови његових путешествија и хотелског смештаја ЕПС коштали 2.069.667 динара. Путовао је три пута у Чешку, по два пута у Аустрију и Италију, једанпут у Републику Српску, Мађарску, Швајцарску, Румунију, Кину и Јапан. Иако смо тражили да нам се појасни сврха путовања, за свих 13 путовања в. д. директора у одговору ЕПС-а се наводи: „разговори са пословним партнерима“!?

Мере против одговорних у „ЕПС снабдевању“

Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије Александар Обрадовић најавио је јуче да ће следеће седмице бити предузете мере против одговорних за проблеме настале у почетку рада предузећа „ЕПС снабдевање“. Он је новинарима на конференцији за медије поводом годину дана од ступања на дужност казао да се ти проблеми односе и на гужве на шалтерима електродистрибуција и проблеме са достављањем и плаћањем рачуна и нагласио да ће предложити и смењивање одговорних и увођење кризних мера. Такође је рекао да се цена електричне енергије неће мењати сигурно до краја ове године.

Добрашиновић: Директор ЕПС-а све да објасни!

Драган Добрашиновић из НВО „Коалиција за надзор јавних финансија“ сматра да је скривање података о путовањима руководиоца јавног предузећа „трагикомично са аспекта позивања на Закон о заштити података о личности“.

– Господину Обрадовићу би много паметније било да јавност упозна са чињеницама, а то су разлози за службена путовања, списак учесника и теме о којима је разговарано. Дужан је да објасни како су та сва путовања утицала на ефикаснији рад и подизање квалитета услуга ЕПС-а. Као директор државног предузећа, не може да бежи од јавности, истине и одговорности – каже Добрашиновић за „Ало!“. Он истиче да није јасно „који то резултати у последњих годину дана су препоручили Обрадовића да води ЕПС и који ће критеријуми бити мерило за избор новог директора“.

Обрадовић: Смањили смо губитке

Електропривреда Србије (ЕПС) за годину дана је смањила планирани губитак од 22 милијарде динара у 2013. на свега 800 милиона, а минус од 50 милијарди динара мањи је за 42,8 милијарде, изјавио је јуче вршилац дужности директора ЕПС-а Александар Обрадовић. Он је на представљању резултата рада од када је именован на чело ЕПС-а истакао да су обавезе према добављачима на крају 2012. године биле скоро 25 милијарди динара, а да су до краја јуна смањене за 8,5 милијарди. Такви резултати су, истакао је Обрадовић, постигнути захваљујући мерама и плану штедње који је направљен у свим организационим целинама ЕПС-а и бољој организацији посла, као и повећаној производњи струје.


Извор: А л о

Оставите коментар

Оставите коментар на Путовања менаџмента ЕПС-а

* Обавезна поља