rumunski antiraketni stitЛОС АНЂЕЛОС — Упркос томе што су САД потрошиле на десетине милијарди долара на одбрамбени ракетни штит, тај програм се показао као потпуни фијаско, наводи Раша тудеј.

Како преноси ова руска мрежа, најновије истраживање открило је бројне мањкавости ракетног штита, но упркос томе, Агенција за ракетну одбрану (МДА) планира да наредне недеље изведе своју девету вежбу од 2004. године, која би требало да утиче на одлуку да ли ће Сједињене Државе наставити да дају новац за овај прескупи одбрамбени пројекат.

Наиме, недавно истраживање „Лос Анђелес тајмса“ показало је да је ракетни систем САД до сада имао толико пропуста да се доводи у питање његова способност да одбије било какав озбиљан напад и оправда милијарде долара уложене у њега у протеклој деценији.

Позивајући се на изворе у Пентагону, „Тајмс“ је у недељу објавио да је ракетни штит до сада имао више пропуста него што је америчка влада очекивала.

“Деценију након што је проглашен оперативним, и након 40 милијарди долара трошкова, на ракетни штит се не можемо ослонити, чак ни у пажљиво испланираним тестовима који су далеко мање изазовни него што би био прави напад. Званична саопштења о ракетном систему су, према сазнањима Тајмса, преувеличавала његову поузданост“, наводи амерички лист.

Од 1999. године, када је почело тестирање ракетног штита, резултати су у најмању руку били нестабилни. Половина од првих 16 тестова могућности ракетног штита да пресретне непријатељску бојеву главу завршени су потпуним неуспехом, сазнаје „Тајмс“. Систем је проглашен операционалним 2004. године, али пет од осам тестова у претходној деценији такође су били неуспешни.

Ракетни штит је замишљен као комплексни одбрамбени систем који би требало да пресреће непријатељске ракете, нпр. хипотетичке нападе Ирана или Северне Кореје. Међутим, чак се и на пробним задацима које су осмислили сами амерички званичници ракетни штит показао као непоуздан. Последње успешно пробно пресретање изведено је пре пет и по година, а последња три теста завршена су неуспешно – два 2010. и један прошлог јула.

“Пробни задаци су направљени тако да буду успешни и оно што је невероватно је да чак и тада долази до проблема“, изјавио је за „Тајмс“ Филип Којл Трећи, бивши директор тестова у Пентагону.

Због слабих резултата, све очи су упрте у наредни тест ракетног штита који би требало да буде изведен 22. јуна. Руководилац овог пројекта, вицеадмирал америчке морнарице Џејмс Сиринг, недавно је изјавио у Конгресу да успешност следећег теста остаје његов највећи приоритет, и то из веома доброг разлога – ако се тест покаже успешним, ракетном штиту ће, поред постојећих 30, бити додато још 14 пресретача.

Амерички министар одбране Чак Хејгел наговестио је да би, с друге стране, још један неуспешан тест могао да значи “завртање славине“ када је у питању финансирање ракетног штита. Сенатор Дик Дурбин је истовремено упозорио да неће само савезници САД пратити наредни тест, већ и њени непријатељи како би утврдили тренутну способност ракетног штита.

Сиринг, међутим, поручује да је оптимиста и чврсто верује да су технички проблеми из претходног периода, сада потпуно превазиђени. Он је упутио захтев Конгресу за нових 99,5 милиона долара, како би се почела “побољшања у пројекту“, наводи „Тајмс“, а преноси Раша тудеј.


Извор: Б-92, Раша Тадеј

Коментари

Један коментар на Ракетни штит и бачене милијарде

Оставите коментар

Оставите коментар на Ракетни штит и бачене милијарде

* Обавезна поља