ivo-sanader(1)ЗАГРЕБ – Поводом недавне правоснажне осуђућује пресуде Врховног суда за ратно профитерство и корупцију, бивши премијер Хрватске и председник ХДЗ-а Иво Санадер рекао је да је осуђен без доказа и да се неће предати.

Санадер је преко својих адвоката упутио отворено писмо јавности у којем је одбацио тврдње председника Хрватске Иве Јосиповића да је починио велеиздају у случају „Ина-МОЛ“ у којем је осуђен због тога што је од председника Управе МОЛ Жолта Хернадија примио мито за препуштање мађарској нафтној компанији управљачких права у Ини.

„Слажем се с председником Јосиповићем да би била реч о велеиздаји да су управљачка права у Ини за мито препуштена МОЛ-у. Али, то је лаж, која у судском процесу ничим није доказана“, навео је некада најмоћнији хрватски политичар.

Санадер је поновио да је те лажи пласирао крунски сведок у случају „Ина-МОЛ“ тајкун Роберт Јежић, пошто је неколико месеци провео у затвору и то да би, како тврди Санадер, купио слободу и опроштај од кривичног прогона.

„Када би било тачно да је он за мој рачун примио наводно мито од МОЛ-а, он би у том случају био супочинитељ којег би требало кривично гонити. А он је слободан“, истиче Санадер.

У отвореном писму Санадер тврди да је без иједног доказа осуђен и у случају „Хипо банка“, где је проглашен кривим за ратно профитерство, односно за примање провизије од око 480.000 евра за кредит који је Хрватска добила од Хипо банке док је он био заменик министра спољних послова средином 90-их.

„Али се не предајем. То сам дужан себи и својој породици, части и угледу које сам у друштву имао до почетка овог политичког прогона. То сам дужан и хрватској јавности, и то не само људима који су ме два пута бирали за председника Владе и које људе никад нисам преварио“, написао је бивши премијер.

Санадер се извинио свима које је његов изненадни одлазак с места премијера средином 2009. године „повредио“ и поновио да је напустио премијерско место јер није хтео да чланство Хрватске у ЕУ „плаћа државном територијом“, алудирајући на гранични спор са Словенијом која је у то време блокирала хрватско чланство у Унији.

Врховни суд Хрватске потврдио је прошлог петка осуђујући пресуду Иви Санадеру за ратно профитерство у случају „Хипо банка“ и примање 10 милиона евра мита од председника управе МОЛ-а Жолта Хернадија у случају „Ина-МОЛ“. Правоснажном одлуком казна му је смањена с десет на осам и по година затвора.

Председник Хрватске Иво Јосиповић потом је донео одлуку којом су бившем премијеру и шефу ХДЗ-а одузета додељена одликовања због поступања противног правном поретку и моралним начелима.

Иво Санадер првостепено је девет година затвора осуђен на суду у Загребу и у највећем корупционашком случају у хрватској политици „Фими-медија“.

У том случају он је заједно с ХДЗ и још девет физичких и правних особа осуђен за извлачење око 10 милиона евра из државних предузећа и институција, преко маркетиншке агенције „Фими-медија“.

Санадер се у још неколико случајева терети за корупцију.

Зоран Милановић: Пресуда Санадеру за „Ину” оптерећује цео ХДЗ

Загреб – Хрватски министар привреде Иван Врдољак каже да је пресудом бившем премијеру оснажена позиција Хрватске у преговорима с мађарским „Молом” о управљању „Ином”

Хрватски премијер Зоран Милановић каже да је правоснажна пресуда бившем председнику владе Иви Санадеру у случају „Ина” шокантна, али и оптерећујућа за Хрватску демократску заједницу, странку на чијем је челу тада био, а која је беспоговорно подржавала Санадерове одлуке.

Санадеру је у петак Врховни суд изрекао правоснажну пресуду за корупцију у случају „Ина”, где је оптужен да је за мито од 10 милиона евра препустио управљачка права у тој компанији мађарском „Молу”.

Милановић је подсетио да је својевремено истражна комисија, управо гласовима ХДЗ чланова, утврдила да је то добар уговор и да штити Хрватску.

„То су ови исти људи који данас воде ХДЗ, што је врло важан детаљ”, напоменуо је Милановић и оценио да пресуда Врховног суда показује да је иза политике према „Молу” стајала цела тадашња владајућа гарнитура, односно ХДЗ. „Тиме не оптужујем никог другог за криминал, али нико не може да каже да није знао шта се догађало, да у томе није активно учествовао и да није за то гласао.”

Он је додао да ће влада наставити преговоре са „Молом” око управљачких права, а полазна тачка је да се ради о стратешкој нафтној компанији, од националног интереса. И председник Хрватске Иво Јосиповић, који је по изрицању правоснажне пресуде у случају „Ина” оценио да се ради о велеиздаји, каже да је најбољи начин решавања проблема и за „Ину” и за односе Хрватске и Мађарске договор.

„Пресуда сасвим сигурно има консеквенце на устројство „Ине” и начин управљања, јер оно што је погрешно и незаконито од почетка не може да производи последице”, казао је Јосиповић, истакавши и да се питање „Ине” не може решити једним потезом пера већ се мора стратешки размишљати. „Најбољи начин решавања проблема јесте договор, ако то не буде могуће, наравно да постоје и правосудни начини решавања. Наравно, постоје и неке мере које се могу по потреби предузети, то ће одлучити они који се тиме баве, да не дође до даљег нарушавања наших интереса.”

И хрватски министар привреде и шеф владиног тима за преговоре с мађарским „Молом” о управљању „Ином” Иван Врдољак изјавио је да је позиција Републике Хрватске оснажена после правоснажне пресуде Врховног суда бившем премијеру Иви Санадеру за примање мита од „Мола” у замену за већинска управљачка права у „Ини”.

Наставићемо преговоре, у обостраном интересу, а коначан циљ је да „Ина” буде регионални енергетски лидер у којем Хрватска као један од кључних деоничара има права управљања, рекао је Врдољак за ХТВ.

Врховни суд Хрватске донео је у петак правоснажну пресуду против Санадера због ратног профитерства у случају Хипо и примања мита од мађарског „Мола”, уз умањење десетогодишње затворске казне на 8,5 година.

Иначе је током ове недеље загребачки Жупанијски суд потврдио оптужницу и против председника управе „Мола” Золта Хернадија кога терети да је подмитио Санадера да би мађарској нафтној компанији осигурао већинска управљачка права у „Ини”. Оптужно веће саопштило је да ће се Хернадију, који није доступан хрватском правосуђу, судити у одсуству.

Ускок тврди да је шеф „Мола” током 2008. и 2009. године са Санадером договорио да, за мито од 10 милиона евра, у мађарску корист измени међудеонички уговор у „Ини”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Санадер сматра да је осуђен без доказа

* Обавезна поља