EDI-RAMA-SHERR1ПРИШТИНА – Премијер Албаније Еди Рама упозорио је да ће се његова држава и Косово „ујединити на класичан начин” уколико Европска унија не буде отворила путеве за европску интеграцију Косова и либерализацију виза.

У заједничком интервјуу са замеником премијера и министром спољних послова Косова Хашимом Тачијем за приштинску телевизију Клан Косова, Рама је рекао да уједињење Косова и Албаније има две алтернативе и да све зависи од ЕУ.

Прво је уједињење у Европској унији, међутим ако ЕУ настави да затвара врата интеграцији Косова, онда ће „две земље бити принуђене да се уједине на класичан начин”, рекао је албански премијер.

Рама је рекао да се „две земље заузимају за уједињење кроз чланство у Европској унији”.

Тачи је рекао да Рамине речи нису претња Европској унији, већ да је реч о реалности која се може остварити у будућности и која може бити резултат изолације Косова из ЕУ.

Рама је поновио да је срамота за ЕУ што се не завршава процес либерализације виза за грађане Косова који једини немају те олакшице у региону.

Тачи је казао да је Косово већ остварило све обавезе које има за либерализацију виза.

Вучић: Изјава Раме изазива нестабилност у региону

Премијер Србије Александар Вучић оценио је као „изазивање нестабилности у региону” изјаву премијера Албаније Едија Раме да ће се његова држава и Косово „ујединити на класичан начин” уколико ЕУ не буде отворила путеве за европску интеграцију Косова и либерализацију виза.

Вучић је на твитеру замолио „албанске лидере” да „престану са даљим изазивањем нестабилности у региону”.

„Обећавам премијеру (Албаније Едију) Рами да се Косово и Албанија, како он каже, на класичан начин никада неће ујединити”, написао је Вучић на Твитеру.

Ђурић: Изјава Раме напад на мир и претња стабилности

БЕОГРАД – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да изјаве албанског премијера Еди Раме представљају напад на мир, грубу претњу стабилности у региону и опасан позив на прекрајање међународних граница на Балкану и позвао Албанију да престане са ударањем у ратне бубњеве.

Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре, рекао да такве изјаве не могу да донесу ништа, осим угрожавања крхке стабилности у региону.

Он је подвукао да Србија никада неће дозволити, како је то рекао Рама, „класично уједињење Албаније и Косова”.

„Упозоравамо Републику Албанију да прекине са ударањем у ратне бубњеве, да се у пуној мери посвети поштовању својих међународних и добросуседских обавеза које има и да се понаша у складу са политиком коју њени лидери, осим када позивају на прекрајање граница на Балкану, прокламују” рекао је Ђурић.

Он је такође рекао да се представници Србије у овим тренуцима већ обраћају међународној заједници поводом изјаве албанског премијера.

Prizren-taci-erdogan-ramaПрема његовим речима, та изјава је претња која спада у надлежности ЕУ и УН због чега Србија очекује да се релевантне међународне организације огласе тим поводом и изнесу суд о изјавама које представљају хушкање на нове поделе.

„Сматрамо да је такво понашање озбиљна и опасна претња регионалној и међународној безбедности и то претња из надлежности и ЕУ и УН”, навео је Ђурић.

„Ова изјава је најозбиљнији и највећи могући напад на мир у региону и мислим да нисам претерао када то кажем” подвукао је Ђурић и назначио да није први пут да се појављују сличне изјаве које указују на жељу руководства Албаније да се прекроје границе Србије.

То су, како је истакао снови људи који желе да унесу нове етничке поделе и сукобе у региону.

На питање да ли ће Рамине изјаве угрозити одлазак премијера Србије Александра Вучића у Тирану, Ђурић је рекао да наведене изјаве не доприносе односима Србије и Албаније.

Последња Рамина изјава, навео је, није једини пример деструктивног и ратнохушкачког понашања руководства Албаније.

„Замислите шта би се догодило када би на зиду куће нашег председника владе, као што је то учинио Рама у Тирани, била истакнута застава или мапа велике Србије. На Раминој кући, несметано и неометано, без ичије осуде, стоји застава такозване велике Албаније”, навео је Ђурић.

Упитан колико Рамина изјава, али и изјава Хашима Тачија да треба донети резолуцију у геноциду над Албанцима, спречава Србе да уђу у иснституције у Приштини, Ђурић је навео да је врло тешко разговарати са Албанцима о политичкој сарадњи у тренуцима док свакодневно „сипају со на рану и звецкају политичким оружјем”.

„Њихово понашање и изјаве не доприносе нормалнијем амбијенту за учешће Срба у покрајинским институцијама”, закључио је Ђурић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Рама о уједињењу Косова и Албаније

* Обавезна поља