Poginuli-u-helikopterskoj-nesreciМинистарство одбране објавило је нове детаље удеса хеликоптера Ми-17 13. марта у близини београдског аеродрома „Никола Тесла”, у којем је погинуло седам особа у напору да спасу живот бебе из Новог Пазара. Реч је о прилозима извештаја војне комисије која је утврђивала околности под којима је дошло до трагедије.

У низу докумената, међу којима су и руком писане изјаве старешина, које су посредно биле повезане са кобним летом хеликоптера, налази се и изјава бригадног генерала Предрага Бандића, команданта 204. ваздухопловне бригаде са аеродрома у Батајници, у којој су радили страдали ваздухопловци и којој је припадао уништени Ми-17. Бандић је навео да га је министар здравља Златибор Лончар телефоном обавестио да ће присуствовати слетању хеликоптера на аеродром „Никола Тесла”.

Из других докумената види се да је овај аеродром изабран искључиво због боље техничке опремљености за слетање у лошим метеоролошким условима. Штавише, како је и пре полетања на овај спасилачки задатак било и најављено, припремљен је хелидром ВМА за слетање хеликоптера, али се од тога одустало због лошег времена. Чак је и војна санитетска екипа, опремљена инкубатором, са ВМА послата на београдски цивилни аеродром где се десила несрећа.

Међу документима је и изјава генерал-мајора Ранка Живака, команданта РВ и ПВО, који је, види се из других прилога извештаја, упозоравао на кршење процедура и инсистирао на провери метеоролошких услова за лет.

Генерал Живак: Непоштовање процерура доводи нас у незгодну ситуацију

Министарство одбране Србије објавило је синоћ прилоге извештаја Комисије за утврђивање узрока пада хеликоптера коју је формирао начелник Генералштаба Војске.

Како јавља телевизија Н1, Министарство је објавило све прилоге из извештаја комисија на свом сајту, осим оних за које Генералштаб није сагласан да се учине доступним јавности.

Сами прилози имају 76 страница и садрже изјаве учесника, податке о метеоусловима, податке о техничком стању хеликоптера, резултате анализа комисије, војни план летења и стенограмске белешке радиокомуникације.

У изјави генерала Предрага Бандића стоји да су метеоролошки подаци у време полетања хеликоптера били бољи или једнаки минималним захтевима:„При томе су имали назнаку да се не очекује битнија промена најмање у наредна два сата. Податке о метеоролошкој ситуацији сам упоредио и са подацима са којима је располагао вођа посаде, након чега смо проценили да постоје метеоролошки услови за извршење задатка”.

Бандић такође у изјави наводи да га је министар здравља Златибор Лончар обавестио да хоће да присуствује слетању хеликоптера:„Информацију о намери министра здравља у Влади РС да присуствује слетању добио сам од њега лично током његовог телефонског позива, упућеног мени на службени мобилни телефон”.

Бандић додаје да није давао никаква директна наређења посади за време лета.

У изјави пуковника Горана Павловића каже се да је добио позив од генерала Бандића који му је саопштио да ће се слетање бити на ВМА и да ће тамо чекати медицинска екипа:„У даљем објаснио ми је да ће се слетање извршити на хелиодром ВМА, а да ће на тој позицији чекати медицинска екипа за прихват детета и да ће вероватно бити присутни министар здравља РС господин Лончар и МОРС господин Гашић. Хитност извршења задатка била је императив”.

bratislav-gasic-ljubisa-dikovic

Надаље, Павловић каже да је током лета обавио процену метеоситуације и уз консултацију с Бандићем закључили су да се слетање изврши на аеродрому Никола Тесла, уместо на хелиодром ВМА.„Узимајући у обзир да је аеродром Никола Тесла опремљен уређајима за прецизно слетање, представљао је сигурнији извор у датим околностима. Нешто касније Бандић је потврдио да је одлука била правилна будући да се метео ситуација на бањичком вису усложнила и да слетање хеликоптера на тој позицији не би било могуће”, каже се у изјави Павловића.

Генерал-мајор Ранко Живак у писаној изјави наводи да је га је око 19.40 часова на мобилни телефон позвао генерал Бандић и известио да га је звао министар одбране са захтевом да се хеликоптером евакуише беба.

Како истиче, констатовао је да се поново издају задаци супротно важећим процедурама и да би било боље да су преко Кабинета Министарства одбране обратили Генералштабу, доставили све податке, јер их „доводе у незгодну ситуацију”.„Нисам имао податке о тренутним метео условима, јер сам био код куће, али сам пратећи синоптичку ситуацију за тај дан, прогнозу за викенд и погледу кроз прозор, знао да се ради о променљивом времену и да то може бити ограничавајући фактор за извршавање наведеног задатка. Због тога сам рекао да треба да сагледати стање и прогнозу. Разменили смо још неколико информација о хитности ситуације… При чему ми је Бандић рекао да има изричитио наређење министра одбране за наведени задатак”, стоји у изјави Живака.„Рекао сам му да би било добро, ако се буде поново чуо са министром или лицима из његове пратње, да пошаљу захтев преко кабинета министарства одбране и оперативног центра са расположивим подацима са терена ради припреме”, додаје се у изјави Живака.

Он каже да је све време ситуацију пратио од куће, да су га информисали о току слетања и напомиње да је отишао у Земун након што је изгубљен контакт са хеликоптером.

 


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови детаљи о паду хеликоптера

* Обавезна поља