sojble-merkelСадашњег министра финансија Немачке Волфганга Шојблеа имају разлога да зову „кум Ангеле Меркел“.  1998.године она је на његову препоруку изабрана за генералног секретара ХДС, а у априлу 2000. за председника Хришћанско-демократског савеза Немачке.

Утицајног господина Шојблеа у Немачкој сви сматрају за канцелара у сенци који  мудро саветује канцеларку Меркел. Само захваљујући изузетно искусном Шојблеу, како се то прича међу политичким светом, Меркелова опстаје тако дуго на власти. Истина, између министра финансија и канцеларке до сада је више пута претрчавала „црна мачка“. Колеге из ХДС-а су се час свађале, час мириле. У политичким интригама је најважније да се не оде предалеко.

Али, 2015.године Меркелова је морала да издржи највеће искушење  у својој дугој политичкој каријери – милион избеглица који су се пробили преко читаве Европе до СРН. Господин Шојбле је више пута наговештавао да земља неће моћи да издржи толики број странаца, према њима ће се међу становништвом развијати мржња због незапослености која ће се повећавати због њих, као и због смањења стандарда, сувишних пореских оптерећења и тако даље. Нису ни у Немачкој сви богати, много је немачких породица које живе испод црте сиромаштва, у земљи нема довољно склоништа ни за своје бескућнике, а сада су ту и избеглице из Сирије, Авганистана, Пакистана и других земаља. Још горе – у Немачкој су почеле да јачају десничарске партије. Рејтинг Меркелове  пада и почело је да се говори да она није успела да изађе на крај са избегличком кризом. Говорило се и о историјском промашају  немачког руководства. Јер пошто је госпођа Меркел позвала избеглице у Немачку њене речи су се чуле у свим врућим тачкама Азије и Африке. Почело је таласање људских маса које се може упоредити са миграционим таласима Европе 1945.године. Заједно са избеглицама на стари континент су увезени и исламски екстремизам и тероризам који је довео до страшне париске трагедије 13.новембра 2015.

Утицајни Волфганг Шојбле је све упозоравао да се лавина избеглица и елемената који су потенцијално опасни по Европу  мора зауставити. Иначе, по његовим речима, Шенгенска зона ће „пући по шавовима“.  Такав сценарио није искључен ни у најскоријој будућности. Јавност и политичари Немачке виде различито шта је за њихову земљу у садашњој ситуацији добро. Још сасвим недавно становништво је било сигурно да канцеларка зна шта ради. Сада се ствара утисак да премијерка не жели да слуша не само своје „старије партијске другове“, већ и сопствене бираче.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Раскид Меркелове и Шојблеа

* Обавезна поља