isa-mustafaВлада Косова још није усвојила декрет о формирању заједнице српских општина, иако је покрајински уставни суд још 23. децембра 2015. пресудио да Бриселски споразумом може да се спроведе у дело, али да неки принципи морају да се ускладе с косовским законима. Да би решила овај проблем албанска страна најављује образовање стручне групе која ће се бавити статутом ЗСО, док српска страна то сматра као још један политички маневар Приштине да одложи спровођење међународног документа који су 25. августа потписали премијери Србије и Косова, Александар Вучић и Иса Мустафа. По том споразуму, заједница је требала да добије статут најкасније до 25. децембра, али због опструкције Приштине до тога није дошло.

Саветник косовског премијера Ваљон Муртезај каже да из правног угла тек предстоји проучавање детаља одлуке косовског уставног суда о ЗСО. Он најављује да ће када анализа буде завршена бити формирана група стручњака из различитих области, како из политике, тако и из цивилног друштва, која ће радити на детаљима.

„Формирање ЗСО је питање од националног интереса и не треба да буде ни обавеза, а ни заслуга појединаца, већ Косово у целини би требало да буде у функцији решавања тог питања. Још није одређено ко ће чинити ту групу која ће се бавити ЗСО, али ће свако кога се тиче овај проблем имати прилику да буде укључен”, рекао је Муртезај.

Он није желео да говори о роковима, нагласивши да је ово веома озбиљан и тежак процес и, како је рекао, с њим не треба журити.

Министар за локалну самоуправу у косовској влади Љубомир Марић каже да је српска страна спремна да у року од три седмице достави нацрт статута ЗСО.

„Ако ЗСО буде успостављена без директне комуникације са Србима, али и с Владом Србије, онда тај документ могу да понесу кући. Нама она као таква не треба, а ми ћемо имати одговор да ЗСО буде успостављена на начин како је договорено”, рекао је Марић.

Он додаје да нико нема права да ограничава оно што је договорено у Бриселу и да статут треба урадити на начин који је предвиђен Бриселским споразумом и да суштину и смисао ЗСО више нико не може да промени.

Директор Владине канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић наводи да је успостављање ЗСО императив за успех даље нормализације односа Београда и Приштине. Он је додао да ће Београд вршити додатни притисак и додатну дипломатску активност с циљем да се у 2016. години то и догоди.

„Захтев Београда јесте да Приштина без одлагања спроведе споразум од 25. августа, да у истоветном тексту, идентично оном о принципима о успостављању ЗСО, усвоји извршну одредбу којом се успоставља важење ЗСО. Све друго је политичка играрија Приштине која не доприноси нормализацији, нити бољем разумевању између наших људи”, нагласио је Ђурић.

vucic-isa-mustafa-federika-mogeriniОн наглашава да је са српске стране све спремно и да су људи из управљачког тима ЗСО протеклих неколико месеци искористили за рад на статуту и да су њима у овом послу помагали домаћи и међународни експерти.

Марко Ђурић очекује да ЗСО постане ефикасан економски, социјални и инфраструктурни сервис грађана Србије у покрајини.

„Заједница ће дугорочно решити проблем функционисања наших институција на Косову и Метохији и створити услове за опстанак и напредак српске заједнице. Формирање те кровне политичке институције нашег народа на КиМ, држава Србије неће, како то тврди Приштина, бити истиснута с овог дела наше земље, већ ће напротив зацементирати своје присуство на терену на начин који то нико неће више моћи да оспори”, истакао је Ђурић.

Косовски министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић рекао је да ЗСО није уперена против Албанаца и да ће корист од њеног формирања имати и Срби и Албанци. Јевтић наводи да ће Заједница омогућити инвестиције и смањење незапослености и да ће у економском смислу побољшати живот сваког грађанина на Косову и Метохији који ће бити упућен на заједницу.

Гласање о новом председнику Косова 11. фебруара

Медији у Приштини јуче извештавају на својим порталима да ће се посланици косовског парламента о новом покрајинском председнику изјаснити 11. фебруара. Извори блиски владајућим партијама Демократске партије Косова Хашима Тачија и Демократског савеза Косова Исе Мустафе тврде да је наводно постигнут договор и за прекомпоновање неких ресора у влади Косова. „Лидери двеју партија Тачи и Мустафа су се договорили да гласање буде заказано у првом делу периода предвиђеног Законом о председнику, што је у фебруару, а договорили су се о промени руководилаца министарстава за спољне и унутрашње послове. Уколико Тачи буде изабран за председника, мораће да напусти функцију шефа ДПК коју је основао”, наводи „Коха диторе”.

Садашњој председници Атифети Јахјаги мандат истиче почетком априла ове године, а како предвиђа косовски Закон о председнику нови председник може да буде изабран најраније три месеца пре истека мандата. Јахјага је раније навела да се неће кандидовати за још један мандат.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на ЗСО и даље на чекању

* Обавезна поља