tadic-i-djilas-foto-BETAНОВИ САД – Пред данашњу седницу Главног одбора Демократске странке, на којој ће се око 480 чланова, изјашњавањем о извештају лидера странке, опредељивати за Драгана Ђиласа и против, стране у унутарстраначком спору су заузете. Неки су се и јавно одредили, сви тврдећи да ће победити у овом окршају. Какав год да буде исход гласања о Ђиласовом извештају, сигурно је да ће за ДС наступити период унутрашњих ломова и, вероватно, нови талас напуштања странке – оних који се после овог ГО буду сматрали пораженим.

Два концепта политике коју би ДС требало да води, а која се своде на (не)могућност сарадње са напредњацима, у овом тренутку, наиме, делују прилично непомирљиво и тешко је очекивати да ће наставити и после данашње седнице да коегзистирају. Могуће је, кажу упућени, да ће од данашње Демократске странке настати две изборне листе које ће се појавити можда већ на београдским изборима 16. марта, а поготово на евентуалним ванредним парламентарним изборима.

Ђилас је већ указао шта ће се догодити ако изађе као победник. „Сигуран сам да после тог 18. јануара више нема толерисања, да они који не представљају већину и они који немају подршку за своје ставове, те ставове јавно износе и збуњују грађане у земљи. Тамо гласамо, доносимо одлуке и сви који желе да остану у ДС-у те одлуке морају да спроводе, они који не желе они треба да потраже место у некој другој странци или бар да ћуте”, поручио је раније Ђилас у изјави за Бету.

Почасни председник Борис Тадић спреман је да поново преузме странку, наравно, уколико данас већина чланова ГО буде одлучила да Ђилас треба да оде. Подршку му очигледно пружа Миодраг Ракић, блиски сарадник из времена када је био председник Србије и актуелни потпредседник странке (који је, према неким изворима, на то место дошао као резултат компромиса Тадића и Ђиласа од пре нешто више од годину дана, када су одржани последњи страначки избори). На Ракићеве ставове према потреби велике коалиције са СНС-ом, изнете у ауторском тексту у „Политици” пре два дана, лидер странке је оштро реаговао, наводећи да се не слаже са њим.

„ДС мора да буде – или лидер у држави или у опозицији и мора да буде странка која ће победити СНС, а не привезак те странке”, рекао је Ђилас за РТС.

Докле иду разлике у ДС-у показује и реакција војвођанског одбора странке на идеју, опет Ракићеву, с којом се функционер СНС-а и министар Никола Селаковић одмах сложио – да те две странке заједнички раде на решавању питања Статута Војводине. Покрајински одбор ДС-а јуче је саопштио да ће Статут Војводине бити усаглашен са одлуком Уставног суда Србије искључиво у оквиру радне групе, а не у неформалним консултацијама ДС-а и СНС-а. Како је наведено, никакве неформалне иницијативе, позиви преко медија или међустраначки договори нису место на којима се разговара о овако важним државним питањима.

Представници струје која је против Ђиласа, јединствени су у оцени да ће останак актуелног лидера значити још већи пад странке, који се до сада очитавао на локалним изборима (од три до 11 одсто освајаних гласова). Оно што их је изазвало на акцију јесу предстојећи избори за Скупштину града Београда, али још више могућност скорашњих парламентарних избора.

Члан председништва и народни посланик Александар Сенић рекао је за Бету да је до јуче у 55 општинских одбора демократа покренута иницијатива којом се тражи оставка председника Ђиласа, али да изјашњавање и даље траје, тако да се очекује да до седнице Главног одбора тај број буде најмање 60 од 130 функционалних одбора.

Већина чланова ГО потписала Иницијативу за јединство ДС

Иницијативу за јединствену Демократску странку, коју је покренуо заменик председника Демократске странке Бојан Пајтић, потписом је подржало готово две трећине чланова Главног одбора странке, то јест 294 члана од њих 481, саопштио је јуче потпредседник демократа Дејан Николић. Иницијативу су, како се наводи у саопштењу које преноси Танјуг, између осталих потписали Ружица Ђинђић, Вида Огњеновић, Весна Мартиновић, Душан Спасојевић, Борислав Стефановић, Јован Марковић, Миодраг Стојковић, Душан Милисављевић, Горан Јешић, Саша Пауновић, Горица Мојовић, Зоран Алимпић и Гордана Чомић.

Како се објашњава, овом иницијативом се захтева да свака унутарстраначка изборна активност буде обустављена, а да изборна скупштина странке буде одржана тек након ванредних парламентарних избора.

Тадић очекује смену Ђиласа и спреман је да се кандидује

Почасни председник Демократске странке (ДС) Борис Тадић изјавио је синоћ да је спреман да поново стане на чело странке и да очекује да Главни одбор на сутрашњој седници искаже неповерење актуелном лидеру ДС-а Драгану Ђиласу. „Спреман сам да обављам дужност председника Демократске странке ако ме кандидују”, рекао је Тадић, некадашњи председник ДС-а и бивши председник Србије, и истакао да се никада није залагао за коалицију ДС-а и Српске напредне странке.

Тадић је за Радио-телевизију Србије рекао да је скоро 60 страначких одбора и 1.500 чланова покренуло иницијативу за смену Ђиласа због лоших изборних резултата и да је он (Тадић) спреман да стане иза тих људи ако га кандидују за новог председника ДС-а.

У случају да Главни одбор ДС-а на сутрашњој седници у Новом Саду не усвоји извештај Драгана Ђиласа о раду у протекла три месеца, покреће се процедура избора новог руководства, рекао је Тадић, некадашњи председник Србије и ДС-а.

На констатацију да он очекује да Главни одбор ДС-а не усвоји Ђиласов извештај, Тадић је одговорио: „Тако је.”

Тадић је рекао да постоји опасност да ДС понови лоше резултате и на изборима за Скупштину града Београда и на ванредним парламентарним изборима за које је казао да ће бити расписани.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Расплет сукоба Тадић – Ђилас

* Обавезна поља