drzavna-revizorska-institucija(1)БЕОГРАД — ДРИ пријавила судовима 200 особа због прекршаја или привредних преступа. Прекршајно терете и бившу министарку Верицу Калановић и 26 председника општина.

Државна ревизорска институција у петак је поднела судовима 166 захтева за покретање прекршајног поступка и 17 пријава за привредни преступ. ДРИ је тужилаштвима поднела и 35 кривичних пријава против више од 200 одговорних лица.

На списку особа против којих је поднет захтев за покретање прекршајног поступка су и бивша министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић и државни секретар Милан Ђокић, председница Првог основог суда у Београду Тања Шобат, као и начелник Министарства унутрашњих послова Жељко Којић, директор „Инфостана“ Дарко Берберовић, али и генерални директор ЕПС-а Александар Обрадовић…

Пријаве су поднете и против бивших директора ЈП „Електропривреда Србије“ Драгомира Марковића, „Београдске електране“ Зорана Предића и „Паркинг сервиса“ Бобана Ковачевића, али и бившег директора ПТТ „Саобраћаја Србије“ Горана Ћирића…

На списку за покретање прекршајних поступака се налазе и бројни директори јавних предузећа из готово свих градова Србије, али и 26 председника општина попут Бранимира Кузмановића (Врачар), Мирослава Чучковића (Обреновац), Чедомира Живковића (Вршац), Зорана Сеизовића (Врњачка Бања), као и челни људи Смедеревске Паланке, Косјерића, Титела, Темерина, Прокупља, Ћуприје, Босилеграда, Сокобање…

У области обавезног социјалног осигурања пријаве су поднете против Драгана Драшковића, бившег директора Клиничког центра Војводине, као и Драгана Калиновића, бившег директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање. На списку се налазе и одговорни у Агенцији за лекове и медицинска средства, као и у Агенцији за осигурање и финансирање извоза…

Државна ревизорска институција поднела је захтеве за покретање прекршајног поступка због непоштовања појединих одредби Закона о буџетском систему, Закона о јавним набавкама, Закона о раду, Закона о платама у државним органима и јавним службама, Уредбе о буџетском рачуноводству, док је пријаве за привредне преступе поднела услед непоштовања одредби Закона о рачуноводству и ревизији.

Кривичне пријаве против одговорних лица Институција је поднела због преузимања обавеза изнад износа одређених апропријацијама које су им одобрене за одређене намене у буџетској години, противзаконите наплате и исплате, несавесаног рада у служби, као и кривичног дела фалсификовање службених исправа.

Раније је Државна ревизорска институција, у поступку ревизије, из Програма ревизије за 2013. годину, поднела 29 пријава, и то 24 захтева за покретање прекршајног поступка, једну пријаву за привредни преступ и четири кривичне пријаве.

ОПШТИНАРИ КРИВИЧНО

Кривичне пријаве поднете су и против тројице председника општина. И то челних људи Врачара – Бранимира Кузмановића, Косјерића – Драгана Вујадиновића и Ћуприје – Слободана Лазића.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на ДРИ поднела пријаве

* Обавезна поља