pavle petrovicБЕОГРАД – Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је да прелиминарни подаци за август поново указују да је буџетски дефицит знатно порастао, иако су подаци за јун и јул били релативно добри, и упозорио да ће, према процени Фискалног савета, дефицит у 2013. години бити 5,1 одсто БДП-а, уместо планираних 4,7 одсто.

„Прелиминарни подаци за август поново указују да је буџетски дефицит знатно порастао”, рекао је Петровић за РТС, не прецизирајући колики је био дефицит буџета на крају прошлог месеца.

Петровић је рекао да се, према прелиминарним подацима за август, не види да је дошло до веће наплате пореза као што су ПДВ и доприноси, који су и даље мањи од онога што је планирано.

„Из свега тога следи да ће дефицит и ове године бити знатан”, оценио је Петровић и навео да ће према Фискалном савету на крају године дефицит буџета опште државе (консолидовани) бити између 5,5 и шест одсто БДП-а, уместо ребалансом планираних 5,3 одсто.

Петровић је подсетио да постоје и ставке које су „испод црте”, то јест које нису урачунате по методологији Министарства финансија и као примере навео рекапитализацију банка („Агробанке” и „Развојне банке Војводине“), активиране гаранције јавних предузећа („Србијагас“), што према класификацији ММФ-а чини дефицит још већим.

Према његовим речима, и једно и друго показује да би буџет за 2014. годину морао да подразумева знатније смањење дефицита.

„Остаје да Влада види где може да обезбеди уштеде, али најважније је да се без тих знатних уштеда путања раста јавног дуга не би зауставила ни у 2015. и 2016. години”, сматра Петровић.

Према његовим речима, то онда доводи у питање и одрживост јавих финансија и могућност задуживања Србије и цене по којој би се држава задуживала.

Петровић је оценио да би приватизација државних предузећа, као што је „Телеком”, помогла ако би се искористила за отплату дуга Србије, али да би то било једнократно смањење нивоа дуга и да би се наставила тенденција његовог раста, ако од 2014. године не би било знатног смањења буџетског дефицита.

„Заборавља се да Србији следи и дуг на основу реституције, тако да за онолико колико кроз приходе од приватизације можемо да смањимо дуг, реституција ће за сличан износ тај дуг повећати”, објаснио је Петровић.

Председник Фискалног савета је истакао да фокус, поред смањења дефицита, мора бити и на структурним реформама, оценивши да ствари на плану реформи делују „обећавајуће” и да изгледа да постоји политичка воља да се спроведу.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Раст буџетског дефицита

* Обавезна поља