putin-obama48021403MOСKВA – Руски председник Владимир Путин рекао jе данас америчком председнику Бараку Oбами да су санкциjе наметнуте Mоскви због украjинске кризе контрапродуктивне и да садашња ситуациjа ниjе у интересу ни Русиjе ни СAД.

У саопштењу руске владе након телефонског разговора двоjице лидера, наводи се да су разлике у њиховим ставовима и даље велике, али су обоjица истакли потребу успостављања моменталног и одрживог прекида ватре на истоку Украjине.

Бела кућа jе у Вашингтону обjавила да jе у телефонском разговору Oбама изразио забринутост због тога што Русиjа подржава пороруске снаге на истоку Украjине.

Двоjица председника су се сагласили да оставе отворене канале комуникациjе када су у питању дешавања у Украjини.

Oво jе, како наводи Роjтерс, био њихов први разговор од 17. jула, када jе малезиjски авион оборен изнад истока Украjине за шта амерички званичници веруjу да jе летелицу погодила ракета коjу су испалиле проруске снаге.

„Председник jе истакао дубоку забринутост због растуће подршке сепаратистима у Украjини“, наведено jе у саопштењу Беле куће.

Tакође, Oбама jе у разговору истакао да се залаже за дипломатско решење кризе у Украjини, наведено jе у саопштењу.

Obama-Putin-normandijaБарак Обама: Путин треба да учини да санкције буду укинуте, али неки пут људи не делују рационално

Вашингтон — Барак Обама изјавио да су САД ограничене у ономе што могу да ураде да одврате руске акције у Украјини јер Владимир Путин не води рачуна о дугорочним интересима.

Председник САД је рекао да су САД урадиле све што је било могуће да подрже украјинску владу и одврате Русију од још даљег уласка у Украјину, јавио је Ројтерс.

Обама је рекао да Путин пркоси логици игноришући штету коју су западне санкције нанеле руској економији.

„Објективно говорећи, председник Путин треба да жели да реши то питање на дипломатски начин, да учини да санкције буду укинуте, да поново оснажи економију“, рекао је он на конференцији за новинаре и додао: „Неки пут, међутим, људи не делују рационално“.

Обама је рекао да САД морају да наставе да раде на деескалацији сукоба у Украјини, пренео је АП.

Руски председник Владимир Путин рекао је претходно у телефонском разговору америчком председнику Бараку Обами да су санкције наметнуте Москви због украјинске кризе контрапродуктивне.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Разговарали Путин и Обама

* Обавезна поља