Stevanovic-Dinkic-POLITICKAКРАГУЈЕВАЦ – „Извините, господине, имамо задатак да вам дамо овај материјал, али нисмо овде због Млађана Динкића, него због Верољуба Стевановића” – тако активисти УРС-а у Крагујевцу воде кампању од врата до врата. Уместо да промовишу странку и лидера који је носилац листе, они промовишу Динкићевог партијског заменика, градоначелника Крагујевца, који због функције неће ни бити посланик.

О чему се, заправо, ради: јесу ли крагујевачки регионалисти „уједињени” или „разједињени”. Да ли су се уочи избора 16. марта поделили у две колоне, мимо знања најшире српске јавности која сматра да је странка Уједињених региона Србије једна и јединствена.

„Знам за те активности” – рекао нам је заменик градоначелника Крагујевца Небојша Здравковић јуче пред почетак седнице Скупштине града, додавши да то раде „они други, који промовишу Верка”.

До формирања јединствене партије, Здравковић је био председник ГО Г 17 плус, странке која више не постоји. Он је, међутим, и после тога наставио да руководи делом УРС-а који окупља бивше чланове Г 17 плус. Они представљају „чисти” УРС у овом граду.

У Крагујевцу, међутим, постоји и други огранак странке који чине Стевановићеве присталице. Они су формирали свој УРС, а у јавности наступају као Канцеларија ЗЗШ–УРС. Ово ЗЗШ је скраћеница од странке Заједно за Шумадију, која је, такође, престала да постоји кад су Уједињени региони Србије основани као јединствена политичка организација.

Да ствар буде интересантнија, оба ова дела УРС-а у Крагујевцу имају своја страначка седишта. Седиште Канцеларије ЗЗШ–УРС јесте у Улици краља Александра Карађорђевића 64, а седиште „чистог” УРС-а налази се стотинак метара ниже, у ТЦ „Абрашевић”.

И конференцији за медије држе одвојено, па су се тако крагујевачки новинари нашли у немалом проблему када треба да извештавају о активностима УРС-а, јер се, практично, не зна шта је официјелни став странке: оно што каже Стевановић или оно што говори Здравковић.

Варнице између ова два крила УРС-а почеле су да се јављају још пре но што је бивши премијер Мирко Цветковић избацио Динкића из владе. ЗЗШ је заузела оштрији став према ДС-у, тада највећој странци у републичкој власти, због неких дешавања у Крагујевцу, али је Г 17, чак и после искључења Динкића, остала суздржана.

Осим Динкића, у влади су остали сви други кадрови Г 17 плус, па се у странци Верољуба Стевановића поставило питање треба ли уопште формирати УРС и колико би то било сврсисходно за ЗЗШ, која је у Крагујевцу увек имала велику популарност. Иако је било различитих ставова, ЗЗШ се, ипак, утопила у УРС, с тим да Стевановићеве присталице никад нису желеле да се одрекну свог идентитета и препознатљиве локалне боје.

Крагујевачки УРС је подељен и у градској скупштини, где одборничку групу ове партије чине две трећине Стевановићевих и једна трећина Здравковићевих присталица. Однос градоначелника и његовог заменика далеко је од савршеног, а све чешће заједничко појављивање у јавности само је маска којом желе да прикрију неке несугласице.

Озбиљно напрснуће у крагујевачком УРС-у приметиле су друге партије, па су тако, по расписивању избора, поједини опозициони лидери покушали да одвоје Стевановића од Динкића, нудећи ЗЗШ-у више места у Народној скупштини, па чак и посебну посланичку групу. Стевановић на то није пристао, али је, по свему судећи, одлучио да се у овој кампањи превише не троши за странку која ће, по истраживањима, тешко прећи цензус.

И поред тога, за кампању коју Стевановићеве присталице данас воде у Крагујевцу тешко се може рећи да је поштена према Динкићу. С тим се сложио и портпарол Канцеларије ЗЗШ–УРС Зоран Палчић, који нам је јуче у телефонском разговору рекао да није упознат са наступом страначких активиста који ових дана иду од врата од врата.

„Не знам ко им је рекао да промовишу само Стевановића, не и председника УРС-а. То стварно није поштено према Динкићу”, изјавио је Палчић, додавши да ће проверити о чему се ради.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Разједињени региони Србије

* Обавезна поља