obama-putin g-20МОСКВА – Председник Владимир Путин је разговарао у телефонском разговору са Бараком Обамом о ситуацији у Украјини, саопштава прес служба Кремља.

Разговор је одржан на иницијативу америчке стране.“Забринутост је изразио Барак Обама поводом могуће употребе руских оружаних снага на територији Украјине. Владимир Путин је скренуо пажњу на провокативне ултранационалистичке елементе и кривична дела, која су у ствари, охрабрена од стране садашњих власти у Кијеву „, – наводи се у саопштењу.

Руски председник је нагласио претње по живот и здравље грађана Русије и нагласио да „у случају даљег ширења насиља у источним регионима Украјине и Крима, Русија задржава право да штити интересе тамошњег становништва.“

Такође је одржао телефонски разговор са председником Француске, Франсоа Оландом. Како је саопштено у прес служби Кремља, руски председник је нагласио постојање стварних претњи по живот руских грађана и сународника. Разговор је одржан на иницијативу француске стране.

Медведев Јањецуку: Одговорност за употребу силе на Украјини 

Руски премијер Дмитриј Медведев поручио је данас, у телефонском разговору са украјинским премијером Арсенијем Јацењуком, да је интерес Русије да очува стабилне и пријатељске везе са Украјином, истакавши одговорност Украјине у случају употребе силе против руских грађана, саопштила је прес-служба Кремља.

У разговору је наглашено да Русија задржава право да штити легитимне интересе руских грађана и војника стационираних у Аутономној Републици Крим, наводи се у саопштењу.

Руске оружане снаге су овлашћене да делују на основу мандата који председнику даје Савет федерације, горњи дом руског парламента, уколико је то неопходно, казао је Медведев, а пренео Итар – тасс.

Медведев је у разговору такође нагласио одговорност украјинских званичника у случају доношења било каквих противправних одлука о употреби силе против руских грађана, додаје се у саопштењу.

___________________________________

Мобилизација у Украјини

КИЈЕВ – У Украјини је данас проглашена општа војна мобилизација, а секретар Савета националне безбедности и одбране Андреј Парубиј је објавио да да ће оружане снаге бити у пуној борбеној приправности, јавио је „Глас Русије”.

Како је објављено на сајту „Гласа Русије”, украјинско Министарство одбране је позвало резервне снаге да се пријаве.

Одлука је донета након што је украјински Савет јуче објавио да војска мора да буде спремна за борбу и пошто је појачана безбедност око аеродрома, нуклеарних електрана и других стратешких објеката.

Украјински режим, међутим, истиче да се противи било сваком насилном решењу, додаје „Глас Русије”.

Украјински политичар и бивши светски шампион у боксу Виталиј Кличко затражио је јуче проглашење војне мобилизације, пошто је руски Савет федерације одобрио ангажовање руских снага на украјинској територији.

„Парламент мора да затражи од главнокомандујућег војске да прогласио националну мобилизацију због руске агресије против Украјине”, навео је Кличко у саопштењу, пренео је АФП.

Савет Федерације једногласно је јуче подржао захтев председника Русије Владимира Путина за ангажовање руске војске у Украјни, пошто су претходно комитети за одбрану и међународна питања одобрили такву меру.

Раније Путин се, на захтев горњег и доњег дома парламента, обратио Савету федерације са захтевом за ангажовање руских снага изван територије Русије ради заштите руских грађана у Украјини.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама и Путин у телефонском контакту

* Обавезна поља