Utisak_nedeljeБЕОГРАД — Да је Влада хтела да ради, не би дала оставку, каже Весна Пешић. Јелена Триван: Опозиција учинила да нема алтернативе. Анђелковић: Данас ипак нема једноумља.

Сматрам да је ДС под великим притиском, и ја сам ту стратешка подршка, рекла је Весна Пешић у Утиску недеље.

Делује мало непријатно кад се опозиција криминализира, и на то гледам као на губљење једног демократског капацитета, и чини ми се да је то угрожено, објаснила је социолошкиња Весна Пешић.

Гостујући у истој емисији Јелена Триван је себе вечерас представила као бившу политичарку и садашњу аналитичарку. Рекла је да је она данас „збуњена грађанка“, која је збуњена над опозицијом, која је учинила да у Србији нема алтернативе.

Објаснила је да је из ДС изашла пре годину дана кад више није разумела шта је програм те странке. „Нисам приступила блоку Тадића јер не знам шта је програм те странке“, рекла је Триванова.

Ипак, поручила је да људи увек треба да изађу на изборе и да се определе за опцију која ће Србију одвести у ЕУ.

Аналитичар Драгомир Анђелковић је, гостујући у Утиску, рекао да се могу очекивати фер услови пред изборе, јер данас нема једноумља, што се према његовом мишљењу види по дневним новинама и недељницима, где се могу видети различити наслови.

„Имате дневне новине које подржавају власт, али и недељнике које критикују власт“, рекао је он додајући да је пре неколико година постојало једноумље, а да је једини медиј који је био другачији био Печат.

Триванова тврди да су услови исти као и увек, јер ни ова власт није, као и претходна није изградила институције. „Исте траљаве институције, истраге се објављују у медијима…“ Најнормалније је у овој земљи да чланови Савета за борбу против корупције изађу на улице и изричу казне, рекла је она.

Анђелковић се сагласио са тим, али је и рекао да за годину и по није могло да се уради толико, наспрам претходних 12. Он је истакао да је актуелна Влада побољшала положај Србије, што се тиче борбе против корупције, али да је Србија рангирана и даље врло ниско што се тога тиче у свету, ниже него у време Слободана Милошевића.

Пешићева сматра да су услови погоршани. На саопштење ДС се одмах реагује саопштењем, кад изађе Радуловић и каже нешто прети се државним органима, рекла је она напомињући цензуру на интернету и појединих емисија. Све ме то помало застрашује, рекла је она.

Коментаришући то колико је Влада Србије, која је сада у техничком мандату, могла да уради за годину и по, Весна Пешић је рекла да није случајно што мандат владе траје четири године. Она се запитала зашто Влада није сачекала још три године, па да се виде њени резултати, око спорних приватизација и осталих случајева.

„Београд на води – само цртеже смо видели, па зашто нисте сачекали још три године па да се види и нека лопата“, рекла је она.

„Да је Влада хтела да ради, она не би дала оставку… Да је радила, видели бисмо неке резултате“, казала је Пешићева. „Влада није пала, парламент није пао, имали су већину да раде“, казала је она.

Анђелковић је, реагујући на овај став, рекао да ова Влада има резултате, споменуо је потписано стратешко партнерство са Русијом, почетак преговора са ЕУ… То је добар почетак, рекао је и додао да се ни код једног политичара из окружења Александра Вучића није појавила никаква афера.

Весна Пешић је на то рекла да је за њу велика афера о Универзал банци.

„Наставља се нека врста „тадићизма“, имате страшно високе рејтинге, а никакве резултате, или толико мршав резултат“, рекла је она.

Власт је имала дужност да изађе и каже зашто је то дала оставку, наглашава она. “Само речи, речи, шеици, паре… Три милијарде су ставили у буџет, а да папир и не постоји“, додала је Пешићева.

“Хоћемо брже и боље, а шта брже и боље, ко их је кочио – то немамо појма”, рекла је социолошкиња и то оценила “политичким шарлатанством”.

Анђелковић: СПС кочио реформи

Анђелковић је рекао да се овим изборима „брише“ политичка маскарада и да ће се добити влада у којој ће се тачно знати ко је за шта одговоран.

Он је рекао да је СПС умешан у разне ствари и да је кочио реформе, а да су избори потребни да би Влада функционисала боље. Важно је на којим принципима Влада функционише, ко има контролу, ми смо до сада имали хаос, каже Анђелковић.

Једна странка која је умешана у криминал, која је била у власти кад су се те приватизације догађале, не може да буде на месту премијера и министарства унутрашњих послова.

На питање да ли онда таква странка ипак може да буде у Влади, рекао је да су избори математика, а да би она лично најзадовољнији био да нову Владу формирају ДСС и СНС.

На питање да ли је Вучић, који је рекао да СНС неће водити прљаву кампању, „створио“ Тадића који ће да „напада“ Ђиласа, или Чеду Јовановића који ће нападати Дачића, Анђелковић каже:

„Зашто би СНС створио неког ко би му сутра био конкурент, није Вучић створио Тадића, ту нема политичке логике.“

Анђелковић је рекао да је приметио да је Ђилас, кад је почела прича о Београду на води, с осмехом одлазио тамо. Он је мишљења да није Ђилас тај који је одбијао сусрете, и да није искључено да он буде у Влади са Вучићем.

Триванова: Представљају само коалиције, нигде програма

Јелена Триван је рекла да је, на основу свега онога што је видела у последње време у јавности, закључила да странке немају политичке програме, немају политичке идеје, а да, како је рекла, имају само пол трговину.

До сада су изашли само са тим са ким ће ићи у коалицију, а не с програмом, рекла је.

Куплерај који већ дуго траје на политичкој сцени је добро подмакао, рекла је и додала да се о политичким вредностима уопште не разговара.

Ипак, казала је да не заступа оно што су на протеклим изборима заступали „бели листићи“.

„Ово што говорим треба да буде опомена странкама – да се изађе са политичким програмима“, казала је. Политика је посао а не хоби и забава и странке треба више да пораде на обучавању кадра, него што траже естрадне звезде. Политика је озбиљан посао, рекла је Триванова.

Јелена Триван је поновила да није подржала Бориса Тадића, јер још није изашао са програмом, али да је њено „срце на страни Бориса Тадића“:


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Различито о ефектима рада Владе

* Обавезна поља