Telepromter banerНа интернету више није могућ приступ порталу Телепромптер.рс, а из овог портала поручују да им је сајт, након серије текстова о СНС ботовима, потпуно хакован, уништен и обрисан.

Они су то објавили са WордПрес хостинга, где су објавили детаље у вези са рушењем и брисањем сајта.

„Успели смо да приступимо серверима и имали смо шта да затекнемо – ништа! Обрисане су све базе података, обрисани су сви фајлови, фотографије, тесктови, мејл налози…“ стоји на вордпрес налогу.

Обрисани сви мејл налози и све базе података

У контакту смо са нашом хостинг компанијом како бисмо сазнали да постоји копија сајта на неком другом серверу. Опширније о томе када будемо добили детаљније податке.

Шта је све хаковано и обрисано?

– Домен “телепромптер.рс” преусмерен је на сајт http://www.комветерани.нет. Реч је о сајту Комисије за признавање и верификацију статуса ветерана, инвалида, припданика и интернираних ОВК-а која функционише при Влади Косова.

– Шира и корисничко име на серверима су промењени. Телепромптер.рс је био хостован у САД код „Блуехост хостинг“ провајдера. (Успели смо да повратимо налог.)

– Хакован је централни мејл налог, званични мејл налог уредника, приватни мејл налог уредника. Сви ти мејлови су обрисани.

– Затим су три мејл налога угашена. Хакован је и онеспособљен још један мејл који је био тајан и служио је за управљање са ДНС серверима домена.

– Са званичним мејл налогом ( telepromter021@gmail.com, са којим је био повезан мејл редакција@телепромптер.рс), обисан је и наш званични Yоутубе канал, као и наш „Адсенсе“ налог преко којег смо зарађивали новац за одржавање сајта. Са званичним налогом нестао је и програм за праћење посећености сајта – Гугл Аналитикс.

– Хакован је и приватни Фејсбук профил уредника. Промењена је шифра, а са налога је обрисана званична Фејсбук страница Телепромптера са око 25.400 лајкова.

– Ниједан имејл налог нисмо успели да повратимо јер су промењени сви сигурносни параметри (алтернативна имејл адреса и број телефона) помоћу којих смо могли да повратимо налоге. Креирана је лажна имејл адрес “данилоредзеповиц 34@gmail.com”. То је мејл адреса која је замењена званичном.

– Био је хакован и званични Тwиттер налог Телепромптерс @ТелепромптерРС, али смо тај налог неким чудом успели да повратимо.

Уништавање Телепромптер.рс извршено је након што су на сајту објављене поверљиве информације о новом програму СНС ботова (Фортресс – Тврђава) који користе за остављање коментара на интернет порталима.

Подсетимо да је Телепромптер.рс прошле године објавио два програма помоћу којих су ботови остављали коментаре – Валтер и СкyНет. Након што су објављени програми, пројекат “СкyНет” је пропао и креиран је нови програм – “Фортресс”.

Како су нам јавили извори из Интернет тима СНС-а, завладала је општа паника и програм “Фортресс” је стопиран. Истог дана када смо објавили информацију да је СНС сазвао хитан састанак Интернет тима који је за недељу 19. априла 2015. године у 15 часова, сајт Телепромтер.рс је хакован, уништен и угашен.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Разорен Телепромтер након текстa о СНС ботовима

* Обавезна поља