sirija-bombardovanjeАвиони Ваздушно-космичких снага Русије почели су да спроводе ваздушну операцију наношења прецизних удара по позицијама Исламске државе у Сирији, саопштио је званични представник Министарства одбране Руске Федерације, генерал-мајор Игор Конашенков.

„У складу с одлуком врховног главнокомандујућег Оружаним снагама Руске Федерације Владимира Путина, авиони руских Ваздушно-космичких снага данас су приступили спровођењу ваздушне операције уз наношење прецизних удара копненим циљевима терориста организације Исламска држава на територији Сиријске Арапске Републике“, рекао је Конашенков.

Амерички званичници саопштили су да су добили упозорење један сат пре почетка акције руских ваздушних снага које су дејствовале на западу Сирије у околини града Хомса, око 100 километара од руске поморске базе у сиријском граду Тартусу и на пола пута од сиријске обале до престонице Дамаска.

Свет се суочава са озбиљном опасношћу и великим изазовом за нашу цивилизацију, а то је ширење међународног тероризма на друга подручја, сматра сенатор у Горњем дому руског парламента Игор Морозов.

„Председник РФ се доследно залаже за борбу против тероризма и мислим да је управо подршка борби коју сада води Асадова армија била једна од тема састанка са Обамом. То што смо пристали на коришћење војске Руске Федерације у иностранству у складу је са стратегијом заштите националних интереса. То су превентивне мере, обезбеђење безбедности наших грађана, али на даљим прилазима. Задатак наших ваздухопловних снага је да униште систем ИД“, каже Морозов.

Он је додао да ће Асад добити озбиљну политичку подршку и војну помоћ у виду авијације.

„Мислим да коалиција коју је направила Америка и која се тренутно безуспешно бори против ИД, има прилику да се придружи коалицији Русија-Иран-Ирак-Сирија. Постоји могућност да направимо заједничку коалицију, као што је предложио Путин“, сматра Морозов.

Чим Асадова војска и Курди уз подршку руске авијације остваре прве успехе, доћи ће до великих промена у расподели политичких снага, закључује Морозов.

Руско војно ангажовање у Сирији директна је последица тога што је америчко бомбардовање положаја Исламске државе више била маска, каже новинар Мирослав Лазански.

Он своју тврдњу поткрепљује чињеницом да је америчка авијација у Сирији за годину дана имала налета колико је имала за само пет дана током бомбардовања Југославије 1999. године. Испада, каже Лазански, да су америчка и француска авијација заправо бомбардовале положаје легитимне сиријске владе.

„Русија је спознала ту врсту игре и одлучила да заштити своје геополитичке интересе на простору Сирије тиме што ће директно бомбардовати положаје ИД. Мислим да су у Москви правилно схватили да уколико би ИД победила на просторима Сирије и Ирака, следећа степеница ширења ИД би био Кавказ, то јест југ Русије. Према томе, боље је тући противника што даље од својих граница, него се с њим обрачунавати у свом дворишту“, каже Лазански.

miroslav-lazanski 3Ако је Русија одлучила да уђе у војну акцију у Сирији, Исламска држава ће доживети озбиљне губитке, сматра Лазански, а легитимни сиријски председник Башар ел Асад и сиријска војска добиле су озбиљну подршку. Нико у Москви неће моћи да замери овакву врсту акције, каже Лазански, јер ако Американци дају себи за право да бомбардују Исламску државу са веома проблематичном ефикасношћу, зашто то не би и Русија, пита Лазански.

„Русија има уговор о војно-техничкој сарадњи и узајамној помоћи са Сиријом. Према томе, ово што Русија ради у складу је са међународним правом и правних проблема нема. Што се тиче политичких проблема, наравно да ће многи на Западу да врисну до неба због руске акције, али нико није вриснуо до неба када Американци врше бомбардовање по Сирији, а да не питају Дамаск за било какву врсту дозволе или пристанка. Руси барем имају правно покриће“, закључује Лазански.

Председник Русије Владимир Путин рекао је на седници владе да је руско учешће у антитерористичким операцијама у Сирији базирано на међународном праву и да је вођено званичним захтевом председника сиријске арапске републике Башара ел Асада.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Реакције на руска дејства у Сирији

* Обавезна поља