sergej-lavrov(6)МОСКВА – Усвајање закона о укидању ванбрлоковског статуса Украјине је контрапродуктивно и само јача конфронтацију, оценио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„То је контрапродуктивно, само јача конфронтацију и ствара илузију да се усвајањем таквих закона може решити дубока унутрашња криза у Украјини”, рекао је Лавров, а пренео Тас с.

Како је истакао, далеко продуктивнији пут, разуман пут је „да се најзад започне дијалог са оним делом властитог народа који су потпуно игнорисали када су вршили државни преврат”.

„Нема другог пута. Само уставна реформа уз учешће свих региона, свих политичких снага Украјине може да да исправан тон и управо с обавезом да почне такву реформу украјинско руководство је ставило потпис још у априлу ове године на састанку у Женеви”, навео је Лавров, како преноси РИА Новости.

Представник Русије у ОЕБС-у Андреј Келин је претходно оценио да је украјинско одбацивање статуса војне неутралности непријатељски корак према Русији и да ће само ће погоршати односе две земље.

„То је један непријатељски корак према нама. Овај политички смер ће само заоштрити односе”, рекао је Келин, а преноси агенција Интерфакс.

Украјински парламент је раније данас усвојио закон о укидању статуса војне неутралности те земље и покретању напора за прикључивање НАТО-у.

За тај предлог закона је гласало 303 посланика украјинског парламента, што је 77 гласова више од минимума потребног за усвајање предлога, док је само осам посланика гласало против, пренео је Ројтерс.

Закон о војној неутралности је Украјина усвојила 2010. године, како коментарише АФП, под притиском Русије.

Укидање тог статуса ће Украјини омогућити да се придружи другим војним савезима.

Председник Украјине Петро Порошенко је 19. децембра упутио парламенту на разматрање нацрт закона о укидању статуса војне неутралности Украјини, наведено је на веб-страници председника.

Сврха закона је, како се каже, да се створе додатни механизми обезбеђивања суверенитета, територијалног интегритета и независности Украјине.

„Статус неутралности Украјине показао се као неефикасан у контексту одбране земље од стране агресије и притиска. Чињеница да се Украјина налази у „сивој” тампон зони између моћних система колективне одбране на дуже стазе је додатни изазов за нашу земљу”, поручио је Порошенко образлажући закон.

Иако је НАТО 2008. године разматрао евентуално чланство Украјине, никад није утврђен конкретан датум њеног пријема у Алијансу, подсећа АФП.

Медведев – Активности САД и Украјине имаће жалосне последице

Москва — Одлука САД да донесе антируски закон и планови Украјине у вези са НАТО, довешће до одговарајуће реакције Русије, каже премијер те земље Дмитриј Медведев.

Америчка одлука да донесе закон о санкцијама против Русије и планови Украјине да одустане од свог неутралног статуса ради могућег чланства у НАТО изискиваће одговарајућу реакцију Русије, написао је данас руски премијер Дмитриј Медведев на Фејсбуку.

Амерички председник Обама је потписао антируски закон којим се сваки председник САД овлашћује да у било ком тренутку уведе санкције Русији, што ће тровати односе Русије са Америком наредних деценија, истакао је Медведев, а пренео Тас.

Украјински председник Порошенко је изнео пред скупштину те земље предлог закона којим би Украјина одустала од свог ванблоковског статуса, односно у суштини аплицирала за пријем у НАТО, што би ову земљу учинило потенцијалним непријатељем Русије, наводи премијер Медведев.

„Обе ове одлуке имаће изузетно жалосне последице и наша земља ће на њих морати да реагује“, закључује Медведев.

НАТО: Украјина мора да испуни низ услова пре пријема

БРИСЕЛ – У седишту НАТО данас су опрезно реаговали на напуштање политике неутралности и жељу Украјине да се прикључи пакту, указујући да Украјина пре пријема мора да испуни низ услова и критеријума.

nato-glas rusije

„Наша врата су отворена, а Украјина може постати чланица уколико то затражи, испуни стандарде и придржава се усвојених принципа”, речено је новинарима у седишту НАТО у Бриселу.

Ово је формулација коју су НАТО функционери и дипломате и раније понављали након најава владе у Кијеву да ће одустати од прокламоване несврстане политике.

Украјина је данас скупштинском одлуком поништила ранију резолуцију која је обавезивала на војну неутралност, а председник Петро Порошенко је изјавио да ће тражити пријем у НАТО.

Незванично, бриселски дипломатски извори кажу да међу чланицама не постоји јединствен став о пријему Украјине у савез и да Кијев неће скоро добити позивницу за учлањење.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је и јавно у неколико наврата указала да не види будућност Украјине у НАТО, а многе друге чланице су нерасположене према могућности да се земља која је у грађанском рату позива у чланство.

Украјина је одавно чланица Партнерства за мир, али да би се учланила у НАТО мора да испуни бројне техничке критеријуме и изради детаљан акциони план (МАП), а одлука да јој се упути позив за учлањење мора да буде донета једногласно.

Новак: Ризик да Украјина не плати 1,65 милијарди долара

МОСКВА – Министарство енергетике Русије сматра да постоји ризик да Украјина до краја године не плати 1,65 милијарди долара дуга за раније увезени руски гас, рекао је новинарима ресорни министар, Александар Новак.

„То су велики ризици”, казао је Новак и додао да, ако Украјина не плати, испорука у јануару неће бити, пренео је Тас.

Према његовим речима, до краја 2014. године од Украјине се такође очекује да уплати аванс за испоруке гаса у јануару.

Новак је додао и да је Русија спремна да Украјини да попуст на уговорени гас у пролеће 2015. године.

„Од 1. априла ће бити на снази уговор на основу старих услова”, рекао је министар, али је напоменуо да, ако је Украјини потребан попуст, Русија је спремна да јој га да. Украјинска страна се, међутим, како је казао, није обратила са таквим захтевом.

Како је раније јавио Тас, у оквиру тространих консултација Русије, Украјине и Европске уније, крајем октобра у Бриселу је постигнут споразум о обнављању испорука руског гаса за украјинске потрошаче, о гаранцији за транзит гаса у земље ЕУ и делимичној отплати дуга за гас Украјине.

Почетком новембра Нафтогас Украјине је објавио да је пребацио Гаспрому прву рату од 1,45 милијарди долара на име дуга за испоручени гас. До краја текуће године Нафтогас треба да плати још 1,65 милијарди долара.

У ноћи 6. децембра Нафтогас Украјине је саопшти да је уплатио за децембарске испоруке руског гаса. Касније је Гаспром потврдио да је од Украјине примио уплату од 378 милиона долара. Гаспром је 9. децембра почео да испоручује гас Украјини.

На основу постигнутог договора, цена гаса за Украјину у четвртом тромесечју 2014. године износи 378 долара за хиљаду кубних метара, а у првом тромесечју 2015. – 365 долара за хиљаду кубика, подсетио је Тас.

Руски детективи испитаће украјинског војника о паду авиона

Руски детективи ускоро ће испитати као сведока украјинског војника који је дао интервју дневном листу „Комсомолскаја Правда” у вези са рушењем малезијског авиона, рекао је данас портпарол руског Истражног комитета Владимир Маркин.

Детективи су данас разговарали са уредником и новинарима листа који су интервјуисали украјинског војника, који ће бити у блиској будућности испитан као сведок у кривичном предмету о употреби забрањених метода и средстава ратовања на југоистоку Украјине, рекао је Маркин агенцији Тас с.

Детективи планирају да добију од њега информације о детаљима рушења Боинга 777, које је дао у интервјуу, како би била проверена њихова аутентичност и објективност, додао је портпарол.

Авион је пао на истоку Украјине 17. јула, када је погинуло свих 298 путни


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Реакције на укидање ванблоковског статуса Украјине

* Обавезна поља