ЊУЈОРК  – Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је чланице Савета безбедности да то тело не сме да заборави Србе прогнане са Косова и да не позивају олако друге земље да признају једнострану независност Косова, јер тиме вређају Србију.

„Српски народ није дошао на Косово као колонијална сила, већ је тамо живео вековима. У случају Косова не ради се о праву народа на самоопредељење. Не постоји народ Косова. Ради се о националној мањини која је тамо живела. То може задесити сваку од ваших држава и немојте тако олако позивати да остали признају Косово, јер знате да тиме вређате Србију”, рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову.

Он је подсетио да Србија није довољно велика држава да би је се плашили, али да је учествовала у формирању УН и подсетио на њене заслуге у два светска рата.

„Због свега тога остајемо верни принципима поштовање територијалног интегритета”, поручио је шеф српске дипломатије.

„Очекујем да ће () Читаку поново износити податке који треба да документују приче о геноциду и етничком чишћењу, па молим генералног секретара УН и шефа Унмника да сваки пут у извештају не забораве протеране грађане Косова”, рекао је Дачић, запитавши шта значи то да се они више не помињу пред СБ УН, а зна се податак да се од 1999. вратило свега 1,9 одсто протераних Срба.

„Срби су на Косову живели вековима, то потврђују цркве, од којих су четири под заштитом Унеска. Није у реду да се смејете госпођо Читаку, покажите један ваш споменик из тог периода, па ћу и ја да се смејем”, рекао је Дачић.

Подсетио је да је протерано 200.000 Срба са Косова.

„Да ли мислите да то више не треба да се помиње и да је то легитимизирано тиме што се то десило? Хоће ли ико поменути потребу да се Срби врате. Статистика је поразна. Ако је било геноцида, то значи да сада Албанца треба да има мање”, рекао је Дачић.

Он је навео да је према попису из времена СФРЈ у Приштини било 43.885 Срба, а да их је према попису из 2011, остало само 430.

„То је 100 пута мање за 30 година. Па да ли је то етничко чишћење и геноцид над Албанцима или над Србима? У Урошевцу сада има 32 Срба, 600 пута мање него раније, у Подујеву их било 2.242, а данас 12, што је 200 пута мање. У Призрену, где сам рођен, их је раније било 11.650, 2011 – 231, а данас само 27. Сваки коментар је сувишан и зато молим вас да више не користите те лажне чињенице да сте жртве етничког чишћења. Ко је крив за злочине нека одговара, али највеће жртве су Срби”, рекао је Дачић.

Србија, како каже, није против дијалога, али јесте против једностраних потеза.

„Они ће вам говорити да треба прекинути Мисију УН, поделиће говор на ком пише ‘Република Косово’. Питам вас јесу ли УН признале Косово? И поред свега тога, ми желимо да разговарамо. Ако је, међутим, све већ решено, ако Приштина нема шта са нама да разговара – радите онда шта хоћете и немојте да се обраћате Србији за било шта. Срби на КиМ играју конструктивну улогу”, поручио је он.

Трајно решење за Косово могуће је само уз уважавање интереса и Срба и Албанаца, закључио је Дачић.

Србија је чврсто опредељена за дијалог Београда и Приштине и верује да је потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан, са погледом у будућност, што потврђује и иницијатива председника Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога о КиМ, поручио је данас у Њујорку шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је упозорио на огромну политичку нестабилност на Косову и на чињеницу да нема напретка када је реч о успостављању ЗСО.

Обраћајући се чланицама Савета безбедности УН, Дачић је истакао да је кључно да дијалог буде заснован на обострано прихватљивим решењима за сва отворена питања, без прејудицирања будућег статуса КиМ и уз пуно поштовање резолуције СБ УН 1244.

Према његовим речима, позитивни резултати остварени у дијалогу показују да он нема алтернативу, али и да је неопходно снажније лидерство посредничке стране у обезбеђивању примене до сада постигнутих договора.

„Исказана посвећеност отпочињању нове фазе дијалога на највишем нивоу и давање новог подстицаја дијалогу захтеваће искрену опредељеност обеју страна за постизање компромиса, која је до сада изостајала на страни Приштине, као и промену свести тако да се сваки договор не доживљава као нечији пораз”, каже Дачић.

Извесну наду да је могућ скори наставак дијалога улива изјава након неформалног састанка председника Александра Вучића, Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Федерике Могерини 3. јула о „посвећености отпочињању нове фазе дијалога” и важности имплементације до сада постигнутих договора.

Коменатришући намеру Приштине за чланство у Унеско и Интерполу, Дачић каже да су то једнострани потези којим се крши Повеља УН и важећа резолуција и имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази.

Имајући у виду бројна уништена и оскрнављена православна гробља, о чему је исцрпно писала Мисија ОЕБС на КиМ, најаве из Приштине у вези са могућим обнављањем захтева „Косова” за чланство у Унеску су, у најмању руку, несхватљиве, оценио је Дачић.

„Указујем поново да такви једнострани потези представљају кршење Повеље УН и важеће резолуције СБ УН 1244 (1999), као и да настојања Приштине у правцу остваривања чланства у различитим међународним организацијама имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази. Последњи такав пример представља захтев ‘Косова’ за чланство у Интерполу”, каже он.

Тај захтев се, наводи Дачић, не може подвести под наводна настојања да се унапреде капацитети Косова за борбу против криминала и тероризма и створе институционалне претпоставке да се и овај простор укључи у размену информација из домена надлежности Интерпола, јер је то већ обезбеђено кроз деловање Канцеларије за везу УНМИК.

„Поменути захтев је само још један у низу покушаја Приштине да кроз злоупотребу и политизацију рада међународних организација афирмише своју једнострано проглашену независност”, истиче шеф дипломатије.

Напомињући да је период покривен Извештајем генералног секретара у великој мери био је обележен изборним активностима, Дачић указује да су у том периоду уочљиви били притисци и пракса застрашивања српске заједнице, праћени угрожавањем безбедности њених припадника, а све са циљем да се разбије јединство српског гласачког корпуса.

„Могу са задовољством да констатујем да успех који је Српска листа остварила на изборима представља потврду политичког јединства Срба на КиМ и гарант континуитета конструктивне политике када се ради о одбрани њихових интереса”, каже он.

„Актуелни застој у формирању приштинских институција, међутим, представља разлог за забринутост, нарочито када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине”, истиче Дачић, наводећи да у Србима није проблем али да ће Београд имати конструктивну улогу.

Он наглашава да посебно брине јавно обраћање Рамуша Харадинаја, једног од кандидата за премијера ‘Косова’, по повратку на КиМ из Француске, у коме, обраћајући се „непријатељу Србији”, прети „да ће им бити урађено горе него што је било пре”.

„Поново апелујем на међународну заједницу и правосудне институције на КиМ да не смеју остати неми пред оваквим говором мржње и претњама новим етничким чишћењем преосталих Срба”, упозорава Дачић.

Он подсећа на запаљиве изјаве албанских политичких лидера о стварању тзв. „велике Албаније”, које додатно угрожавају процес помирења и нормализације односа.

„Србија поздравља сваки подстицај међународне заједнице за обнављање дијалога, али се тиме, суштински, тиме релативизује одговорност приштинске стране која је била та која је једнострано прекинула дијалог”, примећује шеф српске дипломатије.

И даље нема напретка у имплементацији постигнутих договора о Заједници српских општина и правосуђу, иако договор о успостављању ЗСО представља централни део Првог споразума о нормализацији односа и кључно питање за опстанак српског народа на КиМ, навео је он.

Став приштинских институција јасно показује да је неопходан снажан притисак СБ УН, ЕУ и међународне заједнице на Приштину како би извршила преузете обавезе и како би се најважнији елемент нормализације односа – формирање ЗСО, коначно реализовао, поручује Дачић.

„Спречавање формирања ‘војске Косова’ јасно је показало да Приштина и те како може да прихвати сугестије међународне заједнице”, навео је он.

Дачић је поновио да истинског помирења не може бити без процесуирања свих злочина, без изузетка, као и без спремности за суочавање са одговорношћу за ратне злочине у сопственим редовима.

„Чињеница да још нема ниједног правоснажно осуђеног за око 1.000 убијених Срба, у периоду после завршетка сукоба до данас, јасно сведочи да правосуђе на КиМ није у стању да обави тај посао”, каже Дачић и наводи, како каже, поразан података за прву половину 2017. године према којима је забележено укупно сдамо 218 добровољних индивидуалних повратака представника мањинских заједница.

Имајући у виду да је Специјални суд за ратне злочине сада потпуно оперативан и да не постоје правне препреке за подизање оптужница, очекујем да ће против свих осумњичених за ратне злочине почињене над Србима и другим неалбанцима на КиМ бити покренути кредибилни судски процеси и да ће сведоци добити адекватну судску заштиту, истакао је Дачић. (Танјуг)

Читаку: Независност је за нас компромис

Амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку изјавила је поводом позива на компромис и историјски договор Срба и Албанаца да је независност Косова управо тај компромис, не прихватајући идеје о решењима дуж етничких линија.

„Независност Косова, као што је проглашена 2008, јесте компромис. Ахтисарејив предлог је био тежак и болан компромис”, рекла је Читаку на седници СБ УН о Косову.

Она се успротивила предлозима о подели Косова као решењу.

„Обнова идеје о решењима дуж етничких линија је опасна за читав регион. Ако одбацимо мултикутарлизам и етничку разноликост унутар наше сопствене државе, у оквиру наших граница, како онда планирамо да постојимо и коегзиситрамо у Европској унији”, рекла је она.

Читаку је нагласила да Косово и његова независност нису привремени пројекат.

„Косово је ту да остане заувек, Нормализација и помирење не може се достићи поделом и разменом”, навела је Читаку.

Према њеним речима, Србија мора да се суочи са својом прошлошћу због, како је навела, своје деце и будућности.

„Ми смо независни и то се неће променити.Косово је држава која припада свим својим грађанима – Албанцима, Србима, Црногорцима, Ромима, Турцима, свима нама и нико ми висе неће рећи да зато што сам Албанка не заслужујем да живим на Косову”, каже она.

Она је рекла да ће пропасти сваки покушај ревизије историје.

„ОВК није терористичка организација, већ најуспешнији ослободилачки покрет у новијој историји”, тврди Читаку.

Она је као и на ранијим седницама затражила окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на Унмик може „боље потрошити”, као и да не постоји потреба за редовним тромесечним заседањем СБ УН о Косову.

Када је реч о формирању нових институција, она је рекла да је тај процес у току те да упркос разликама све политичке партије имају исти циљ а то су евроатлантскеке интеграције.

Такође се навела да је Приштина сада фокусирана на сарадњу са НАТО и формирање своје војске наводећи да Косово жели активно доприноси регионалној и светској безбедности.

„Учинићемо све да убедимо Србе да ће косовска војска бити и њихова и нећемо дозволити никоме да има право вета над тим процесом“; рекла је она.

Она је рекла да ће Приштина применити све договоре постигнуте у Бриселу, али да нормализација односа са Београдом не може да буде једнострана.

Читаку је оптужила Србију да уместо нормализовања односа, прави препреке у регионалним и међународним форумима, крши делове Бриселског споразума.

Са друге стране, како тврди, „Косово ће применити све договоре из Бриселског споразума и у складу са препорукама Уставног суда успоставити ЗСО”.

Абасадорка САД:  Време за повлачења УМНИК-а

Амбасадори чланица Савета безбедности УН су на седници посвећеној Косову оценили да је нормализација односа Београда и Приштине кључна за стабилност региона и позвали лидере обе стране да наставе дијалог.

Учесници расправе поздравили су успешно одржавање избора на Косову и позвали политичке лидере да што пре формирају владу и наставе рад.

На седници на којој је представљен редован тромесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша, наведено је да је на Косову важно успоставити Заједницу српских општина, што је означено као „кључан елемент“ договора из Брисела.

Амбасадорка САД је позвала лидере да наставе са спровођењем „корака који су потребни у процесу нормализације“ и да наставе дијалог.

Она је затражила да се смањи и напослетку оконча Мисија УН на Косову и Метохији (УНМИК), наводећи да редовни извештај генералног секретара треба да буде представљен на шест или више месеци, а не на три месеца.

„Тешко је оправдати наставак Мисије. Постигли смо циљеве на Косову и време је да се повучемо“, изјавила је представница САД и додала да ће Вашингтон подржати чланство Косова у свим међународним организацијама, укључујући УН и Интерпол.

Заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон затражила је и да се постепено смањи и на крају укине мисија УН на Косову, као и да се извештаји у Савету безбедности са садашња три предају на шест месеци.

Америчка представница је честитала на, како је навела, успешно одржаним и мирним, демократским изборима на Косову, и позвала земље чланице које то до сада нису учиниле да признају независност Косова.

Русија:  Категорично против укидања мисије УН на Косову

Представник Русије у Савету УН Василиј Небензја рекао је да на Косову и даље постоје дубоки проблеми који траже хитна решења, тако да нема основа за проређивање извештаја генералног секретара о ситуацији на терену.

То показује, додао је, чињеница да политичке групе на Косову још нису успеле да формирају владу и то што не успевају да испуне обећања дата у оквиру бриселског дијалога.

„Нема основа да се смањује број извештаја Унмика пред Саветом безбедности, ни разлога да се смањује број или мандат мисије УН на Косову. Подсећам да је Резолуција 1244 још увек важећа“, рекао је Небензја, додајући да чланице Савета безбедности „не треба да стварају виртуелну стварност како би оправдале своје ставове према Косову“.

Русија је „категорично против укидања мисије УН на Косову“, рекао је руски представник и додао да УНМИК остаје „суштински инструмент међународног надзора“ у српској покрајини.

Руски представник је рекао да политика Приштине да изгради мултиетничко друштво није успела, да „косовски пројекат наставља да пропада“ и да постоји озбиљна забринутост за ситуацију о области владавине права и борбе против корупције, као и због ширења радикализма и тероризма.

Поводом оптужби да Русија у региону Западног Балкана „прекраја границе“, руски представник је рекао да су то „апсурдне лажи“.

„Данас је популарно да се Русија оптужује без икаквих доказа и то се зове клевета“, рекао је представник Русије и додао да Москва на то гледа као на покушаје да се подрију традиционални пријатељски односи Русије и земаља Западног Балкана.

„Наша политика у региону заснована је на поштовању партнера и њихових интереса“, додао је.

Представник Кине у Савету безбедности УН позвао је Београд и Приштину да наставе дијалог, примене постигнуте договоре и да раде на изградњи међусобног поверења.

„Надамо се да ће две стране остати посвећене тражењу политичког решења“, рекао је кинески амбасадор и позвао на избегавање реторике и активности који могу изазвати веће тензије и угрозити стабилност у региону.

Кина, додао је, сматра да УНМИК, ЕУЛЕКС и КФОР треба да наставе да раде на терену на Косову и да имају позитивну и конструктивну улогу.

Безбедносна ситуација на Косову је, према његовом мишљењу, релативно мирна, али и даље постоје комплексни проблеми.

Представник Велике Британије оценио је да су на Косову одржани „фер и слободни избори“ и да је велика већина градјана успела да мирно гласа, упркос извештајима о појединим случајевима застрашивања и насиља на биралиштима.

Позвао је косовске лидере да брзо формирају владу и „врате земљу на пут ка ЕУ“.

Лондон ће подржати чланство Косова у Интерполу

Британски амбасадор Мајкл Рајкрофт је изјавио да је напредак у дијалогу Београда и Приштине од суштинске важности и за Косово и Србију и да је то једини пут ка нормализацији „односа две независне државе“.

„Линије на мапи су фиксиране и неће бити промењене“, истакао је он и додао да ће Лондон подржати Косово у настојањима да постане члан међународних заједница, укључујући Интерпол.

Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт рекао је да растући буџет Унмика не одговара стању на терену, као и да нема потребе за тромесечним „жучним расправама“ представника Београда и Приштине у Њујорку, јер се политички дијалог одвија у Бриселу.

Француска: Нормализације односа па ЕУ интеграције

Француска амбасадорка је изјавила да је националистичка реторика опасна за стабилност региона и да је важно што пре спровести договоре из Брисела, чији је, како је навела, кључни елемент успостављање Заједнице српских општина.

„ЕУ је јасна према Приштини и Београду – евроинтеграције зависе од нормализације односа“, рекла је она.

Поздравила је недавно одржане изборе на Косову за које је рекла да представљају „показатељ изградње демократског друштва“ и „унапређење изборног система“ на Косову.

Према њеним речима, важно је да косовска влада спроводи реформе важне за развој, али и да се нађу компромисна решења са опозицијом.

Италијански амбасадор је изјавио да је Италија посвећена земљама које су изабрале европски пут, додајући да је то показао и недавно одржан самит у Трсту.

Он је оценио да је нормализација односа Приштине и Београда кључна за стабилност и просперитет целог региона, и позвао обе стране да примене постигнуте договоре, а нарочито договор о успостављању Заједнице српских општина.

Према његовом мишљењу, време је да се направи процена Мисије УН на Косову у циљу прилагодјавања ситуацији на терену.

Смањење Мисије УН на Косову подржао је и представник Јапана, оценивши да се треба прилагодити новим околностима и да је подношење извештаја на шест месеци „више него довољно“.

Амбасадорка Шведске је оценила да је у односима Београда и Приштине успостављен напредак, скоро две деценије од конфликта и позвала косовску владу да настави да спроводи реформе за добробит народа.

Представник Украјине позвао је косовске лидере да постигну договор о формирању владе и да покажу јединство и спремност да се суоче са изазовима, као што су владавина права и однос са Србијом.

 

Захир Танин: Што пре наставити дијалог Београда и Приштине

Шеф мисије УНМИК на Косову Захир Танин оценио је да је бриселски дијалог успорен политичким процесима у Београду и Приштини и да га треба што пре наставити.

Танин је на седници Савета безбедности УН на којој се разматра извештај генералног секретара Антонија Гутереша о Косову рекао да је спровођење постигнутих споразума било непотпуно и да треба изградити међусобно поверење.

Танин је у обраћању седници видео линком указао на позив председника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Косову као покушај да се избегне да се тај проблем пренесе на следећу генерацију.

Додао је да је о идеју о унутрашњем дијалогу разговарао с министром спољних послова Ивицом Дачићем током посете Србији прошле седмице.

Оценивши да је решавање косовског питања „дуг, компликован и често болан процес“, Танин је рекао да треба наћи трајно и одрживо решење које је у интересу свих.

„Потребно је лидерство свих укључених страна ако желимо трајан мир у региону Западног Балкана“, рекао је Танин, оценивши да је стабилност на Косову важна за стабилност у целом региону и нормализацију односа Београда и Приштине.

Превазилажење неповерења две стране је дугорочан процес, рекао је Танин и додао су „многи нерешени случајеви несталих с Косова и даље озбиљна препрека суштинском поверењу“.

Поводом парламентарних избора на Косову 11. јула, Танин је рекао да је важно да Косово настави да буде озбиљно и одговорно, а да међународна заједница и сви партнери треба да дају подршку и допринесу стабилности.

Осврнувши се на самит лидера земаља Западног Балкана у Трсту, Танин је рекао да је регионална сарадња на свим нивоима важна за европску интеграцију свих земаља.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је у Извештају о активностима Унмика и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула оценио да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима и позвао је обе стране да оживе тај процес.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Редовна седница Савета безбедности о Космету

* Обавезна поља