hrvatska-ustavni-sud-zgrada-1ЗАГРЕБ – Референдум о ћирилици у Хрватској неће бити одржан зато што је предложено референдумско питање противуставно, одлучио је Уставни суд Хрватске.

Уставни суд такву одлуку донео је на јучерашњој седници, а оцену уставности референдумског питања тражио је Сабор.

Истовремено, Закон о употреби језика и писма националних мањина неће се спроводити „на силу“ у Вуковару док влада Хрватске, у року од годину дана, не усвоји одговарајуће измене које ће омогућити његову примену прикладним правним механизмом, наводи се у одлуци Суда.

Уставни суд наложио је Градском већу Града Вуковара да у року од годину дана у Статуту Града пропише и уреди индивидуална права припадника националних мањина на службену употребу свог језика и писма.

Напомињу да притом треба водити рачуна о животним чињеницама и фактичким околностима у Вуковару, уважавати потребе већинског хрватског народа и потребу праведног и правилног третмана српске националне мањине на подручју Града, наводи се у Одлуци коју је данас објавио Јутарњи лист.

Уставни суд задужио је Владу Хрватске да у року од једне године упути у парламентарну процедуру измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма националних мањина у којима ће уредити прикладан правни механизам за случајеве кад представничка тела јединица локалне самоуправе не спроводе обавезе из Закона о службеној употреби језика и писма националних мањина, односно опструишу његово спровођење.

До доношења тих измена, надлежна државна тела неће спроводити овај Закон на подручју Вуковара употребом присилних мера, одредио је Уставни суд.

Како подсећају хрватски медији, грађанска иницијатива која себе назива Штаб за одбрану хрватског Вуковара, прикупила је око 650.000 потписа за референдум којим су из Вуковара и других градова намеравали да избаце двојезичне табле са зграда државних институција.

Ова иницијатива је предлагала да мањине право на равноправну службену употребу свог језика остварују само у срединама у којима чине више од 50 одсто становника.

Према садашњим одредбама закона, двојезичност се примењује у срединама у којима национална мањина чини трећину становништва.

Штаб је био и организатор протеста на којима су скидане и уништаване двојезичне табле.

На вуковарском Општинском суду против 22 ратна ветерана подигнути су оптужни предлози због учествовања у насилном скидању двојезичних плоча са ћириличним натписима, прошле јесени са државних институција у Вуковару, саопштено је данас.

Вуковар је недавно добио и новог градоначелника, на превременим изборима, кандидата ХДЗ Ивана Пенаву, који је одмах изјавио да су двојезичне табле у Вуковару постављене противзаконито и на силу.

Пријаве због скидања двојезичних табли, уложене жалбе

ВУКОВАР – На вуковарском Општинском суду против 22 ратна ветерана подигнути су оптужни предлози због учествовања у насилном скидању двојезичних плоча са ћириличним натписима прошле јесени са државних институција у Вуковару.

То је данас саопштио Владо Иљкић, члан организације под називом „Штаб за одбрану хрватског Вуковара“, која се бори против употребе ћирилице у Хрватској, који каже да „ниједна држава не поступа тако с ратним херојима и војним ветеранима“.

Он је, на конференцији за новинаре, поновио да та грађанска иницијатива „не мрзи никога, ни Србе ни ћирилицу“, већ сматра да су двојезичне табле у Вуковару постављене противзаконито и противуставно, преноси Хина.

Како је навео, „штаб“ је на све оптужне предлоге написао приговоре, јер сматрају неприхватљивим наводе да су они који су учествовали у уклањању табли то чинили „с изразито ниским побудама“.

Ова организација, која тврди да није против ћирилице је, иначе, поднела иницијативу парламенту да распише референдум којим тражи ограничавање употребе мањинског језика и писма на средине где мањине чине половину становништва, а не трећину што је сада случај.

Парламент је одлучио да Уставном суду проследи на процену уставност таквог референдумског питања.

„Штаб“ је, такође, неформални организатор свих скупова од септембра прошле године на којима су скидане и уништаване двојезичне табле у Вуковару. То се затим проширило и на друге градове у Хрватској, где је у употреби и ћирилица као службено писмо.

Вуковар је недавно добио и новог градоначелника, на превременим изборима, кандидата ХДЗ Ивана Пенаву, који је одмах изјавио да су двојезичне табле у Вуковару постављене противзаконито и на силу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Референдум о ћирилици би био неуставан

* Обавезна поља