У Црној Гори се одржавају парламентарни избори на којима учествује 11 партија и коалиција. Право гласа има 540.026 грађана.

Ови избори су 11. од увођења вишепартијског система у Црној Гори, а пети након стицања независности.

Осим парламентарних избора, одржавају се и локални избори у Котору, Будви, Тивту, Андријевици и Гусињу.

На првом месту на гласачком листићу је изборна листа „Социјалдемократе-Иван Брајовић-Ми одлучујемо досљедно“, на другом „Бошњачка странка. Исправно-Рафет Хусовић“, трећем „ХГИ. Свим срцем за Црну Гору“, на четвртом „СДП-Јака Црна Гора“, а на петом Хрватска реформска странка Црне Горе. Платформа „Црно на бијело“ је на шестом месту, Албанска коалиција „Једногласно ДП, ДУА и ДСЦГ“ на седмом, „Одлучно за Црну Гору! ДПС- Мило Ђукановић“ на осмом, коалиција „За будућност Црне Горе“ на деветом, „Албанска листа Генци Ниманбегу и Ник Ђељошај“ на десетом, а коалиција „Мир је наша нација“ на последњем, 11. месту.

Према подацима ЦеДЕМ-а до 13 сати на парламентарним изборима у Црној Гори је гласало 54,1 одсто грађана са правом гласа, док је Давна изборна комисија саопштила да је до 13 сати гласало 51,51 одсто бирача.

Према подацима ДИК-а у Андријевици је до 13 часова гласало 43,01 одсто бирача, Бару 54,8, Беранама 61,3 одсто, Бијелом Пољу 55,05, Будви 47 одсто, Цетињу 48,22 одсто, Даниловграду 55, Гусињу 26,68, Херцег Новом 55,54, Колашину 56,4, Котору 40,32, Мојковцу 68,26, Никшићу 57,73 одсто, Петњици 27,38, Плаву 40,47, Плужинама 63,38, Пљевљима 65 одсто, Подгорици 51,25, Рожајама 35,69 одсто, Шавнику 68,38, Тивту 48 одсто, Тузима 47,59, Улцињу 37,02, Жабљаку 57,85 одсто.

Мандић: Данашњи дан историјски, очекујемо промене

Лидер Демократског фронта, окоснице опозиционе коалиције „За будућност Црне Горе” Андрија Мандић гласао је данас на парламентарним изборима и поручио да је уверен у убедљиву победу своје коалиције, те да ће ово бити прва генерација грађана Црне Горе која је после 300 година први пут, демократски сменила власт.

Мандић је на гласање, на бирачком месту у ОШ „Бранко Поповић” у подгоричком насељу Загорич, дошао у пратњи супруге, сина и ћерке.

„Ово је велики дан за Црну Гору. Велики дан, и за мој крај, Загорич, једно од насеља где је опозиција традиционално побеђивала и које је увек било опозиционо. И немам дилему, гледајући све с којима живим, какав ће бити резултат. А, биће победа, убедљивија него икад”, рекао је Мандић.

Истакао је да је уверен да ће и у другим крајевима Црне Горе, где опозоција није била тако јака и добро организована, бити исто.

„Радују ме ови млади који чекају у у редовима и зову родитеље да им се прикључе. Сви који су учествовали у литијама, бранили светиње и који знају да је најбоља одбрана за то што желе, то што ће стати у ред данас, и са хемијском оловком променити Црну Гору. И неће погрешити, већ ће се златним словима уписати у прву генерацију Црногораца, грађана Црне Горе, који су после 300 година први пут демократски сменили власт”, рекао је Мандић, преноси Танјуг.

Он је додао да је историја Црне Горе била пуна преврата, али да је ово први пут да ће се власт сменити онако како се смењује у демократским земљама, како би нова власт повела Црну Гору тамо где, како каже, заслужује.

„Треба нам више радних места, обрачун са криминалом и корупцијом и да ујединимо Црну Гору и поправимо све покварено у последњих 30 година”, рекао је Мандић.

На констатацију новинара да се епидемиолошка правила не поштују стриктно на бирачким местима, Мандић је рекао да „данашњи дан надраста ситуацију и надвисује све препоруке”.

„Видим да сви имају маске, можда не држе прописано растојање, али за све што треба да уследи, за промене које се чекају, вреди да се ризикује”, рекао је Мандић.

„Када будемо вечерас славили победу, да знамо да радимо праву ствар и да пружимо братску руку свима, и онима који можда мисле да су поражени, али нису, већ су на месту које им припада и да ће према њима однос бити много бољи него према досадашњој опозицији”, рекао је Мандић.

Гласао митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије гласао је јутрос на парламентарним изборима у Црној Гори, преносе Вијести.

Он је гласао око 7.30 на бирачком месту библиотека Његош на Цетињу.

Амфилохије је раније рекао да први пут излази на парламентарне изборе, преноси Танјуг.

Ђукановић очекује да Црна Гора настави пут развоја

Председник Црне Горе Мило Ђукановић гласао је данас на парламентарним изборима у тој земљи и поручио да очекује да Црна Гора настави да се креће путем економског и демократског развоја, у правцу ЕУ, као и да га не изненађује и радује висока изласност у првом делу дана.

Ђукановић је своје бирачко право искористио у подгоричкој Основној школи „Саво Пејановић”, са супругом и сином.

„Очекујем да црногорско друштво и на овим изборима потврди своју демократску зрелост и одговорност, као и да избори протекну у условима стабилне и демокртске културе примерене Црној Гори, те да ће земља наставити да се креће путем економског и демократског развоја и достизања еврпоских циљева”, рекао је Ђукановић новинарима.

На питање да прокоментарише високу излазност, која је до 12 сати око 45 одсто, Ђукановић каже да то није изненађење, јер су све стране позивале бираче да покушају своју обавезу да испуне до подне.

„Радује ме увек када је излазност већа, јер то значи да живимо у друштву у којем људи осећају одговорност за будући правац развоја. Увек је израз политичке патологије ниска излазност”, рекао је Ђукановић, преноси Танјуг.

Он је рекао и да не примећује тензије, већ да се тензије покушавају индуковати са адреса које су, каже, „ванцрногорске”.

„Али црногорско друштво је прошло кроз искушења више пута. Не видим опасност по стабилност Црне Горе и сигурност грађана”, додао је он.

На питање о коме говори, када спомиње мешање у ствари Црне Горе, Ђукановић је рекао да не жели да говори детаљније, али ће се то, каже, само показати кроз данашњи и наредне дане, додајући да од децембра до данас траје „стампед” у којем учествује „комплетна медијска и политичка сцена Србије”.

„И јасно је која се порука шаље Црној Гори. Како је Црна Гора одговарала до сада на те поруке, одговориће и овог пута. Када каже, медијска и политичка сцена, пинцетом бисмо вероватно успели да пронађемо некога ко у то није укључен”, рекао је Ђукановић

Упитан очекује ли пад ДПС-а после три деценије и хоће ли честитати противницима, уколико до тога дође, Ђукановић је рекао да се никада у такмичењу резултат не може знати унапред, али да је лично убеђен да је демократска воља грађана на страни Црне Горе, њене европске будућности и партија које креирају и реализују такав политички програм.

А, честитање победнику је, каже, питање демократске и личне културе, што се не доводи у питање.

Милачић: Народ се ослободио, вечерас ћемо славити победу

Председник Праве Црне Горе и кандидат за посланика велике народне коалиције „За будућност Црне Горе” Марко Милачић гласао је данас на парламентарним изборима и оценио да велика излазност показује да се народ ослободио и да ће опозиција прославити велику победу.

„Ово није питање политичких партија, ово није питање политике, ово је питање наше деце, наших породица, нашег образа и части, нашег достојанства. То ми бранимо данас у Црној Гори”, рекао је Милачић након што је у друштву синова гласао у Подгорици.

Милачић је уверен да огромна излазност показује да се народ ослободио, али поручује да сви морају бити на опрезу, јер је режим већ посегнуо за разним криминалним радњама, наводи се у саопштењу Праве Црне Горе.

„Данас пишемо историју, већ смо победили, остало је да вечерас прославимо нашу велику победу. Народ се потпуно ослободио и вечерас ће Црна Гора после толико година да слави – сви као једно биће, једна душа, једно тело и само једна мисао – Црна Гора, али она слободна, исконска, часна, поштена, права – Његошева Црна Гора”, казао је Милачић, јавља Танјуг.

На питање да ли вечерас може доћи до нереда на улицама Црне Горе, Милачић је одговорио да једино Мило Ђукановић може да изазове нереде.

„Ми ћемо бити достојанствени као у протеклих пола године, а уколико неко и помисли о нередима, то ће бити Мило Ђукановић. То му као народ нећемо дозволити. Ми ћемо славити нашу победу и позивам га да и он једном у животу буде зрео и да не помисли на био какве инциденте и нестабилности, јер ми овде, као што видите, долазимо са децом, бранимо породице, бранимо Бога. На памет нам не пада било какав инцидент, то само пада на памет онима који и причају о томе – Мило Ђукановићу и његовима”, поручио је лидер Праве Црне Горе.

Изборни билборд коалиције „За будућност Црне Горе“ – Фото: ЕПА-ЕФЕ/Борис Пејовић

 

Полицајци траже да гласају

Одређени број полицајаца у Црној Гори распоређен је на дан избора по местима са којих не могу доћи на своје бирачко место, а на другим бирачким местима им није омогућено гласање, због чега су се жалили челницима Министарства унутрашњих послова.

Полицајци које „терен није препознао“ на дан избора распоређени су на дужност у другу општину, преноси ИН4С.

Стога су се и обратили министру Мевлудину Нухоџићу, директору УП Веселину Вељовићу и начелнику ЦБ Подгорица са захтевом да им се, сходно члану 75 Устава Црне Горе, омогући право гласа и избора.

Они су затражили од надлежних институција да их не онемогућавају у основном грађанском и људском праву.

У међувремену, огласио се и Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић, који је поручио свим службеницима Управе полиције да ће им бити омогућено да остваре бирачко права, без обзира на радне задатке и редовне активности, преноси Танјуг.

Из Управе полиције тврде да су полицајци распоређени на основу утврђеног плана активности, преносе Вијести.

Капетан и војници предали оружје и отишли на гласање

Kапетан и 10 војника који су послати на испомоћ полицији на чување границе Кула, у близини Рожаја демонстративно су предали оружје и отишли у Никшић на гласање.

Они су требали да гласају писмом, и затражили су да један од њих буде у „комисији“ која носи писма. Пошто им то није дозвољено они су одлучили да оду на гласање у Никшић на њихова бирачка места.

Како наводи извор Спутњика, капетан и десет војника демонстративно су предали своје оружје полицији, позвали приватни комби који је их је преузео и отишли својим кућама.


Извор: Политика, Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Рекордна излазност на црногорским изборима

* Обавезна поља