Државна изборна комисија објавила је резултате парламентарних избора на основу 100 одсто пребројаних гласова, према којима је Демократска партија социјалиста освојила 35,06 одсто, односно 143.548 гласова, а коалиција “За будућност Црне Горе” 32,55 одсто (133.267).

Коалиција “Мир је наша нација” је освојила 12,53 одсто (51.297), “Црно на бијело” 5,53 (22.649), Социјалдемократе 4,10 (16.769), Бошњачка странка 3,98 (16.286), СДП – Јака Црна Гора 3,14 (12.839), Албанска листа 1,58 (6.488), а Албанска коалиција “Једногласно” 1,14 одсто (4.675).

Хрватска грађанска иницијатива је освојила 0,27 (1.115), а Хрватска реформска странка 0,13 одсто, односно 532 гласа, и оне нису прешле цензус.

Гласало је 76,65 одсто уписаних бирача, односно њих 413.954, од чега је био 409.451 важећи гласачки листић.

ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ – ГОТОВО ЈЕ САМО ПРВО ПОЛУВРЕМЕ

Здравко Кривокапић, носилац листе „За будућност Црне Горе”, дан после изборне победе рекао је да је прво полувреме готово да следи друго, како каже оно теже.

Он је најавио формирање владе коју ће чинити експерти.

„Нису до краја пребројани резултати, тако да очекујемо да ћемо до краја добити 42 мандата у новом сазиву скупштине“, рекао је Кривокапић о изборним резултатима.

Напоменуо је да је најважније да није било инцидената, осим оног у Никшићу када је младић улетео колима у масу која је славила победу.

„Неопходно је да направимо систем који неће зависи од политике једне партије и једног човека, систем који ће радити на добробит свих грађана Црне Горе“, рекао је Кривокапић.

Политичка корупција у Црној Гори је била изражена, Кривокапић је истакао да је циљ да се сведе на нулу. Носилац листе „За будућност Црне Горе рекао је да нема простора за трговину око формирања будуће владе.

„Победа над ДПС-ом је била прво полувреме, ово што следи је друго полувреме које је теже. Овде нема простора за трговину, једино је поштено да се формира експертска влада, да се политичари повуку“, истакао је Кривокапић.

„Најважније је да почнемо да правимо систем. Ова кула ДПС-а се урушава као Вавилонска кула, и ми имамо обавезу да почнемо да изграђујемо систем у којем се народ пита а политичари слушају“, каже Кривокапић.

Здравко Кривокапић – Фото: Танјуг/Зоран Мирковић

РАОНИЋ: ПРЕД НОВОМ ВЛАШЋУ НИЗ ИЗАЗОВА

Политички аналитичар Борис Раонић наводи да нова власт пред собом има низ изазова.

“Прво морају да сачувају 41 мандат, односно да спрече ту врсту политичких пребега. С друге стране, врло брзо долази на дневни ред питање кохабитације с председником. После овог председник даје мандат за састав Владе. Видећемо на који начин ће то бити оставарено имајући у виду историјска дешавања у последње три деценије у Црној Гори”, објашњава Раонић.

Додаје и да остаје да се види да ли се ДПС помирио и да ли је прихватио пораз. Истиче да нова власт наслеђује кључни проблем, одговор на то како се изборити са великим социјално-економским проблемима у којима се Црна Гора налази.

СТРАНИ МЕДИЈИ: ТЕЖАК УДАРАЦ ЂУКАНОВИЋУ, ДПС ТЕШКО ДО ВЛАДЕ

У првим реаговањима на исход избора у Црној Гори, Ројтерс наводи да је изборни резултат тежак ударац за ДПС, који је на власти три деценије, као и за самог Мила Ђукановића, који од распада некадашње Југославије влада Црном Гором. Би-Би-Си наводи да ће прозападно настројеној владајућој Демократској партији социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића можда бити тешко да формира владу, док Ројтерс и АП истичу да је просрпска и проруска опозициона коалиција прогласила победу.

Позивајући се на прелиминарне податке Центра за мониторинг и истраживање, АП наводи да, иако је ДПС освојио нешто више гласова, опозициона коалиција “За будућност Црне Горе” има већи потенцијал да са другим учесницима избора формира владајућу коалицију. Уколико владу не формира ДПС, који, констатује Би-Би-Си, никада није изгубио изборе, а на јучерашњим је забележио досад најслабији резултат, то би могло довести до првог случаја трансфера власти у Црној Гори путем избора, истиче британска агенција.

У обраћању својим присталицама, Ђукановић је, како наводе Ројтерс и АП, рекао да са 30 мандата ДПС остаје појединачно најјача политичка странка у парламенту и да ће са “традиционалним партнерима” – странкама националних мањина и другим малим партијама – успети да обезбеди укупно 40 посланичких места, односно једно мање од већине. Преносе Ђукановићеву изјаву да ће ДПС сачекати коначно пребројавање гласова да би се видело коме ће припасти одлучујући 41. мандат, али да ће “безусловно поштовати” исход.

Наводећи речи Здравка Кривокапића – носиоца листе коалиције “За будућност Црне Горе” – који је, проглашавајући изборну победу, синоћ рекао да је “режим пао”, Ројтерс истиче да би просрпски оријентисана влада Црну Гору могла приближити Србији и Русији, али да се ни у том случају не очекује да Црна Гора иступи из НАТО-а или одустане од настојања за приступање ЕУ.

ПИЦУЛА: ВИСОКА ИЗЛАЗНОСТ ЗНАЧИ ВЕЛИКА ОЧЕКИВАЊА

Известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула сматра да је снажна политичка поларизација мотивисала велики број грађана да искористе своје бирачко право.

“Та поларизација најбоље се види у скоро изједначеним резултатима две водеће коалиције, али и резултатима неких нових политичких опција, као и у неуспесима неких политичких опција”, навео је Пицула за РТЦГ.

Истиче да висока излазност на изборима значи и висока очекивања грађана од парламента, пред којим је, како каже, много посла, јер је потребно наставити преговоре Црне Горе са Европском унијом (ЕУ). Нада се да ће се “поштовати чињеница да је подршка коју ЕУ ужива међу црногорским грађанима готово 70 одсто”.

“Али свакако да Црна Гора мора направити озбиљан напор како би поглавља почела и затварати”, закључио је Пицула.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ О МИЛОВОМ ПОРАЗУ

Резултати црногорских избора обилазе свет. Страни медији оцењују да је црногорски председник Мило Ђукановић претрпео велики ударац најгорим резултатом у последњих 14 година. Многи предвиђају свргавање са власти режима који последњих 30 година стоји на челу Црне Горе.

Прелиминарни резултати парламентарних избора у Црној Гори указују на то да би прозападна странка дугогодишњег председника Мила Ђукановића могла да се бори за формирање владе, јавља Би-Би-Си и подсећа да је Демократска партија социјалиста (ДПС) на власти у Црној Гори 30 година.

Председник ДПС-а током обраћања јавности након првих резултата парламентарних избора у Црној Гори, 30. август 2020. (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

У коментару британског Јавног сервиса се наводи да резултат избора у Црној Гори, ипак, може имати неколико исхода, али је сасвим сигурно да представља ударац за Мила Ђукановића.

Иако није био кандидат, током кампање био је заштитно лице ДПС, а његова одлука да изабере битку са СПЦ поклонила је противницима шансу да изјаве да кажу имају Бога на својој страни. Оцењује се да је уплитање Цркве можда подстакло високу излазност, а чини се да су многи бирачи послушали савет митрополита (црногорско-приморског Амфилохија) да гласају за противнике владе која је донела закон који држави омогућава да узме црквену имовину.

Констатује се да је то отворило врата могућности да, први пут у Црној Гори, о промени власти одлуче гласачке кутије. Истиче се да би та промена, након скоро 30 година, послала свету поруку о Црној Гори.

„Јуроњуз“ о изборима у Црној Гори извештава у тексту „Црногорска владајућа странка могла би да први пут након 30 година буде свргнута са власти“. Прозападна Демократска партија социјалиста Црне Горе (ДПС) освојила је 35 одсто гласова на тесним парламентарним изборима, што је њен најгори резултат од када је земља стекла независност од Србије пре 14 година.

Резултати показују да је опозициона коалиција добила 32,5 одсто, што значи да је изводљиво да формира владу ако постигне консензус са друге две опозиционе странке у Црној Гори. То би значило да би ДПС први пут након 30 година изгубила контролу над балканском државом, наводи се у извештају.

И турски медији пишу о могућем дебаклу Мила Ђукановића на политичкој сцени Црне Горе. Како се наводи у извештају турске Радио-телевизије, на основу прелиминарних резултата, владајућој странци опозиција дише за врат. Додаје се да је ово најгори изборни резултат за Ђукановићеву странку од проглашења независности Црне Горе и да ће мањинске странке бити тас на ваги у постизборној комбинаторици.

У првим реаговањима на исход избора у Црној Гори, Ројтерс наводи да је изборни резултат тежак ударац за ДПС, који је на власти три деценије, као и за самог Мила Ђукановића, који од распада некадашње Југославије влада Црном Гором.

У обраћању својим присталицама, Ђукановић је, како наводе Ројтерс и АП, рекао да, са 30 мандата, ДПС остаје појединачно најјача политичка странка у парламенту и да ће са “традиционалним партнерима” – странкама националних мањина и другим малим партијама – успети да обезбеди укупно 40 посланичких места, односно једно мање од већине.

Агенције такође преносе Ђукановићеву изјаву да ће ДПС сачекати коначно пребројавање гласова да би се видело коме ће припасти одлучујући 41. мандат, али да ће “безусловно поштовати” исход.

Наводећи речи Здравка Кривокапића – носиоца листе коалиције “За будућност Црне Горе” – који је, проглашавајући изборну победу, синоћ рекао да је “режим пао”, Ројтерс истиче да би просрпски оријентисана влада Црну Гору могла приближити Србији и Русији, али да се ни у том случају не очекује да Црна Гора иступи из НАТО-а или одустане од настојања за приступање ЕУ.

Насловна фотографија – Горан Томашевић/Ројтерс

 


Извор: Агенције, Спутњик, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Резултати избора у Црној Гори и прве реакције

* Обавезна поља