resetnjikov 21МОСКВА – Криза у Украјини постаје све хаотичнија. Међутим, и социјални потреси имају своју узрочно-последичну везу. О логици развоја ситуације у Украјини и о томе где она може да одведе говорио је у интервјуу за ИТАР-ТАСС директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков.

У последње време много се говори о томе да Украјина клизи ка грађанском рату. Да ли је то, по вашем мишљењу, исправна тврдња? Ако јесте, да ли још увек постоји шанса да се то заустави?

— Што се тиче грађанског рата – то је преурањена прича. Оно што сад можемо да видимо је да једна страна прилично успешно насилно преузима власт. Грађански рат је могућ ако постоји супротна страна, а она, суштински, не постоји. Она за сада не постоји у организованом облику. Можда ће се појавити после потпуног преузимања власти, по аналогији с Грађанским ратом у Русији, који, такође, није почео одмах.

Тојест неизбежан је одређени период где је једна страна већ навикла да убија оне који се не слажу, а друга никако да пређе ту границу?

— Сад све зависи од тога ко ће узети власт. По свему судећи, садашња власт, ако неким чудом опстане, биће кратког века. Неће издржати притисак, нарочито кад он буде растао. А рашће. Ти људи – радикали и екстремисти – осетили су снагу и неће одступити тек тако.

Шта им супротставити? Садашња власт нема подршку становништва. Већина становништва је против Мајдана, против радикала, али није ни за Јануковича. А он је својим понашањем, својим ставом додатно погоршао тај однос.

— Зато је тешко у овом тренутку говорити о грађанском рату. Та друга страна – становништво источне и јужне Украјине – суштински је без идеје и руководства. Јер мало је бити против нечега, треба бити за нешто. Сматрам да је из истог разлога и бели покрет у Грађанском рату био осуђен на пропаст од самог почетка: било је јасно против чега је, али није било јасно за шта је. Он није могао да изнедри обједињујућу паролу.

Испоставља се да су на страни садашње опозиције међународна заштита и новац, нека, макар и слаба, али организована власт у виду опозиционе тројке и ударно крило састављено од бојовника и нациста. То значи да ће власт преузети они. Као организованија снага, јер с друге стране нема ничег таквог…

— То је реална опасност. Постоји неприхватање, али нема идеје која би представљала одговор. Она, истина, постоји код неких политичара, неких представника региона, који истичу да се ради о борби против Москве и да они исто припадају руском свету, то јест да су заправо они прави циљ тог удара по Украјини. Али Русија за сада не реагује на такве изјаве, а сама идеја се још увек не прихвата и не шири на истоку, у центру и на југу.

А која још идеја може бити обједињујућа у тим регионима? Идеја борбе за суверену самосталну Украјину? У условима очигледне поделе земље на два дела та парола није делотворна.

— Такође, не треба заборавити да се у Украјини шест милиона људи изјашњава као Руси. Заправо их има више. Они себе сматрају Русима, Руси и јесу. Тако да, ако почну репресије, Москва ће имати задатак да спаси своје сународнике. А нас, такав је утисак, уопште не брине шта ће бити с Русима у Украјини. А после дешавања на Мајдану, то уопште није безначајно питање. Моји земљаци, Харковљани, питају: „Шта да радимо, да бежимо у Белгород?“

Треба да схватимо да је независна Украјина у изведби Мајдана „анти-Русија“. Ту се више не ради о придруживању ЕУ, већ о придруживању NATO. Озбиљни аналитичари немају никакву сумњу да је то следећа етапа.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Решетњиков – Мајдановска Украјина је „анти-Русија“

* Обавезна поља