Dodik MiloradБАЊАЛУКА – Милорад Додик оптужио стране центре моћи да „чине све да окупе разне групе у РС и Федерацији БиХ“ и додао да се само на изборима легитимно може мењати власт.

„Тачно знамо где седе. Седе у Тузли у једном хотелу, на два спрата и не води се евиденција о њима, али управљају свим процесима у БиХ који се тичу протеста“, рекао је председник Републике Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да ту групацију чине страни држављани који имају „директну конекцију с некима из невладиног сектора и одређеним медијима, који су раније пристали да буду део тога“.

„Уверен сам да је њихов посао ‘ћорав посао’ и да је најављено окупљање у РС на фону овога што говорим“, казао је, између осталог, Додик, а пренела агенција Фена.

Председник РС је казао да провокативно делује, за многе искрене патриоте и борце, да се 28. фебруара спремају протести ветерана, подсетивши да се тог и наредног дана 1992. године одржавао референдум на којем је муслиманско-хрватска већина изгласала независност и отцепљење тадашње Републике БиХ из СФРЈ, после чега је почео грађански рат.

Он сматра да су ветерани дозволили да буду изманипулисани и да буду део шире манипулације, истакавши да неће дозволити слабљење РС, нереде, насиље или нарушавање јавног реда и мира, а спреман је да разговара са свима који имају проблеме и то желе да искажу на протестима.

РС неће славити независност БиХ, то може само да отвори старе ране

БАЊАЛУКА – Милорад Додик поручио је данас да 28. фебруар и 1. март никад неће бити дани које ће Срби прослављати нити на било који начин обележавати као празник.

У та два дана је 1992. године у некадашњој Републици БиХ одржан референдум на којем је муслиманско-хрватска већина одлучила о отцепљењу БиХ од тадашње СФРЈ, а потом је почео грађански рат.

„Сви знамо шта је уследило након референдума 1992. године и само подсећање на овај дан може да отвори старе ране и створи још веће уверење да одређене снаге нису престале да злоупотребљавају, користе и афирмишу тај дан“, рекао је председник републике Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Како је оценио, ти дани су трауматични једнако и за Србе, који су изгубили заједничку државу, али и за Хрвате и Бошњаке.

„Они су, након тих дана и политичких одлука о независности и отцепљењу, насилној сецесији коју је урадио Алија Изетбеговић и његови политички следбеници, без уважавања политичког става српског народа у БиХ, направили то што су направили, са драматичним последицама и погибијом и страдањем људи на простору целе БиХ“, навео је Додик, а преносе бањалучки медији.

Председник РС је додао и да баш због тога делује провокативно за многе искрене патриоте и борце да се 28. фебруара спремају протести одређених организација, а посебно је поражавајуће што то чине ратни ветерани, чиме су дозволили да буду изманипулисани и да буду део шире манипулације.

Према његовим речима, није случајно да је изабран 28. фебруар, као дан када се у БиХ спроводио референдум после чега је проглашена независност, па Бошњаци прослављају „дан независности“ и одвајања од Југославије.

Он сматра да ће појављивање било кога на евентуалним протестима бити допринос управо оној БиХ у којој треба елиминисати РС и где ће протести бити доказ њене нестабилности.

„РС није ни онда била за одвајање и српски народ није учествовао у референдуму о самосталности и независности. Политички представници српског народа никада нису дали сагласност да се 1. март прогласи било каквим даном у БиХ“, подсетио је Додик.

Он је најавио да ће РС посебно тражити одговорност свих оних који из јавних фондова троше новац за обележавање Дана независности БиХ, 1. марта, а поводом најава прослава у појединим амбасадама БиХ упозорио је да ће РС покретати питање кривичне одговорности за злоупотребу средстава у те сврхе.

„Тражићемо да се то санкционише одлукама заједничких институција, а ако то не буде могуће, подизаћемо тужбе против свих оних који злоупотребљавају та средства“, закључио је Додик.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Страни центри моћи окупљају групе у РС и ФБиХ

* Обавезна поља