кримска-армијаСЕВАСТОПОЉ – Јуче су у централном парку у Симферопољу промовисане оружане снаге Аутономне Републике Крим. Војна музика, заставе Крима, Русије и војнопоморска застава СССР-а, строј нових припадника најновије и најмлађе армије у свету.

Физички не изгледају баш најбоље, српски би то били „трећепозивци”, истина наоружани најновијим „калашњиковима”, али стројеви корак и остале радње нису им ишле баш најбоље.

Прочитана је и заклетва, председник Владе Крима Сергеј Аксјонов им се обратио пригодним говором, нагласивши историјски тренутак овог чина. Сви припадници нове армије имали су на рукавима амблеме Крима. Около по парку шетали су људи, жене с децом у колицима…

На моје питање да ли се редовно чује с председником Русије Владимиром Путином, Аксјонов је рекао да се није чуо последњих дана, али да се нада да ће се ускоро срести с руским председником.

На питање да ли је Путин и његов председник, Аксјонов је одговорио да јесте у моралном смислу, а да ће после 16. марта и референдума Путин бити његов председник и у законском смислу. Аксјонов је истовремено позвао све новинаре света, пре свега америчке и француске, да дођу на Крим и спознају шта народ мисли и како се осећа.

Шта народ мисли у Севастопољу покушао сам да утврдим нешто раније. Од Симферопоља до Севастопоља има неких 90 минута вожње. На чек-поинту, неких 20 километара од улаза у Севастопољ, наслагане су старе аутомобилске гуме, бетонске препреке, поред је неколико шатора, вијоре се руске државне и морнаричке заставе. Козаци у маскирним униформама са шубарама обављају преглед аутомобила, документа не траже, само гледају шта има у гепеку.

Поред козака су и четници из Србије, двојица момака са шубарама, кокардама и амблемима на маскирним униформама. Нико нема оружје, ни козаци ни четници. Кажу да су овде дошли да пруже помоћ браћи Русима, видим да их козаци слушају, чак су неки козаци на своје униформе ставили и српске грбове. Ипак, четници су главни на чек-поинту.

– Какви сте ви четници када немате ни „калашњикове” – покушавам да откријем бојеву готовост четника који од Шесте флоте бране Севастопољ.

– Имамо, имамо, ено тамо у шаторима.

– Ма ви сте овде ради циркуса, вама је до зезања, вотке и женских?

– Брате, ми смо истурени четнички брзи одред. Србија се брани у Севастопољу. Ми смо истурена стратешка одбрана Србије.

У касарни украјинске војске, војна пошта А2325, на самом улазу у Севастопољ, командант потпуковник Андреј Аладашвили објашњава прекјучерашњи упад наоружаних људи у његов објекат.

Каже да је камион без регистарских таблица пробио гвоздену капију, да су наоружани људи покушали да заузму његову касарну, али да им то није успело, па су се касније повукли. О томе су јуче јављале све светске агенције.

Потпуковник Аладашвили верује да је ту акцију извела борбена група руске морнаричке пешадије из базе „Бухта-Казача”, неких 15 километара од Севастопоља, група под командом капетана Денисова.

Потпуковник Андреј Аладашвили је рођен на Криму, у Јалти, иначе је Грузијац, командант је украјинског центра ПВО на Криму. Његов ПВО центар има под собом системе С-300 и „бук”. Аладашвили се својевремено школовао у Минску, као официр совјетске армије, сада живи у Севастопољу с породицом.

И он и његов војник Андреј Черичниј не знају шта ће да ураде ако се Крим одвоји од Украјине. Они су војници, слушају наређење више команде. Делују ми прилично депресивно, ако буду одлазили одавде шта их чека на другом месту, каква перспектива.

Мало сам погледао њихову касарну изнутра. На улазним гвозденим вратима нема трагова насилног пробијања. Са унутрашње стране постављена је јеж препрека и два возила у цикцак распореду. Доста наивно.

Потпуковник Аладашвили каже да се ниједан војник из његове јединице није предао, али да су скоро све базе украјинске војске на Криму блокиране, „Керч”, па „Белбек”, база тактичке авијације Украјине где су нападачи уништили све украјинске „мигове-29”.

Тамо наводно 30 „наоружаних људи” држи у шаху 300 украјинских војника. Украјински пуковник Манчур преговара с Русима, односно с командантом „наоружаних људи”. У бази „Феодосија” блокирана је бригада украјинске морнаричке пешадије, а код Симферопоља пешадијска украјинска бригада.

Питам војника Черичнија да ли је он Рус или Украјинац. Он каже да је Украјинац из Доњецка, али да су му тата и мама Руси. Позната прича…

Одлазим до бригаде руске морнаричке пешадије у „Бухта-Казачи” да их питам јесу ли њихови командоси камионом упали у објекат потпуковника Аладашвилија. Официри руске „морске пјехоте” се смеју. Војници сви под панцирима с најмодернијом опремом за борбу ноћу и дању. Део те бригаде недавно је стигао из Чеченије. Изгледају заиста опасно.

Севастопољ је највећа ратна лука у овом делу света. Цео град живи од руске морнарице, осећате се као да сте у Русији. У једном делу луке су руски ратни бродови, у другом су три украјинска ратна брода.

Од руских, ту су један десантни брод класе „Иван Рогов”, две корвете класе „Гриша”, једна подморница класе „Кило”, шпијунски брод у класи „Лимана”, две старије фрегате класе „Кривак”.

Украјинци имају на везу једну корвету класе „Гриша” и два помоћна брода. Руси су неколико својих бродова распоредили на сидришту насупрот украјинским бродовима, на средини пловног пута у бази, а на излазу из базе препречили су, односно усидрили, велики десантни брод класе „Ропуша”.

Нико не може ни да уђе ни да изађе из базе без руске сагласности. Јер, Севастопољ је био и остаће руски град…

Каква је ово само комбинација два армије и две флоте на једном полуострву. И још стигоше и српски четници да увеличају славље…


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Рођена најновија војска на свету

* Обавезна поља