rogozin_123_0Америчка телевизија Fox News објавила је да руски потпредседник владе Дмитриј Рогозин извлачи корист из уговора Русије и САД о испорукама руских ракетних мотора NASA. Контрирајући, Рогозин је сараднике те телевизије назвао „дебилима”.

Fox News је објавио и ово: „Рогозин је стари савезник Путина, а бави се космичком индустријом. А сада се упознајте са ракетом-носачем Atlas-5 коју САД користе за лансирање тајних војних сателита. Моторе за ту ракету – РД-180, који раде на смесу керозина и течног кисеоника – производи руска компанија „Енергомаш” коју контролише Кремљ, а за саму компанију је непосредно задужен Дмитриј Рогозин који из те сарадње извлачи корист”.

Све је ово изговорио новинар Fox News Џејмс Розен, а Рогозин је на целу „конструкцију” одреаговао речима:

„Они изгледа мисле да ја новац од продаје наших ракетних мотора, које производи државна фирма „Енергомаш”, присвајам себи?! Дебили.”

Портпарол Стејт департмента Џен Псаки, објаснила је да се Рогозин на списку руских функционера којима су САД увеле санкције нашао као приватно лице а не као руководилац било које компаније.

Иако је обуставила већи део контаката са Москвом, NASA и даље од Русије купује ракетне моторе РД-180 за ракете Atlas.

Након увођења санкција Русији, неки вашингтонски званичници су најављивали да би САД могле да почну да ракетне моторе РД-180 производе на својој територији. Међутим, председник руске Ракетно-космичке корпорације „Енергија”, Виталиј Лопота, упозорио је да је то „фактички немогуће”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Рогозин и „дебили“

* Обавезна поља