skupština novaБЕОГРАД – Посланици републичког парламента усвојили су јуче нови Закон о министарствима и измене Закона о влади, што је био предуслов за избор нове владе који је заказан за данас.

Нови Закон о министарствима, који прописује да ће нова влада имати 16 министарстава, односно два мање него претходна, добио је подршку 185 посланика, док је против било 18.

За измене Закона о влади је, такође, гласало 185 посланика, а 18 је било против. Пре тога,посланици власти и опозиције искористили су јуче расправу о амандманима на Предлог закона о министарствима не само за то да објасне чија су решења, која се предлажу, боља, већ и да једни друге подсете ко је шта заступао раније, а за шта се залаже сада, ко се обогатио и на чију штету и ко је земљу раздуживао, а ко задуживао.

Од шездесетак амандмана, посланици Нове странке Зоран Живковић и Владимир Павићевић поднели су 38, а већ код првог, којим су објашњавали зашто нова влада треба да има девет, а не 16 министарства „севнуле” су варнице. Живковић је навео које би то ресоре влада требало да има, истакавши: „То је мања влада од ове која је предложена, ако је важно шта је мање и тако би се направиле уштеде”.

Живковићу је реплицирао Марјан Ристичевић (СНС), констатујући да „очигледно неки када су на власти сматрају да ни 20 министара није довољно, а када су у опозицији би смањили на девет”. Владимир Павићевић (НС) одговорио је да је „Зоран Живковић на власти био 12 месеци и тада је постојао предлог да се мења структура владе ка ономе што данас предлаже НС”. Ристичевић је одвратио да није битно колико је ко био на власти, „битно је што смо у време те владе имали такве мајсторе транзиције који су добили све, а сиротиња изгубила све”.

Александар Јовичић (СНС) констатовао је да „минимално не значи оптимално”, оценивши да је циљ предлога НС-а да се „све стави у што мањи оквир и да се централизује моћ, што не можемо прихватити”. У наставку расправе поводом другог амандмана око евроинтеграција, Јовичић је подсетио Живковића да је обећао улазак у ЕУ до 2007. године, али „због погубне и деструктивне политике то се није десило, видели смо како изгледа теорија, а сада ћемо први пут видети шта значи деловање и за чланство у ЕУ које ће доћи у наредне четири године”. Живковић је одговорио „млађаном колеги” да у годину дана колико је он био премијер тешко да је Србија могла да уђе у ЕУ, а „колико се сећам, највећи део ваших колега који овде седи с вама тада су обећавали Карлобаг–Огулин–Вировитицу… Део посланика који седе с вама је рада подржавао моју владу, учествовао у петооктобарским променама, палио ову скупштину, а сада се праве да тај део њиховог живота не постоји”. Јовичић је замолио Живковића да не прича о евроинтеграцијама, „сећамо се разних афера, огромних субвенција од државе у виду кредита, сигуран сам да ваши виногради и оно што поседујете на рачун ових грађана и те како данас добро напредује и да имате профит од тога”. Живковић је одговорио да нема винограде, да није добио никакве субвенције од државе, а „Александар Вучић је добио стан од државе…” Умешао се Верољуб Арсић (СНС), рекавши да је Живковић помињао нека времена када су „овде ушли посланици у поцепаним фармеркама и ципелама, а за 12 година власти зарадили су толико да сада носе одела и сатове, које ја не могу да зарадим од посланичке плате за 20 година”. Арсић је казао и да је Живковић помињао неке станове у којима људи живе, а не спомињу се станови који су стицани да би се неко богатио…

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова Скупштина у старом маниру

* Обавезна поља