India-RussiaМОСКВА – Пошто су у медијима процуриле информације о континенталном продору Гаспрома у Кину, Росњефт се договорио о сарадњи са другом по бројности економијом у свету – Индијом. То је одговор Русије на застрашујуће изјаве из ЕУ – да ће тражити алтернативу руским енергентима.

С обзиром да потребе Индије за енергентима расту експоненцијално, нема сумње да ће ова земља постати кључно тржиште за руске нафтне и гасне компаније.

Росњефт ће удружити снаге са индијском државном компанијом Oil and Natural Gas Corp (ONGC) ради дугорочног обезбеђивања Индије нафтом – саопштава руска државна нафтна компанија.

Руководилац Росњефта Игор Сечин путовао је у недељу у Индију, што представља део широке турнеје по Азији са намером учвршћења веза са источним савезницима, у тренутку кад се Запад на све начине ограђује од Москве због присаједињења Крима Русији.

Он је у Њу Делхију разговарао о могућим методама транспорта нафте у Индију – од прекоокеанског транспорта бродовима из руске далекоисточне нафтне луке Козмино до изградње новог гасовода између Русије и Индије.

“Након што су земље ЕУ почеле са претњама да ће скратити своју зависност од руске нафте и гаса, власти у Русији су почеле гледати на Азију” – пише западни аналитички портал Zero Hedge.

У Росњефту су такође истакли да су постигли споразум са ONGC о заједничком удруживању снага ради изградње планираних Росњефт постројења за производњу течног природног гаса на Далеком Истоку Русије, за индијске потрошаче.

Остало је само једно питање – да ли ће се плаћати у рубљама или рупијима? Или у злату? Дефинитивно, неће се плаћати у доларима. Росњефт која повећава нафтне испоруке у Азију покушавајући да се диверсификује од Европе, није указала на допунске детаље, али су у Росњефту указали да разматрају могућност сарадње са Reliance Industries и Indian Oil.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Росњефт се окреће Индији

* Обавезна поља