TOMISLAV NIKOLIC, ALEKSANDAR JERKOVБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас, отварајући дигиталну читаоницу у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” у Београду, да неки воде акцију да се Србија окриви за организовање атентата у Сарајеву који је био разлог за Први светски рат.

Он је, у разговору са студентима, казао да неки желе да промовишу да је Србија организовала атентат који је био разлог за Велики рат.

„Велики рат је прошао, али у главама неких није се добро завршио”, нагласио је Николић у разговору са студентима додајући да Србија није крива што је побеђивала у свим ратовима и што је била на страни за коју је знала да је исправна, а није знала да ће победити.

„Ја сам навео да су седам дана пре напада Аустроугарске на Србију, Енглези и Французи већ ратовали против Немаца у Африци. Што значи да нису чекали напад у Европи да би ратовали”, објаснио је он указујући да је пре пар месеци чланком у „Политици” покушао да „заинтересује јавност и прозове оне који мисле као он да то потврде, и оне који не мисле као он да то демантују”, и са жаљењем приметио да се нико у Србији „није ‘упецао’ „ и да је то „остало без одјека”.

Николић је оценио да се води велика акција с циљем да се промовише да је Србија организовала сарајевски атентат и додао да је у вези с тим имао полемику са председницима западноевропских држава, издвојивши у том смислу представнике Француске.

Указујући да не може да се мења историја, председник Србије је поручио да они који су довољно моћни, економски и технолошки, треба да се посвете промени будућности, и да не ратују и отимају територије, као што су неке државе радиле у прошлости, већ да помогну другим народима да боље живе.

„Имаћемо мука за све време обележавања Првог светског рата, битно је да ви знате шта је истина да можете да будете поносни на своје прадедове и своје колеге студенте који су се одазвали на позив владе и сви отишли у рат”, поручио је студентима додајући да млади сада воде рат за бољу Србију у другим околностима.

У разговору са директором Универзитетске библиотеке Александром Јерковим Николић је казао да покушава да увери научнике из Србије да иду на конференцију у Сарајево, да се не би представила само једна страна.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Води се акција да се Србија окриви за велики рат

* Обавезна поља