rosuШТРПЦЕ – Јединице косовске полиције Росу јуче ујутру су блокирале путне правце на неколико локација на Косову и обавиле претрес кућа и објеката на Брезовици, у Штрпцу и селу Готовуша. Током акције приведено је петоро Срба: припадници косовске полиције Дејан Стевановић из Готовуше, Радиша Јовановић из Јажинаца, Драган Марковић, Дејан Ђорговић из Штрпца и шумар Драгутин Ивановић. Како за „Политику” каже портпарол полицијске станице у Урошевцу Басри Шабани, њима је одређено полицијско задржавање од 48 сати.

Брутална акција специјалних јединица Росу, потпомогнута псима трагачима, претходила је хапшењу петорице Срба. Специјалци су упали у куће сада већ притворених Срба, као и у просторије Фонда за здравствено и социјално осигурање, Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Штрпца и у судску јединицу Штрпце Основног суда у Косовској Митровици, а то су институције које раде у систему Републике Србије.

Александар Вулин, министар без портфеља у Влади Србије задужен за Космет, оценио је да је циљ акције косовске полиције у Штрпцу да узнемири Србе и натера их да се одселе. „Најновија демонстрација насиља у Штрпцу приштинских институција локалне самоуправе није ништа друго него покушај да се још једном узнемире и уплаше Срби”, рекао је Вулин за ТВ Мост из Звечана. Министар је додао да није „нимало случајно да се упад специјалаца Росу дешава на простору где су Срби апсолутна већина, где живе врло компактно и успевају да опстану свих ових година”.

Такође, Вулин сматра да јучерашње насиље има само један циљ, а то је да се Срби узнемире и да напусте жупу. „Немојмо то дозволити. Ми ћемо бити у току, а наше Министарство правде упутило је одговарајуће протесте и очекујемо реакцију”, рекао је Вулин и апеловао на грађане да остану мирни, обећавши и да ће Канцеларија за КиМ, коју он води, одмах обезбедити правну помоћ за све притворене.

Како за „Политику” каже Иван Реџић, председник привременог органа општине Штрпце, која ради у систему Републике Србије, упали су и у кућу Ивана Лазића, чији се брат налази у притвору у Урошевцу и којем је пре неколико дана продужен притвор за још два месеца.

„Све се дешавало као на филму: 120 специјалаца Росу, маскираних и наоружаних до зуба, разбијали су врата. Заустављали су и аутобусе који су децу превозили до школе. Поједини ђаци су због претрпљеног страха касније затражили лекарску помоћ. Оно што је до сада нечувено јесте да су одузимали новац и злато, а да никакве потврде за то нису давали укућанима. Сумњиви су и налози за претрес. Многи чланови породица не сећају се да су видели било какав папир ”, каже Иван Реџић.

Из куће Ивана Лазића, који је био са мајком у тренутку када је извршен упад Росу, узето је 15.000 евра. Однели су телефоне и рачунаре. Из куће Драгана Марковића узето је 4.950 евра, а „тражили су и злато”, а код Драгутина Ивановића, шумара, 6.500 евра и око 60.000 динара, при чему им није остављена никаква потврда, прича Реџић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на РОСУ малтретирао и пљачкао Србе

* Обавезна поља