OLIVER IVANOVICДраги пријатељи,

Данас сам усмено обавештен да ми је одбијен и трећи захтев да будем премештен у притворску јединицу у Косовској Митровици. Иако за тако нешто имам законске основе, правне, људске и економске разлоге, који би морали бити више него довољни за сваку истински правну институцију или за хумане људе, чини ми се да правду и хуманост очекујем на погрешном месту!

Против мене се води политички и потпуно бесмислени поступак који би пред било којом правном институцијом био унапред осуђен на неуспех. Тога су чини се свесни и у тужилаштву, али је очигледна намера да се на овај начин исцрпљујем, обесхрабрим и на крају сломим. Како иначе објаснити упорно одбијање мог премештаја у место боравка близу породице која је изложена малтретирању и путовањима до Приштине што више није ни за њих безбедно. Сва та одбијања, осим кршења закона, представљају и кршење мојих људских права!

Због сасвим основаног осећања небезбедности у окружењу које је 100 одсто албанско не користим ни право на излазак у шетњу у затвореном. На телевизијским програмима које гледам (можемо само да видимо ТВ станице на албанском) мој случај представља се у врло тенденциозном смислу, што додатно отежава мој положај.

Због свега што преживљавам, а ценим да је то крајње нехуман и нељудски однос, одлучио сам да ступим у штрајк глађу.

Пуно ми значи ваша подршка, као и све оно што ради Влада Србије, али то очито није довољно, па морам да се определим за овај вид протеста и да скренем пажњу на неправду која ми се чини.

Важно је да разумном и конструктивном сарадњом одржите ред и мир у Митровици и почнете са решавањем нагомиланих комуналних проблема у граду. При томе водите рачуна да не дозволите да вам се намећу и нека политичка решења која нису у интересу грађана.

На вас ће се, као и на мене, вршити притисак, али сте већ до сада показали политичку зрелост и способност да се томе одупрете.

Треба довршити конституисање општинских органа јер се у Приштини надају да се у томе неће успети, па да добију још један „аргумент” против Срба у северној Митровици и Заједнице српских општина.

Не могу нам никако опростити што смо опстали у Митровици и на северу и то нам је, а и мени очито, највећи „грех”.

Држите се!

Пуно поздрава,

Оливер Ивановић,

политички затвореник из ћелије 09

——————————————————————————–

Писмо Оливера Ивановића „Политици” је проследио адвокат Тома Фила, који је у својству саветника премијера Србије, опуномоћен да преговара о условима да се Ивановић брани са слободе, уз гаранције Владе Србије да ће се одазивати на позиве суда и тужилаштва: „Намеравао сам да Ивановића посетим у притвору, послао сам захтев да ми косовски органи такав захтев одобре, али су ми одговорили да „не поседујем лиценцу за правно заступање на Косову”.

О. М.

———————————————-

Оливер Ивановић ступио у штрајк глађу

Косовска Митровица – Лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда” Оливер Ивановић од јуче штрајкује глађу. Једини захтев председника СДП-а је да буде премештен из Приштине у Притворски центар у Косовској Митровици.

– Ионако тешко здравствено стање Оливера Ивановића, који има кардиоваскуларне и цереброваскуларне проблеме, додатно ће бити угрпжено штрајком глађу.– за наш лист каже Ксенија Божовић, потпредседница ГИ СДП.

Подсетимо, Оливер Ивановић за кога је Влада Републике Србије дала гаранције да буде пуштен да се брани са слободе, и да буде доступан правосудним и судским органима и Еулекса и привремених косовских институција, у притвору је од 28. јануара, а крајем прошле недеље судија Еулекса продужио му је притвор за још два месеца (до 28. априла). Тужилац Еулекса терети Ивановића за ратни злочин 1999. године и покушај убиства 3. и 4. фебруара у северној Косовској Митровици.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Писмо затвореника из ћелије 09

* Обавезна поља