rotshild 1Нестабилна ситуација у свету носи у себи велике геополитичке ризике и доводи у опасност приходе великих инвеститора – оценио је 78-годишњи банкар Џејкоб Ротшилд.

Како је пренео лондонски The Telegraph, он је – у извештају о резултатима 2014-те, упозорио да је тренутна ситуација у свету „вероватно најопаснија од завршетка Другог светског рата“. При том је указао: „због хаоса и раста екстремизма на Блиском Истоку и дејстава Русије, али такође и због слабљења Европе“.

Џејкоб Ротшилд је председник RIT Capital Partners, а посебно је нагласио да проблеме Европе потенцира пораст незапослености до којег долази због неспособности „многих земаља ЕУ да изведу структурне реформе“.

Водећи међу Ротшилдима је изјавио да забринутост инвеститора изазивају и „слаб раст светске економије, камате блиске нули и појефтињење хартија од вредности“.

„Међутим, није изненађујуће што се новац обесцењује. Многе земље – указаао је Џејкоб Ротшилд – желе да подстакну свој економски раст преко смањивања курса својих валута. Курс евра и јене опао је за преко 12 одсто у односу на долар САД. А и курс фунте је смањен за 5,9 одсто“.

Он је и почетком прошле године иступио са сопственом проценом не само економске ситуације у свету. Општи је утисак да је његова „слика стања и изгледа“ сада „много мрачнија“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Ротшилд о ситуацији у свету

* Обавезна поља