mogerini„У државном врху Немачке се питају не покушавају ли Американци да засметају покушајима Европе чији предводник је Ангела Меркел?“ – објавио је Der Spiegel, уз прецизирање да има у виду споразум Минск-2, па подвукао: „У канцеларкином апарату сматрају да су изјаве и коментари Филипа Бридлава опасна пропаганда“

МОГЕРИНИ: „Европска унија је данас крајње реалистична поводом развоја својих односа са Русијом. Никада нећемо ући у замку, нико нас никада неће увући у конфронтацију. Као и досад, ЕУ сматра да је сарадња увек боља од конфронтације“

ТВРДЊА главнокомандујућег оружаним снагама NATO у Европи – америчког генерала Филипа Бридлава – да се јединице руске армије налазе на истоку Украјине, изазвала је недоумицу у политичким круговима Немачке – објавио је утицајни недељник Der Spiegel.

Немачки лист је подсетио да је Бридлав америчким новинарима у Вашингтону рекао да се ситуација у Донбасу „сваког дана све више погоршава“, наводно зато што је Русија на исток Украјине послала више од 1000 јединица ратне технике са ПВО-системима и дивизионима артиљерије. Па нагласио:

„Немачки политичари су тиме били ошамућени. Они не схватају: о чему је Бридлав уопште говорио. А то није било први пут. Немачка влада – која располаже подацима BND – не дели мишљење команданта NATO за Европу“.

Der Spiegel је такође подсетио да је Бридлав претходних месеци говорио и о руским тенковским јединицама на граници са Украјином, а још се испостављало и да је бројност руских снага уз границу била знатно мања него што је он тврдио.

Лист је објавио да такве тврдње изазивају забринутост званичног Берлина:

„У државном врху Немачке се питају не покушавају ли Американци да засметају покушајима Европе чији предводник је Ангела Меркел?“

bridlav-filip

Der Spiegel је прецизирао да има у виду споразум Минск-2 и подвукао: „У канцеларкином апарату сматрају да су изјаве и коментари Филипа Бридлава опасна пропаганда“. Па указао:

„Вашингтонски поборници оштре политике распаљују конфликт са Москвом. То посебно чини Филип Бридлав. Зато је Франк- Валтер Штајнмајер био принуђен да „случај Бридлав“ разматра са генералним секретаром NATO Јенсом Столтенбергом“.

Не помињући формално Бридлава, у све се укључила и Федерика Могерини.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност, изјавила је да Европска унија неће дозволити да буде увучена у „конфронтациони приступ односима у Европи, укључујући Русију“.

„Европска унија је данас крајње реалистична поводом развоја својих односа са Русијом. Никада нећемо ући у замку, нико нас никада неће увући у конфронтацију. Као и досад, ЕУ сматра да је сарадња увек боља од конфронтације“.

Могерини је истакла да ЕУ на Русију гледа као на „суседа својих суседа“, додавши да „европска политика суседства није уперена против њених интереса“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Тврдње Бридлава изазивају недоумицу у Немачкој и ЕУ

* Обавезна поља