rra-druБЕОГРАД – Телевизија Пинк добила је упозорење Републичке радиодифузне агенције (РРА) због кршења Закона о радиодифузији, Закона о информисању и Кодекса понашања емитера. Овој медијској кући наложено је да „престане са вођењем кампање против било ког појединца и организације”. Савет РРА донео је јуче ову меру због напада ТВ Пинк на лист „Блиц”, а одлука се односи на канале телевизије Жељка Митровића, који се емитују земаљским путем, али и на оне који се налазе у понуди кабловских оператера.

– Очекујемо да ТВ Пинк доследно спроводи одредбу кодекса која обавезује емитера да се стара да лично уверење и мишљење уредника и новинара не смеју дискриминаторно да утичу на избор теме и начин њеног представљања – саопштио је Савет РРА.

Како сазнаје „Политика” Савет РРА је више од четири сата водио дебату о нападима телевизије Пинк на лист „Блиц”, а на коначну одлуку утицале су раније опомене које је ово тело изрицало поменутом емитеру због емисија „Тренутак истине”, „Прељубници”, „Фарма” као и за кампању против Драгана Ђиласа.

Ово је последње упозорење, сазнаје „Политика”, и уколико би слично понашање емитера забележила Служба за мониторинг РРА, задужена за праћење рада националних емитера, телевизији Пинк била би изречена следећа казнена мера – привремено одузимање дозволе до 30 дана. У том случају, Савет РРА морао би поново да се састане, а за изрицање поменуте казне потребно је да се потврдно изјасни шест од девет чланова овог тела.

Утврђено је да је само у једном дану на каналима које контролише Жељко Митровић више од 150 пута емитован прилог у којима се напада главни уредник „Блица” Веселин Симоновић.

Телевизија Пинк је, што Закон о радиодифузији и прописује, прочитала одлуку Савета РРА, и то без понављања напада на „Блиц”.

Друга одлука коју је Савет РРА требало да донесе – која ће од две пријављене телевизије Коперникус или ТВ Нова да постане власник националне фреквенције коју је некада користила ТВ Авала, одложена је за сутра.

Седница Савета одржана је иза затворених врата, због чега је саопштењем негодовало Независно удружење новинара Србије (НУНС), али и повереник за заштиту информација од јавног значаја Родољуб Шабић на свом Твитер профилу.

И председник НУНС-а Вукашин Обрадовић и Шабић подсетили су да да Закона о радиодифузији прописује да је рад Савета јаван.

– И статутом РРА регулисано је да су седнице Савета отворене за новинаре када се одлучује о избору емитера којима се по расписаном конкурсу одобрава одговарајућа дозвола, као и када се одлучује о трајном одузимању дозволе – наводи се у саопштењу овог удружења и тражи од РРА да убудуће све седнице Савета буду отворене за јавност.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на РРА – Пинк прекршио све законе

* Обавезна поља