sindikat-policijeБЕОГРАД – Главни одбор Синдиката српске полиције раскинуо је Споразум о сарадњи и социјалном дијалогу, потписан са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем прошле године, због „непридржавања уговорених обавеза од стране МУП, односно појединаца на руководећим местима“, саопштио је данас тај синдикат.

„Синдикат српске полиције не жели да Споразумом даје легитимитет одређеним високим функционерима и генералима полиције у нечасним радњама, корупцији и криминалу и не жели да министра Дачића доводи у непријатну ситуацију, јер се његов потпис на Споразуму не поштује, с обзиром да га неки руководиоци и генерали сматрају за министра без чврстог става и ауторитета“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је „министар Дачић показао вољу и жељу за сарадњом и да је председник синдиката Глишо Видовић током прошле године имао задовољавајућу комуникацију са његовим сарадницима, али не и са министром лично, због његових обавеза као председника Владе Србије“.

„Међутим, добра комуникација не значи да је било и успешне равноправне сарадње у којој су решавани нагомилани проблеми, углавном нормативно-правне природе. Синдикат је, потписивањем Споразума, пружио руку послодавцу и желео да заједничким радом уреде нормативно-правна акта за добробит свих запослених, али се испоставило да је све било само фарса и продавање магле, односно куповина времена“, пише у саопштењу.

Додаје се да правна неуређеност у МУП доводи до великих злоупотреба функционера и официра полиције, али и обичних радника и да је „очито да некоме у Министарству иде у прилог да такво хаотично стање остаје и убудуће како би владала корупција, извлачење пара из буџета, разне малверзације, злоупотребе и селективна примена закона“.

Синдикат српске полиције ће у будућем раду наставити разговоре у циљу решавања проблема, а за све уочене проблеме редовно ће обавештавати јавност и државне органе у циљу санкционисања неправилности, кршења закона и људских и радничких права.

Министар Дачић потписао је Споразум о сарадњи и социјалном дијалогу с представницима Синдиката српске полиције 24. октобра прошле године.

Потписници споразума усагласили су ставове о побољшању ефикасности рада МУП-а, професионализма уз поштовање људских права, залагања за децентрализацију, деполитизацију, декриминализацију и демократизацију, саопштено је тада из Синдиката.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Синдикат полиције раскинуо споразум

* Обавезна поља