rtrsУ Дневнику 2 објавили смо нове документе, извјештаје и телефонске транскрипте из којих се види да је Шефик Џаферовић, ратни начелник Центра служби безбедности Зеница, био обавештен о терористичким активностима припадника злогласне јединице тзв. Армије БиХ Одреда „Ел Муџахедин“.

У документима, који су у поседу РТРС-а види се да је Џаферовић знао када ће и како бити извршена брутална убиства египатских генерала, припадника Унпрофора и западних хуманитарних организација, те српских војника у Возући.

Из Џаферовићевих забелешки јасно се види да је његова служба оперативно- обавештајном операцијом „Киншаса“ стално прислушкивала муџахедине, претресала возила, издавала средства за ухођење, те њихово праћење и надзирање. Операцијом „Киншаса“ – забележена је стална комуникација команданта муџахедина у БиХ Абу Малија са главним безбедњаком одреда „Ел Муџахедин“ – А иман Авадом Абдурахманом. У транскрипту, једног од њихових разговора регрутују нова лица у злогласни одред „Ел Муџахедин“: „24. децембра 1994. године у контакту између Абу Малија и Абдурахмана сазнајемо да је, како наводи Абдурахман, стигло 50 Авганистанаца који желе да дођу у Босну а на интересовање Абдурахмана у вези пребацивања у Босну. Мали одговара да од Владе може добити одобрење, али да не иде службеним путем јер су они у стању да их пребаце“.

По налогу Алије Изетбеговића, успостављена је нова војно обавештајна операција „Врандук“ . Задатак исти, као и у операцији „Киншаса“ – овај пут учествују војска и полиција тзв. Армије БиХ. Захваљујући овој операцији, Шефик Џаферовић и Сахиб Махмуљин у потпуности су били обавештени о плановима муџахедина о бруталним ритуалним одсецањима глава српских војника.

DzaferovicШокантан је податак да су убиства настављена и у миру, 20 дана након потписивања Дејтонског мировног споразума. У једном од званичних докумената тзв. Армије БиХ, видљиво је да је Џаферовић био обавештен и о премештању десет припадника његове Службе безбједности у одред „Ел Муџахедин“ – који је извршио 192 ритуална одсецања глава српских војника и цивила. Иако је издавао, неретко потписивао и добијао извјештаје о активностима муџахедина у БиХ, Џаферовић данас није желео пред нашу камеру уз образложење да је све активности водила служба државне безбедности и да он није имао ништа са тим.

Интересантан је и документ Џаферовићеве службе у којем је безбедност у Зеници 1994. године описана низом кривичних дела која подсећају на терористичке активности. Између осталих, утврђено је да су непозната лица са Блиског истока убијала западне хуманитарце, застрашивали становништво и киднаповала малолетну децу. Непозната тамнопута лица са дугим брадама 1994. године отела су тројицу британаца, припадника УНХЦР-а, недалеко од хотела Интернационал у Зеници, а у насељу Пери Хан код Какња убили су Британца Пол Гудала. „Предузимајући опширне оперативне провере у сарадњи са 3. Корпусом утврђено је да су наведено дело починили Абдулхади Алгахтани из Саудијске Арабије, Абу Енес Абдулах, држављанин Палестине и Адил Салех“, наведено је у документу.

Значајан је и документ судског вештака Медихе Бркић – Силајџић која описује прво ископавање српских жртава на Озрену у којем наводи да ниједна од ексхумираних жртва нема главу, а већини су осдечена три прста. У наредним данима настављамо откривање тајних докумената тзв. Армије БиХ и обавештајних муслиманских служби.


Извор: РТРС

Оставите коментар

Оставите коментар на РТРС објавио нове тајне документе

* Обавезна поља