srusena-savamala1Слободан Танасковић (58), чувар објеката у Херцеговачкој улици кога су маскирани људи везали и одузели му мобилни телефон када су усред ноћи 25. априла порушили петнаестак магацина и канцеларија у Савамали, преминуо је јуче на Војномедицинској академији (ВМА).

– Умро је у Клиници за гастроентерологију ВМА. Тачан узрок смрти биће утврђен обдукцијом која ће бити урађена у овој болници – потврдили су за наш лист на ВМА.

Танасковића су пре месец дана насилници са фантомкама затекли у једном од објеката предузећа „Искра”, чијих су више од 1.000 квадрата рушитељи сравнили за земљом. Душан Миљевић, власник ове фирме, каже да Танасковића није лично познавао, њега је ангажовала агенција за обезбеђење са којом „Искра” има уговор.

– Танасковићева смрт ме је веома погодила и забринула. Све што знам чуо сам од Слободанових колега из агенције који су били с њим пре неколико ноћи кад му је позлило и који су га касније обилазили на ВМА – наводи Миљевић.
„Искрине” објекте обезбеђивала је агенција „Кугуар”. Њен власник Златко Стевановић тврди да Танасковић није био запослен у његовом предузећу, али да су му радници обезбеђења „Кугуара” дозволили да користи неке од просторија да не би спавао на улици.

– Слободан је некада боравио на „Ластином” перону и неколико пута смо га затицали у кругу „Искре”. У почетку му нисмо дозвољавали да буде на простору који смо надзирали, међутим, када смо схватили да је реч о изузетно педантном и пристојном човеку, дозволили смо му да спава у једној од „Искриних” просторија. Иако никада није био наш радник, повремено је, у знак захвалности, обилазио круг и помагао нашем чувару из ноћне смене – тврди Стевановић и додаје да су му радници „Кугуара” доносили храну и одело, а да му је он поклонио и телефон, како би га подстакао да се укључи у нормалан живот.

Према Стевановићевим речима, Танасковића је упознао месец и по дана пре рушења, зна да је пореклом из околине Лајковца и да се повремено бавио продајом половних ствари на Зеленом венцу.

Поводом изненадне смрти сведока рушења у Савамали, се огласио Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја. Он је на блогу Б92 написао да је прошлог викенда мејлом обавештен о томе да чувар има здравствене проблеме и да је пребачен на ВМА. Шабићу је ту информацију послао један од људи чија је имовина уништена у Херцеговачкој пре месец дана.
У поруци је писало да је чувар из фирме за обезбеђење превезен на ВМА уз коментар да је реч о прединфарктном стању, а да је затим премештен са кардиологије због запетљаних црева.
– Последњи извештај који смо добили од његовог колеге из агенције који га је посетио јесте да су том јадном човеку на ВМА, због психичких проблема, везане и руке и ноге – преноси Шабић наводе из мејла.

Како је повереник написао, иако ништа поуздано не зна о околностима смрти чувара, очекује да ће информације о томе бити саопштене без одлагања.
– Али, знам да је и иначе велика, огромна, неизвршена, а неспорна обавеза надлежних да јавности Србије објасне шта се све крије иза догађаја у ноћи 25. априла, од данас још већа, много већа – написао је Шабић.

savamala

СДС: Испитати околности смрти сведока рушења

Градски одбор Социјалдемократске странке (СДС) затражио је од надлежних органа да најхитније испитају околности под којима је преминуо сведок рушења у Херцеговачкој улици Слободан Танасковић.

– Неопходно је да надлежне институције што хитније изађу у јавност са резултатима истраге и веродостојним лекарским извештајем о узроку смрти преминулог чувара и непосредног очевица рушења. Недопустиво је да ни након месец дана нема помака у истрази, што после смрти једног од сведока цео случај чини још више забрињавајућим – каже председник ГО СДС-а Александар Ивановић.

ОДРЖАН ПРОТЕСТ ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ГРАДА

Већи број грађана окупио се испред Скупштине, како би изразили незадовољство због рушења објеката у београдском кварту Савамала.

Како јавља наша репортерка са лица места, окупљеним грађанима су се обратили представници Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“.

Са импровизованог разгласа непрестано се пушта музика, ту су и бубњари, а окупљени су око 18 часова испунили цео плато испред Скупштине града.

Представници иницијативе су најпре позвали присутне да минутом ћутања одају пошту преминулом раднику обезбеђења.

„Они желе да нас поделе, они желе – а знају за насиље.  Морамо да станемо на крају насиљу,  јер они се крију иза фантомки“, рекли су организатори протеста.

Окупљени људи су дочекали говорнике са узвицима „оставка“.

„Ово је борба за појединце, ово је борба за наш град. Чији град? Наш град!“, узвикују окупљени грађани, како јавља наша репортерка са лица места.

Грађани на протесту, који превентивно обезбеђује полиција, носе транспаренте „Неће вам проћи“, „Ко се боји малог још?“, „Скините фантомке“, „Фантоми из скупштине“, „Вучић све зна“, „Због слободе“, „Пале су маске, када ће и влада“, као и мале заставице са натписима с једне стране „Чији је град?“ и друге „Наш град!“.

Они носе и балоне, а многи од њих опремљени су и пиштаљкама као и другим сличним стварима којима желе да искажу своје противљење свему што се дешавало у ноћи између 24. и 25. априла у Херцеговачкој улици.

Поред великог броја грађана, протесту присуствују представници опозиционих странака и јавне личности.

На протесту су Ђорђе Вукадиновић, Драган Маршићанин…

У позиву организатора се наводи да је протест против, како је прецизирано, бахатих насилника на власти, организован јер месец дана од тог инцидента власт још није саопштила ко је одговоран за рушење у Савамали.

„Тражимо оставке, тражимо одговорност, захтевамо право на град. Супротставимо се насиљу док не буде касно! Покажимо да се не плашимо“, наводи се у позиву Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“.

Та иницијатива организовала је 11. маја први протест против рушења и насиља у Савамали, на којем су затражене оставке градоначелника Београда Синише Малог, председника Скупштине града Николе Никодијевића, в.д-а директора полиције Владимира Ребића, начелника Комуналне полиције у Београду Николе Ристића и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Слободан Танасковић, чувар објеката у Херцеговачкој који је био сведок ноћног рушења и ког су маскирани нападачи везали, одузели му мобилни телефон и лична документа, преминуо је јуче поподне на ВМА.

Подсетимо, још увек непознате особе су у изборној ноћи, под фантомкама, срушиле више објеката у Херцеговачкој улици у београдској четврти Савамала.

Премијер Србије и мандатар за састав нове владе Александар Вучић јуче је изјавио да ће надлежни органи да реше случај Савамале и да мисли да има напретка.

Он је додао и да није прочитао извештај Саше Јанковића, који је утврдио да се полиција није одазивала на позиве грађана поводом рушења у Савамали, али да је свима рекао да поступају по упутствима заштитника грађана.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Смрт сведока рушења у Савамали и протест

* Обавезна поља