Русија позива власти Француске да не крше права и слободу грађана током протеста присталица покрета Жути прслуци, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије, које је објављено на Фејсбуку.

„Надамо се да ће се званични Париз, који са задовољством критикује ситуацију са људским правима у другим земљама, коначно сетити примарне дужности владе да гарантује поштовање права и слободе сопствених грађана“, наводи се у саопштењу.

Како су истакли, међу демонстрантима све значајнију улогу играју присталице радикалних група, чије су акције „провокативне и хулиганске“.

„У покушају да угуше нереде, француске власти су испробале на становништву све врсте репресивних метода утицаја – од сузавца, шок-граната и водених топова, до масовних хапшења“, наводи се.

Из руског Министарства су напоменули да у полицијским акцијама нису страдали само демонстранти, него и новинари који су извештавали са догађаја, укључујући и руске. Такође се наводи да су критике на рачун поступака француских органа реда упућене и са трибина УН и Савета Европе.

„Нажалост, Париз није обратио пажњу на те коментаре. У одговорима профилних француских одељења видела се само нервоза због потребе да се земља са ’укорењеном традицијом поштовања људских права и основних слобода‘ правда“, истакли су.

Припадници Жутих прслука су у новембру обележили прву годишњицу почетка протеста и настанка овог покрета. Протести Жутих прслука почели су пре годину дана због повећања цена бензина, али од тада њихов број опада, а листа захтева које су поставили сада укључује не само друштвено-економске, већ и политичке жалбе против власти.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија позвала Француску да поштује људска права

* Обавезна поља