putin-vojska01Не чекајући да се у понедељак сретну Барак Обама и Владимир Путин и разговарају о решењу сиријске кризе амерички обавештајци су преко својих новинских канала пустили вест како су Руси спремни за војну интервенцију и ударе 28 авиона на положаје исламиста. Шпијуни САД су очигледно преспавали праву и главну вест коју су емитовале у суботу по подне руске агенције. Русија, Сирија, Ирак и Иран потврдили су да су се договорили да формирају заједнички информативни центар за борбу против исламских терориста са седиштем у Багдаду.

Ту информацију су у суботу потврдили војно-дипломатски извори у Москви. У Багдаду ће у центру бити представници генералштабова споменутих земаља, а основни задатак им је да прикупљају и обрађују информације и анализирају их. Ако центар буде успешно радио, онда би се у ближој будућности формирао координациони комитет који би планирао операције и управљао оружаним снагама четири споменуте земље у борби против терориста Исламске државе. Руководилац би се ротирао свака три месеца. У наредна три месеца први шеф центра би требало да буде Ирачанин.

Минуле недеље неки су пожурили, тврдећи да руски војници већ ратују, па је опозициони посланик Дмитриј Гутков у парламенту поставио питање шта је од свега тога истина.

Министарство одбране РФ категорички тврди да њихови војници не ратују против исламиста већ проводе оружје до сиријских јединица којима је оно најлегалније продато. Руси одавно у Сирији имају поморску ремонтну базу у граду Тартусу, где иначе стижу руски бродови.

ДОГОВОР КИНЕ И САД

У суботу су многе агенције јавиле да су се председници САД и Кине Барак Обама и Си Ђинпинг договорили да се заједнички боре против терориста. И на службеном сајту Министарства спољних послова Кине се говори о успешним преговорима између Обаме и Си Ђинпинга, па се међу осталим тврди да је договорено јачање антитериористичке сарадње. Пре свега ради се о међусобној размени информација, као и заустављању кретања терориста и откривању финансијера терористичких организација и активности. У тим вестима се нигде не наводи да је Пекинг вољан да пошаље своје војнике да гину у пустињама Блиског истока..

Различите агенције емитовале су вести о различитом броју руских авиона на аеродрому у Латакији – од четири до 28. Писало се и о ПВО системима „панцир-С1″ који има искључиво одбрамбене намене. Неки су писали и о десетак тенкова Т-90 који су стигли из Русије. Хоће ли са аеродрома у граду Латакија полетати руски авиони, дакако зависи од процена руског војног и државног руководства на челу са Путином.

putin-isis

Засада Русија није члан међународне коалиције, па је преурањено говорити хоће ли Путин учествовати у њој и дати команду руским пилотима да бомбардују позиције исламиских терориста. Москва је већ најавила да је предуслов да у колацији сарађују са регуларном сиријском армијом лојалном Асаду.

Министарство одбране Русије није ни негирало а ни потврдило информацију коју је објавио московски дневник „Комерсант“ да се у бази у Тартусу налази око 1.700 руских војника и официра. Објављујући тај податак „Комерсант“ се позвао на неког официра који је пристао са њима да разговара из Сирије, што је доста чудно.

Американци су већ саопштили да ће Барак Обама предложити Путину у понедељак да Русија помогне међународној коалицији у борби са терористима Исламске државе. Какав ће у целини бити Путинов одговор, знаће се у понедељак увече јер ће руски председник о томе говорити на Генералној скупштини ОУН.

ПОСАО ЗА ОБАВЕШТАЈЦА

Главна обавештајна управа Генералног штаба оружаних снага РФ, на чијем је челу генерал-пуковник Игор Сергун (58), добила је изузетно одговоран задатак у Сирији. Од њених људи који ће сарађивати са колегама из Сирије, Ирака и Ирана зависиће не само правилна информација већ и анализе на основи којих ће касније највиши државни руководиоци одлучивати и повлачити потезе у даљим акцијама. Треба ли се више или мање ангажовати предлагаће обавештајци руске војне обавештајне управе. Игор Сергун је у војној обавештајној служби од 1984. године, говори неколико језика има богато искуство.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Руси из Багдада руше ИД

* Обавезна поља