rakic zarkoРатовање у Украјини наметнуло је, између осталог, и питање ко заправо има најјачу армију у Европи. Амерички војни стручњак  Дејв Мајмудар направио је озбиљну студију у потрази за одговором. Резултат његовог истраживања: Русија има најмоћнију армију на старом континенту.

Амерички стручњак овоме додаје да се међу европским државама, по војној снази, издваја квартет најјачих, у којем су, поред Русије, место „освојили” Француска, Велика Британија и Немачка. Поменута тројка, међутим, значајно заостаје за руском војном силом.

Зашто је Русија војнички најснажнија у Европи? Због најмање два разлога: свог нуклеарног наоружања али и чињенице да је у стању да сама производи своје оружје.

Крајем прошле године командант руских ракетних трупа Сергеј Каракајев делимично је објаснио о каквој је сили заправо реч.

„Стратешке ракетне трупе Русије имају сваког дана у оперативном стању око 400 балистичких ракета наоружаних нуклеарним главама”, изјавио је руски генерал.

А када је реч о руској војној индустрији непотребно је трошити речи. Руси производе све за своју армију: од „калашњикова” до најмодернијих интерконтиненталних ракета…

Далеко иза Русије су три, како закључује амерички студија, „прилично јаке армије” а прву међу њима је Француска.

Ова држава такође је нуклеарна сила, има у војном арсеналу модерне подморнице наоружане балистичким ракетама са атомским бојевим главама, њена војна индустрија је веома развијена, армија добро обучена и опремљена.

На трећем месту је Велика Британија која се такође убраја у атомске силе. Британци, међутим, имају слабију војну индустрију и значајан део најмодернијег наоружања морају да купују од других – понајвише САД.

У овом квартету једино Немачка нема своје нуклеарно наоружање – на њеној територији ракете са атомским главама су у америчким војним базама. Због штедње Немачка је последњих година војно прилично ослабила али, како процењује америчка студија, и даље поседује озбиљан потенцијал. Пре свега у војној индустрији: немачке подморнице на класична погон и тенкови „леопард 2” убрајају се међу најбоље на свету.

Судећи према подацима које је објавила агенција Риа Новости постојећи војни јаз између руске армије и европских супарника биће још повећан. Русија планира да до 2020. године у модернизацију своје армије уложи око 270 милијарди евра. Прошле године руски генерали и адмирали су могли да задовољно трљају руке: војска је  добила 142 нова авиона, 135 хеликоптера, четири подморнице, 15 ратних бродова, 15 ракетних система, 590 тенкова…


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија има најјачу армију у Европи

* Обавезна поља