dacic-1.pngСкренуо сам пажњу Керију на његову изјаву да је Србија „на линији ватре између Русије и Запада”. Кери је објаснио да није ништа лоше мислио, већ је само наводио земље које би се могле наћи под тим притиском, тврди шеф српске дипломатије

Министар спољних послова Ивица Дачић потврдио је да је приликом његовог недавног сусрета с америчким државним секретаром Џоном Керијем било речи о Керијевој изјави да је Србија „на линији ватре између Русије и Запада”. Према Дачићевим речима, он је поводом те изјаве скренуо пажњу Керију да се на Западу понекад поједностављено гледа на међународни положај наше земље.

„Србија није исто што и неке друге земље бившег Источног блока, јер Југославија тамо никада није била. У Србији не постоји никаква дилема да имамо добре односе с Русијом и имаћемо их и даље, али наше стратешко опредељење је чланство у ЕУ”, навео је јуче Дачић на редовној конференцији за медије у Министарству спољних послова, пренео је Танјуг.

Дачић је поменуо и да је „у неким насловима” писало да је рекао да Србија иде у ЕУ, а да Русија није наше стратешко опредељење, што није тачно.

„Нисам рекао ништа у том смислу. Ми смо пријатељи с Русијом и то је један од приоритета наше спољне политике, али наш стратешки циљ у смислу нашег укупног кретања јесте чланство у ЕУ”, рекао је Дачић.

Он је истакао да је рекао Керију да Русија поводом тога не врши притисак на Србију, а Кери је, додао је Дачић, објаснио да „није ништа лоше мислио, већ је само наводио земље које би се могле наћи под тим притиском”.

„Ми не седимо на две столице, већ на својој која је чврста”, рекао је Дачић. Како је пренео Фонет, Дачић је рекао да је Керија позвао у децембру на министарски састанак Оебса у Београду и напоменуо да се, када је реч о наводном позиву који је упутио америчком председнику Бараку Обами да посети Србију, о томе није разговарало. „Било је говора да је последњи амерички председник који је посетио Србију био Форд. Нисам ја тај који треба и може да позове неког председника у госте”, објаснио је Дачић.

Министар спољних послова објаснио је да присуствује свакој седници владе када је у земљи, а да у иностранство путује само службено. „Ни са једне седнице нисам одсуствовао када сам био у земљи, а о томе где идем одлучује влада”, изјавио је министар на редовној конференцији за новинаре, поводом коментара премијера Александра Вучића на последњој седници владе да би Дачић могао „чешће да долази”.

„За 12 месеци, колико сам министар, само сам један дан био ван земље приватно, и то на новогодишњем концерту Бечке филхармоније 1. јануара”, подсетио је Дачић.

Додао је да у Министарству спољних послова има само један државни секретар и да, када је и он у иностранству, нико други не може да присуствује седници, по пословнику владе.

Дачић је тог дана кад је одржана поменута седница био у Њујорку, а државна секретарка Роксанда Нинчић била је у Тирани, на састанку министара спољних послова југоисточне Европе, пренела је Бета.

На питање новинара да ли се слаже с изјавом Бранка Ружића да су министри из редова СПС-а скрајнути у јавности због модела односа с јавношћу које води премијер Вучић, Дачић је оценио да су министри из његове странке доста присутни. „Сигурно да главну реч у влади има премијер, није лако да се сви министри изборе за медијски простор”, рекао је Дачић.

Упитан докле ће Бранко Лазаревић бити отправник послова у амбасади Србије у Атини, пошто је један од осумњичених у случају прања новца Дарка Шарића, Дачић је рекао да ће он бити тамо док амбасадор не добије агреман.

„Нико није крив док се не докаже. Шта ако на крају буде донета одлука да није крив? Знам да ви то питате због мене, а ја га нисам послао у Министарство спољних послова”, рекао је Дачић. „Чули сте шта је Дарко Шарић рекао. Не познајем га, све је покренуто из политичких разлога”, рекао је Дачић.

Штедња у министарству

„Одлучио сам да, у склопу мера штедње, буду укинути трошкови репрезентације за делегације које долазе из Србије, па више неће бити трошкова за вечере и ручкове за наше делегације”, рекао је Дачић. „Ја ћу, кад год је то могуће, користити комерцијалне летове, а не државни авион”, додао је. „Позивам оне којима су дипломатски пасоши проглашени неважећим да их врате, да их не би хапсили на граници, као што се догодило једном бившем посланику”, поручио је Дачић.

Највиши ниво сарадње с НАТО

Дачић је најавио да ће 18. марта, заједно са министром одбране Братиславом Гашићем, боравити у седишту НАТО у Бриселу поводом договора о Индивидуалном акционом плану партнерства наше земље са северноатлантским војним савезом.

„То је документ који је усвојила влада 20. децембра, а 15. јануара документ је усвојио и НАТО савет, чиме је процедура усвајања окончана. Самим тим се наши односи подижу на виши ниво, а то је највиши ниво односа неке земље која не жели да буде чланица НАТО”, рекао је Дачић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић по своме – рекао па није рекао

* Обавезна поља