moskva sud 2МОСКВА – У Москви су данас објављене казне осуђенима за насиље на демонстрацијама против Владимира Путина 2012, које се крећу од две године и шест месеци до четири године затвора, док је једном осуђеном одређена условна казна од три године.

Адвокати одбране су најавили да ће поднети жалбу на пресуду којом им је стављено на терет учествовање у нередима и „насиљу над снагама реда“ током протеста 6. маја 2012. због инаугурације Путина за председника у трећем мандату.

Тужилаштво је тражило да буду осуђени на пет до шест година затвора.

Полиција је данас привела више од 100 особа које су протестовале испред зграде суда. Међу њима су и опозиционари Алексеј Навални и Илија Јашин.

Приведен је и демонстрант с маском Путина на лицу и натписом „Дајте им доживотни затвор“.

На протесту 2012. приведено је око 400 људи, а тужилаштво је тврдило да су 82 припадника полиције повређена у нередима.

Најмање сто људи приведено испред суда у Москви, међу њима и лидер опозиције Алексеј Наваљни

У Москви је приведено најмање 100 демонстраната који су се били окупили испред престоничког суда где се изрицала пресуда осморици оптужених за учешће у масовним нередима и напад на полицију 6. маја 2012, када је на десетине хиљада људи протестовало због трећег председничког мандата Владимира Путина.

Привођење је резултат прекршења јавног реда, наводи руска полиција, и додаје се да су неки носили затворске униформе, а један је имао маску Путина.

Међу ухапшенима је и лидер протеста Алексеј Наваљни, наводи се на твитеру уз оцену да полиција „приводи људе без икаквог разлога“.

Две чланице панк бенда „Пуси Рајот“ Марија Аљохина и Надежда Толокоњикова које су током Олипијаде у Сочију привођене због наводне крађе, данас су такође биле пред судом с намером да подрже оптужене.

Оптужени су проглашени кривим у петак, пошто су затвору провели скоро две године, а изрицање пресуде је остављено за данас, што је по оцени руске опозиције, покушај да се избегне публицитет пред јучерашњу церемонију затварања Зимских олимпијских игара у Сочију.

Агенција АФП оцењује да је случај део „суровог обрачуна“ са опозиционом пошто се Путин вратио у Кремљ по трећи пут, док је Амнести Интернешенел назвао пресуде „грозном неправдом“ и критиковао „шоу суђење“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија кажњава насилнике

* Обавезна поља